Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe weidegang inplannen?

Foto: Lonneke Ruesink
Vraag: Mijn paard (Holstein, acht jaar, 1.67 m) heeft de neiging om snel veel te zwaar te worden. Ik heb thuis de beschikking over ruim een halve hectare weide (vrij snel nat), een buitenbak (paard is wel een kuilengraver, dus gebruik die liever niet te veel) en een paddock van ongeveer vijftien vierkante meter. Ik rijd meestal zo’n vijf keer in de week op L2-niveau. Hoe kan ik het beste omgaan met weidegang? Ik heb mijn paard het liefst van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat buiten, maar kan niet de hele dag door wisselen. Is het schadelijk voor de spijsvertering als ik mijn paard de ene dag in de volle wei zet en de volgende dag in de paddock?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Het is goed dat je beseft dat je paard snel te dik wordt. Het is van groot belang om je paard op het juiste gewicht te houden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Met behulp van de Body Condition Score kun je bepalen of je paard te dik of te dun is. Daarnaast is het ook zeer goed dat je je paard het liefst van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat buiten wil hebben met het oog op zijn natuurlijke gedrag.

Paarden hebben baat bij regelmaat, een constant rantsoen met zo min mogelijk veranderingen. Dus probeer het rantsoen zo veel mogelijk gelijk te houden en niet steeds te wisselen van voer. Veranderingen in het rantsoen kunnen namelijk al binnen enkele uren voor een verandering in de microbiële populatie in de blinde en dikke darm zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer krachtvoer wordt geïntroduceerd in het rantsoen, maar er blijken ook veranderingen op te treden wanneer over wordt gegaan op een nieuwe partij ruwvoer. Om koliek te voorkomen is het van belang om veranderingen in het rantsoen zo veel mogelijk te beperken. Daarom is het niet verstandig om je paard de ene dag in een volle wei met gras te zetten en de volgende dag in de paddock.

Wanneer je paard slechts enkele uren per dag op de weide staat, zal hij vrijwel constant grazen. Bij een gemiddelde grasmat neemt een groot paard circa vier tot vijf kilo gras per uur op. Het is dus van belang deze hoeveelheid mee te nemen bij het samenstellen van je rantsoen. Hoewel gras voor 80 tot 85 procent uit water bestaat, bevat het wel veel energie en eiwit. Hierdoor is het mogelijk om het aandeel krachtvoer in het rantsoen te verminderen. Wanneer je hiervoor kiest is het wel belangrijk te zorgen dat de mineralenbehoefte van je paard gedekt wordt, omdat de mineralenvoorziening in het gras erg wisselend kan zijn. Met behulp van een paardenkoek kan je extra mineralen geven aan je paard.

Om te voorkomen dat je paard te veel gras eet kun je ‘strookbegrazing’ toepassen. Met een stroomdraad zet je een stuk weiland af waar je paard kan grazen. Vervolgens verzet je dagelijks het stroomdraadje zodat je paard een nieuwe strook vers gras krijgt. Met een graasmasker kun je de grasopname ook beperken.

Als je paard met strookbegrazing of een graasmasker toch nog te dik wordt, dan zou je hem overdag in de rijbak of paddock kunnen zetten. Dan heeft hij toch nog zo veel mogelijk vrije beweging. Geef hem voldoende ruwvoer, zodat verveling wordt voorkomen en daardoor de kans op het graven van kuilen wordt verkleind. Er zijn verschillende slowfeeders te verkrijgen om de voeropname te vertragen en te voorkomen dat het ruwvoer door heel de paddock of rijbak wordt verspreid. ’s Avonds kan je je paard dan nog enkele uurtjes op het weiland zetten, eventueel met een graasmasker of met toepassing van strookbegrazing.

Lees meer:                        
Grasrantsoen
Weidegang
Mest pH en bacterieflora tijdens voerveranderingen
Basisprincipes voor een gezond maagdarmkanaal

Olga Dansen, Voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.