Ga naar hoofdinhoud

Vraag: hoe spieropbouw stimuleren?

Vraag: De spieropbouw van mijn 2,5-jarige merrie lijkt een beetje achter te blijven. Ze ziet er wat schraal uit op de nek en haar achterhand. Haar ribben zijn niet te zien. Ik geef haar wat lichte arbeid aan de longeerlijn en ga soms aan de hand in het bos wandelen. Ik vroeg me af of ik met voeding kan zorgen dat ze wat voller wordt.

Antwoord VoerVergelijk.nl

Het rantsoen van je paard dient de bouwstenen, oftewel eiwitten, voor de spieropbouw te verstrekken. Training zorgt ervoor dat de spieren krachtiger worden en de spiermassa toeneemt. Maar zonder de juiste bouwstenen zal er geen verbetering op kunnen treden. Kijk daarom kritisch naar het rantsoen. Vergeet niet om eventueel medische oorzaken eerst uit te sluiten. Denk hierbij aan worminfecties of gebitsproblemen.

Voldoende eiwit

Als basisbehoefte heeft een paard niet veel eiwit nodig. Vaak wordt deze behoefte al gedekt wanneer je goede kwaliteit ruwvoer en een beetje krachtvoer verstrekt. Een jong paard dat nog volop in de groei is, heeft echter een hogere eiwitbehoefte. Lees hier meer over de eiwitbehoefte. Daarnaast worden de spiervezels tijdens training afgebroken, om deze na de training weer opnieuw en sterker op te bouwen. Ook dit vraagt extra eiwit. Wanneer het rantsoen te weinig eiwit bevat, is spieropbouw dus niet mogelijk en kan zelfs spierafbraak optreden. Daarom is het goed om de behoefte van je paard vast te stellen en daarna het rantsoen te analyseren zodat je weet hoeveel eiwit je paard via zijn rantsoen verstrekt krijgt.

Kwaliteit eiwit

Naast de juiste hoeveelheid eiwit, is de kwaliteit van het eiwit zeker zo belangrijk. De kwaliteit wordt bepaald door de mate van verteerbaarheid en het aminozurenprofiel. Er zijn twee soorten aminozuren, essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren kunnen door het paard zelf worden aangemaakt. Terwijl de essentiële aminozuren in het rantsoen aanwezig moeten zijn. De 10 essentiële aminozuren voor een paard zijn lysine, methionine, threonine, valine, leucine, isoleucine, fenylalanine, tryptofaan, arginine en histidine. Lysine is het belangrijkste aminozuur, zeker voor jonge paarden.

Eiwitbron

Luzerne en soja zijn voorbeelden van hoogwaardige eiwitbronnen. Naast hooi of kuilgras kan je dus luzerne verstrekken voor extra eiwit. In krachtvoer wordt vaak sojaschroot gebruikt als plantaardige eiwitbron. Krachtvoer dat speciaal is ontwikkeld voor jonge groeiende paarden bevat vaak ook een hoger eiwitgehalte en is rekening gehouden met het optimale aminozuurprofiel.

Lees meer:
In drie stappen naar een gespierd paard
Opfok (1 t/m 3 jaar)

Olga Dansen, Voerconsultant, VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.