Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe verandering van stal soepel laten verlopen?

Foto: Lonneke Ruesink
Vraag: Wegens persoonlijke omstandigheden moet ik naar een nieuwe pensionstal met mijn paard. Hij komt van een pensionstal met ruime weilanden en een schuilstal. Hij kreeg daar vooral weidegras en wat hooi bijgevoerd. In de winter ook basisbrok. Op mijn nieuwe stal kan mijn paard helaas minder naar buiten. Hij gaat maximaal zo’n vier tot acht uur per dag in de paddock of het weiland. Daarnaast zal hij voordroogkuil bijgevoerd krijgen en eventueel krachtvoer of muesli. Mijn paard reageerde in het verleden behoorlijk gevoelig op rantsoenwijzigingen. Wat kan ik doen om de overgang nu zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Door de verhuizing staat het paard drie grote veranderingen te wachten, namelijk een nieuwe omgeving, een ander rantsoen en minder vrije beweging. De nieuwe leefomgeving kan zorgen voor extra stress en mogelijk een verstoorde spijsvertering. Daarom is het van belang om in het rantsoen zo min mogelijk veranderingen plaats te laten vinden. In deze situatie is het onmogelijk om het rantsoen compleet gelijk te houden. Daarom is het van belang om voor de verhuizing je paard alvast te laten wennen aan zijn nieuwe rantsoen.

Idealiter zou je het voordroogkuil dat op de nieuwe stal gevoerd wordt al aan je paard moeten geven voor de verhuizing. Door het voordroogkuil langzaam te introduceren kan je paard alvast wennen aan het nieuwe rantsoen. Wanneer het niet mogelijk is om gebruik te maken van het voordroogkuil, maak dan gebruik van het hooi op je huidige stal. Hierdoor kan je paard alvast wennen aan grotere hoeveelheden droog ruwvoer. Begin met kleine porties en bouw dit langzaam uit. Neem hiervoor twee tot vier weken de tijd, aangezien je paard voorheen erg gevoelig reageerde op rantsoenwijzigingen. Vergeet niet dat je de hoeveelheid weidegang evenredig laat afnemen met de toenemende hoeveelheid hooi of voordroogkuil die je voert.

Aangezien het vitaminegehalte in het ruwvoer sterk kan teruglopen is het misschien noodzakelijk om dit aan te vullen met de basisbrok die je normaal in de winter gebruikt. Als je paard hierdoor te veel energie krijgt, kun je ervoor kiezen om een vitamine- en mineralenkoek te voeren. Ook voor het krachtvoer geldt dat de hoeveelheid langzaam dient te worden opgebouwd.

Voer telkens kleine porties ruwvoer en krachtvoer verdeeld over de dag. Je paard is gewend om de gehele dag de beschikking te hebben over gras en zal dus in de nieuwe situatie ook gedurende de hele dag op zoek willen gaan naar voedsel. Wanneer dat niet lukt kan je paard stalondeugden gaan ontwikkelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van stro als bodembedekking, hierdoor kan je paard altijd wat knabbelen. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten slowfeeders op de markt die de opnametijd van het voer verlengen.

Tot slot heeft je paard minder mogelijkheid tot vrije beweging. Uit onderzoek is gebleken dat de frequentie van samentrekken van de darm bij paarden op stal lager is dan bij paarden die 24 uur per dag in het weiland worden gehouden. Dit kan mogelijk zorgen voor een verhoogd risico op koliek.

De sleutel tot succes bij de verhuizing van je paard is het langzaam introduceren van het nieuwe rantsoen en zorgen dat je paard voldoende beweging krijgt op de nieuwe stal.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Overgang weide naar stal

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.