Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Rantsoen aanpassen tijdens blessure?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Mijn achtjarige Hannoveraan heeft zich geblesseerd tijdens het springen en heeft nu een vrij ernstige peesblessure. De herstelperiode gaat naar schatting zo’n zes maanden duren en hij moet vrijwel de hele dag op stal staan. Hij was gewend om halve dagen in de wei te lopen en kreeg naast het weidegras ook twee keer per dag zowel ruwvoer (hooi) als een kilo sportbrok gevoerd. Hij was verder goed in conditie. Op welke manier kan ik hem tijdens deze herstelperiode met veel tijd op stal het beste voeren?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Wanneer je paard vanwege een blessure opeens de hele dag op stal moet staan, verandert de behoefte aan energie, eiwit en andere voedingsstoffen van je paard. Het rantsoen dien je hierop aan te passen om het herstelproces te ondersteunen en mogelijke andere gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, te voorkomen. Daarnaast moet je verveling op stal zo veel mogelijk proberen tegen te gaan.

Helaas zijn er geen richtlijnen voor de energiebehoeften van zieke of geblesseerde paarden. Omdat genezing ook energie vergt, wordt geschat dat de energiebehoefte iets hoger ligt dan de onderhoudsbehoefte. Uit onderzoek is gebleken dat de behoefte aan eiwit gelijk is aan de eiwitbehoefte van een paard dat lichte arbeid verricht. Stem het rantsoen hierop af. Lees meer over energie- en eiwitbehoefte.

Het ruwvoer aanbod dient verhoogd te worden. Geef bij voorkeur langstengelig hooi. De voedingswaarde hiervan is relatief laag en zorgt dat je paard langer bezig is met eten. Wanneer het eiwitgehalte te laag is, kan je luzernehooi bijvoeren, aangezien dit een goede eiwitbron voor paarden is. Het is goed om stro als bodembedekking te gebruiken. Hierdoor heeft je paard altijd wat te knabbelen en voorkom je verveling en een lege maag. Het risico op maagzweren is namelijk erg groot wanneer de maag leeg is. Wanneer je vanwege de kans op overgewicht beperkt ruwvoer kan voeren, kan je gebruik maken van slowfeeders om de opname tijd van het voer te verlengen en daardoor verveling tegen te gaan.

Verminder de hoeveelheid krachtvoer. Hierdoor wordt het suiker- en zetmeelgehalte verlaagd, wat belangrijk is om het risico op gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid te verkleinen. Tevens verlaag je de hoeveelheid snelle verteerbare energie en verklein je de kans dat je paard ‘heet’ wordt. Mocht je paard toch te weinig energie halen uit het ruwvoer en krachtvoer, geef dan wat plantaardige olie bij het krachtvoer. Vet wordt namelijk goed verteerd door paarden zonder dat je paard er ‘heet’ van wordt. Let wel op dat je de olie geleidelijk introduceert en geeft niet teveel olie. Meer dan 4 – 6% vet in het hele rantsoen kan een verstoring geven in de dikke darm en kan diarree veroorzaken. Wanneer er sprake is van overgewicht, vervang het krachtvoer dan door een compleet vitaminen- en mineralensupplement, zodat er geen tekort aan vitaminen- of mineralen kan ontstaan.

Het rantsoen van een paard met een blessure dient dus aangepast te worden voor een optimaal herstel en ter voorkoming van het ontstaan van andere gezondheidsproblemen. Verhoog de hoeveelheid ruwvoer, bij voorkeur langstengelig hooi en verlaag de hoeveelheid krachtvoer. Probeer verveling te voorkomen of te beperken en houdt de eetlust van je paard goed in de gaten. Overleg ook altijd met je dierenarts wat een geschikt rantsoen is voor het geblesseerde paard, aangezien elke blessure anders is.

Lees meer:
Stalrust
Vermagering bij peesblessure
Voer tijdens rustperiode

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Eén reactie op “Vraag: Rantsoen aanpassen tijdens blessure?

  • Wendy van den Barselaar

    Verdorie nog aan toe zeg, wanneer stapt men nou toch eens af van boxrust bij een peesblessure. Dit is al lang achterhaald. 24 uur, dus doorlopend rustige beweging, dat is het beste. Verhuis het paard hiervoor en laat hem behandelen door een osteopaat, chiropractor of orthomanueel arts. Want waarom is het dat ene been en niet dat andere? Een geblesseerde pees is in 99,9% van de gevallen een symptoom van een hoger gelegen probleem. Ik ben ervaringsdeskundige, heb er jaren dagelijks heel veel tijd in gestopt en ik bespaar anderen en vooral de paarden in kwestie graag de weg die nergens toe leidt behalve naar andermans portemonnee.

    En voer voor paarden die weinig tot niets doen, is ook al lang bekend en zo simpel als wat. Geen krachtvoer meer. Helemaal niets. En geen olie of andere dingen. Gewoon onbeperkt goed ruwvoer met een laag energiegehalte: stroo en oud hooi, maar natuurlijk niet beschimmeld. Stop het in een slowfeeder, dan is ie er lekker lang mee bezig. Dagelijks wat vers gras met wat klavertjes van onbemest land voor de afwisseling, makkelijker kan niet.

    Het probleem is dat niemand wat kan verdienen, aan de natuur zijn werk laten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.