Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Esdoorn oorzaak van atypische myopathie?

hooien
Vraag: Onlangs hoorde ik dat de laatste tijd veel gevallen van atypische myopathie (AM) worden gemeld aan het internationale meldpunt voor atypische myopathie. Nu schijnt de oorzaak in verband te worden gebracht met esdoornzaden. Maar hoe zit dat precies? Verder vraag ik me af of er gevaar is voor onze paarden die het hele jaar door op de grasweide staan, aangezien er een enkele esdoorn in de buurt van het weiland staat. Een aangrenzend perceel gebruiken we voor het oogsten van hooi. Bestaat de kans dat de paarden AM krijgen van dit hooi?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Atypische myopathie is een niet-besmettelijke spierziekte met veelal een dodelijke afloop (minstens 75 procent van de zieke dieren sterft). Meestal overlijden de paarden binnen drie dagen na het begin van de symptomen. De spierziekte wordt gekenmerkt door symptomen die vergelijkbaar zijn met de symptomen van maandagziekte, namelijk spierstijfheid, spierzwakte, niet willen bewegen, verkrampt staan of plat blijven liggen. Daarnaast kan het paard overmatig zweten, snel ademhalen en heeft het rood mondslijmvlies. Door de afbraak van spieren komt myoglobine in de bloedbaan terecht. Dit wordt via de urine uitgescheden en geeft een koffiebruine kleur aan de urine.

Uit recent onderzoek aan de Universiteit van Minnesota (VS), is gebleken dat AM veroorzaakt kan worden door vergiftiging met een abnormaal aminozuur (Hypoglycin A), die in de zaden van de gewone esdoorn (Acer Pseudoplatanus) en van de vederesdoorn (Acer Negundo) zijn aangetroffen. Uit eerder onderzoek aan de Universiteit van Utrecht in 2010 kwam naar voren dat een endofyt (schimmel, Rhytisma acerinum) op het blad van de esdoorn de mogelijke boosdoener kan zijn van AM. De schimmel veroorzaakt kleine, lichtgele vlekjes op het blad, die tegen het einde van de zomer veranderen in donkere zwarte vlekken. Deze lijken op teervlekken en zijn makkelijk te herkennen. De wat zoete smaak van de besmette esdoornbladeren zijn mogelijk aantrekkelijk voor paarden.

Wanneer esdoornbomen in de buurt van een weiland of paddock staan, hebben deze paarden een verhoogd risico op AM. Zeker wanneer het weiland schraal is en de paarden niet worden bijgevoerd, zullen de dieren ander voedsel gaan zoeken. Hierdoor wordt de kans groter dat de zaden en bladeren van de esdoorn worden gegeten. Dit geldt ook voor paarden die in de paddock geen ruwvoer verstrekt krijgen. Aangezien de vruchten van de esdoorn in september en oktober rijpen en de giftige zaden vrijkomen in oktober en november, is het risico op AM in het najaar het grootst. Theoretisch gezien zouden de bladen en zaden ook in het hooi terecht kunnen komen en worden gegeten door paarden. Echter, hooi wordt veelal in de zomer geoogst, waardoor de kans klein is dat er nog zaden en bladeren van de esdoorn op het weiland liggen.

De meest eenvoudige oplossing om AM te voorkomen, is het op stal zetten van de paarden. Welzijnstechnisch gezien is dit niet wenselijk. Maak indien mogelijk gebruik van een ander weiland of paddock waar geen esdoornbladeren en zaden zijn aangetroffen. Wanneer dit niet mogelijk is, probeer dan alle zaden en bladeren van de esdoorn uit het weiland of de paddock te verwijderen of zorg dat er voldoende of onbeperkt ruwvoer beschikbaar is voor de paarden zodat de kans dat ze de zaden en bladeren eten zo klein mogelijk is. Voorkomen is beter dan genezen! Wanneer je denkt symptomen waar te nemen van atypische myopathie, raadpleeg dan direct je dierenarts.

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Lees meer:

Extra bewijs voor gevaar van esdoorn
Beheer van de paardenweide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.