Ga naar hoofdinhoud

Vernageld. Wat nu?

vernageld hoefsmid De hoefsmid draait net zijn auto van de oprit af en zelf ben je de rommel van de bekapping bij elkaar aan het vegen. Jouw paard kan er weer even tegenaan, want de smid heeft net nieuwe ijzers onder zijn hoeven gezet. Je kijkt opzij en bent verbaasd wanneer je je paard kreupel ziet lopen. Grote kans dat je viervoeter een vernageling heeft opgelopen tijdens de beslagbeurt.  

Een vernageling ontstaat meestal bij paarden met heel slechte wanden. ,,Deze wanden zijn over het algemeen moeilijk te nagelen, omdat de nagel bijna tegen het leven aanzit. De ene keer loopt je paard erdoorheen en de andere keer loopt hij kreupel”, zegt hoefsmid en docent van de opleiding hoefsmederij in Barneveld, Arend-Jan Hammink. Een niet goed passend gemaakt hoefijzer kan ook een oorzaak zijn van vernageling. Doordat het ijzer niet goed op de hoef past, kan de smid de nagels niet goed in de witte lijn slaan.

Volgens Hammink merk je een vernageling meestal tijdens de beslagbeurt al op. ,,Als een paard gevoelig is, merk je dat al als je hem aan het beslaan bent, want dan trekt hij zijn voet terug. Het is ook van belang heel goed op te letten wanneer het paard wegloopt. Kijk goed naar hoe hij dat doet, vooral als hij tijdens de beslagbeurt al gevoelig reageerde.” De hoefsmid vertelt dat wanneer een vernageling niet direct opgemerkt wordt het paard na een dag wel wat gevoelig gaat lopen. ,,Als dit na vier dagen nog niet over is, hebben we niet meer te maken met een vernageling, maar met een ontsteking. Je moet dan echt in actie komen en de smid bellen. Die zal dan kijken hoe ernstig het paard kreupel loopt en testen hoe gevoelig de hoef is”, aldus Hammink.

Behandeling
Een vernageling is goed te behandelen. Je hoeft er geen dierenarts bij te halen, want de hoefsmid kan het goed alleen af. ,,Ik behandel het altijd met een betadineoplossing en dan is het euvel zo verholpen. Mits je er op tijd bij bent, want je hebt soms ook mensen die hun paard al één of twee weken kreupel hebben lopen. Dan zit er gegarandeerd een fikse ontsteking in de hoef en zal het ijzer eraf gehaald moeten worden om de hoef vervolgens in een desinfectieverband te zetten”, zegt Hammink.

Vernageling komt gelukkig niet vaak voor. ,,Als het veel voorkomt, doe je je werk niet goed. Ik ga niet zeggen dat het nooit voorkomt, want het overkomt iedere hoefsmid wel eens, of hij nu goed of slecht in zijn vak is. Eigenlijk geldt dat wanneer een paard mooie voeten heeft en je het ijzer mooi op maat hebt gemaakt je hem bijna niet kunt vernagelen. Wanneer dit wel het geval is heb je mijns inziens niet goed opgelet toen het paard wegliep na de beslagbeurt.”

Tips:
– Let goed op tijdens de beslagbeurt. Hoe reageert je paard op bepaalde handelingen? Trekt hij zijn voet weg, dan is het vrijwel zeker dat de smid een gevoelig punt heeft geraakt.
– Kijk goed wanneer je paard voor het eerst op zijn ijzers wegloopt. Ontlast hij een been of valt je iets anders op wat verre van normaal is? Kaart dit dan aan bij de hoefsmid.
– Loopt je paard een paar uur na de beslagbeurt of een dag later kreupel? Aarzel dan niet en schakel de hoefsmid in. Als je er vroegtijdig bij bent is een vernageling zo verholpen.

Tekst:  Simone Lautenbach

2 reacties op “Vernageld. Wat nu?

  • A

    Ik merkte ook al snel nadat de hoefsmid weg was dat de linker voorhoef van mijn paard gevoelig was, gelijk gebeld naar de hoefsmid en constateerde ook vernageling, hoefijzer weggehaald, behandeld, maar de volgende dag kon hij niet meer op allebei zijn voorhoeven staan, bleek hij veel te kort bekapt te zijn, hoefsmid gelijk alle ijzers eraf laten halen en hij zei dat het met 1 a 2 dagen wel weer goed zou zijn,de veearts gebeld en het paard op nat zand gezet, heeft het uiteindelijk 6 weken geduurd voor hij helemaal hersteld was. Een andere hoefsmid weer laten beslaan, die liet mij de bloeduitstortingen onder zijn hoeven zien, van het te kort bekappen.
    Het paard was net verkocht naar Amerika en zou kort na het beslaan weggaan, maar door de 6 weken herstel ging de koop niet meer door……….

  • Angelique

    Ik heb gelukkig een hele goede smid. Ben er ook niet bij als mijn paard wordt beslagen en ik vind dat ook niet nodig om er altijd met mijn neus bovenop te staan, ik heb vertrouwen in hem. Als hij die dag is beslagen, kan ik ’s avonds zelfs gewoon rijden, geen probleem. Ik kijk altijd wel of mijn paard “recht” uit zijn stal komt, hoefsmeden zijn ook mensen. Mocht hij niet recht lopen na nieuw beslag, wat nog nooit is voorgekomen, dan is één telefoontje voldoende. Kortom, van een smid mag je verlangen dat hij zijn vak beheerst en eventuele hoefproblemen tijdig onderkent en als eigenaar van je paard heb je de “nacontrole”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.