Ga naar hoofdinhoud

Verkopende partij verantwoordelijk voor vervoer?

Vraag: Het door ons gefokte veulen kan bijna weg bij de merrie en is inmiddels verkocht. Nu heeft de kopende partij mij gevraagd het veulen te komen brengen. Nu wil ik dat vanwege welzijn van het veulen best doen (rustiger samenreizen met de moeder), maar betekent dit dat ik dan ook verantwoordelijk blijf voor het veulen totdat ik het dier heb afgeleverd? Het reismoment is risicovol. Kan ik een clausule in het contract opnemen om deze verantwoordelijkheid bij de nieuwe eigenaar te leggen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

De levering is een essentieel en vast onderdeel van de koopovereenkomst. Zonder levering kan er geen eigendom worden overgedragen. De levering omvat het geheel van handelingen die tot doel hebben het goed (in dit geval het veulen) te doen overgaan van de verkoper naar de koper. Er zijn in het Burgerlijk Wetboek verschillende vormen van levering geregeld.

De levering die op roerende zaken ziet, zoals bijvoorbeeld paarden, is geregeld in art 3: 90 lid 1 Burgerlijk Wetboek:
“De levering vereist voor de overdracht van roerende zaken, niet-registergoederen, die in de macht van de vervreemder zijn, geschiedt door aan de verkrijger het bezit der zaak te verschaffen.”

Het sleutelwoord is dus ‘bezitsverschaffing’. De verkoper verschaft dus het bezit aan de koper. Het daadwerkelijk met de trailer afleveren van een paard bij de koper geldt dus als het moment van de levering. Op dit moment gaat dan ook het risico over van de verkoper op de koper. Het is dus juist dat de verkoper, indien men niets anders afspreekt, verantwoordelijk blijft voor het verkochte veulen tot het moment dat het veulen daadwerkelijk wordt afgeleverd bij de nieuwe eigenaar.

Dit kan ook anders geregeld worden. Indien men wenst te regelen dat de eigendom en daarmee het risico al overgaat op de koper voordat het transport daadwerkelijk heeft plaatsgehad kan men dat afspreken. Hiermee moeten beide partijen het uiteraard eens zijn en men doet er verstandig aan om dit op papier vast te leggen zodat daar achteraf geen discussies over ontstaan. Indien het over een lange reis naar het buitenland gaat zou men ook kunnen overwegen om dit reismoment te verzekeren.

Uiteraard is er nog een andere mogelijkheid om ervoor te zorgen dat men als verkoper niet nog verantwoordelijk is tot het moment dat het paard is gearriveerd op zijn nieuwe staladres. Indien het paard namelijk door de koper wordt opgehaald bij de verkoper geldt als moment van levering uiteraard het moment dat het paard bij de koper op trailer/vrachtwagen wordt geladen. Hierbij gaan dus de eigendom en het risico al over voorafgaand aan het moment van transport.

De hoofdregel is dus dat het risico overgaat op het moment van levering. De levering kan dus geschieden op het moment dat de verkoper het paard feitelijk aflevert bij zijn nieuwe eigenaar of op het moment dat de nieuwe eigenaar het paard ophaalt bij de verkoper. Indien men dit anders wenst te regelen, hetgeen dus mogelijk is, is het verstandig om deze afspraken ook op papier vast te leggen.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.