Verbeter je houding en zit met hippische sportoefentherapie

Hippische sportoefentherapieEen goed lopend paard begint bij jezelf. Als jij niet goed zit, kun je van je paard niet verwachten dat hij wel in balans en ontspannen loopt. Maar wat doe je als je van nature niet over een goede houding beschikt of als je last van je rug hebt? Een hippisch sportoefentherapeut kan uitkomst bieden.

De therapie
Voor veel ruiters is verkeerd bewegen vanzelfsprekend, in het dagelijkse leven, maar zeker ook te paard. Je staat er niet bij stil, totdat je merkt dat je paard maar niet beter gaat lopen of – erger nog – als je last krijgt van fysieke klachten. Een oefentherapeut leert je begrijpen waar je fouten maakt en hoe je jezelf kunt corrigeren. Zonder, maar zeker ook mét paard.

,,Hippische sportoefentherapie is eigenlijk bij toeval ontstaan”, vertelt hippisch sportoefentherapeut Margot van Vliet. Ze kwam tijdens haar werk regelmatig in aanraking met ruiters met allerlei fysieke klachten en therapie bleek in veel gevallen goed uit te pakken. Vanuit haar eigen paardrijhobby was dit een interessante ontdekking, zeker toen bleek dat meer therapeuten dezelfde ervaring deelden. Ze kwamen bij elkaar en legden het idee voor hippische sportoefentherapie neer bij de beroepsvereniging, met positief resultaat. ,,Er is een officiële werkgroep ‘Hippische Sportoefentherapie’ opgericht en we hebben plannen om een specifieke paardgerelateerde basiscursus te ontwikkelen.”

De therapie vindt meestal plaats in een praktijk met spiegels waar de therapeut je bewust maakt van fouten in je houding en bewegingen. De therapeut leert je vervolgens hoe je zelf je houding en zit kunt corrigeren. Therapie kan zeker ook te paard. De therapeut let in principe puur op de houding en zit, het paardrijden zelf laten ze aan de ruiter en diens instructeur over. ,,Daarin werken we echter wel regelmatig samen”, legt Van Vliet uit. ,,Wij nodigen de instructeur na een paar keer uit om mee te kijken. Wij leggen dan uit wat we in de houding en zit hebben gecorrigeerd. Zo kan de instructeur naderhand de ruiter blijven controleren. Handig, want de meeste maneges hangen niet vol met spiegels. Het is daarom voor de ruiter lastig om oude gewoontes definitief af te leren.”

Verzekering
Hippische sportoefentherapie wordt alleen gegeven door erkende oefentherapeuten. De therapeuten hebben de medische HBO-opleiding Oefentherapie Cesar/Mensendieck afgerond en zich vervolgens verdiept in de paardensport. Cesar/mensendiecktherapie is een erkende behandelmethode die wordt vergoed door de zorgverzekering indien een arts of specialist je vanwege lichamelijke klachten heeft doorverwezen. Controleer de polis van je eigen ziektekostenverzekering voor de vergoeding in geval van klachten tijdens of na het paardrijden.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
4 reacties op Verbeter je houding en zit met hippische sportoefentherapie
 1. 1

  Ik wil graag wat adresjes van een hippische sporttherapeut? Waar vind ik die?

 2. 2

  Zou u mij een adres kunnen geven voor deze sportoefen therapie cursus?

  Met vriendelijke groet.

 3. 3

  Graag adressen van hippische oefentherapeuten

 4. 4

  Zou u mij adressen kunnen geven van een hippische sporttherapeut?
  Met vriendelijke Groet.