Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Voernijd, wat te doen?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: De D-pony van mijn dochter staat samen met een ander D-pony en twee Shetjes in de wei. Het is een schattig dier, maar op het moment dat we met voer aan komen lopen verandert ze in een ‘monster’ en verjaagt ze alles en iedereen. Hierdoor heb ik het idee dat de andere dieren in de wei te weinig voer binnen krijgen en bovendien ben ik bang dat ze mijn dochter ook nog een keer bijt in een boze bui. Is hier iets aan te doen?

Antwoord VoerVergelijk

Voernijd is een gedragsprobleem. Het is aangeleerd gedrag dat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Door middel van verschillende aanpassingen kan voernijd verminderen of afgeleerd worden. Op stal zien we vaak voernijd ontstaan, omdat paarden slechts enkele voerbeurten per dag krijgen en een “hongergevoel” kan ontstaan, waardoor eten een obsessie wordt.

Voernijd komt veel voor bij paarden die lager in de sociale status staan. Meestal ontwikkelen paarden voernijd, omdat zij bang zijn dat andere paarden hun eten zullen opeten. Daarom gaan ze extra snel eten en jagen ze alles bij zich weg dat een bedreiging zou kunnen vormen. Paarden en pony’s met voernijd kunnen tijdens het eten het beste geen andere paarden in de directe omgeving hebben. Probeer de pony’s op verschillende plaatsen in de weide te eten te geven, door het voer in porties te verdelen. Op deze manier kunnen alle pony’s rustig een eigen portie opeten, zonder weggejaagd te worden.

Een pony met voernijd eet meestal erg snel. Hierdoor kauwt hij het voedsel slecht en wordt er weinig speeksel geproduceerd. Dit heeft een negatief effect op de vertering en kan een slokdarmverstopping , koliek of vermagering veroorzaken. Door middel van een voerbal kan de opname van het krachtvoer vertraagd worden. Ook is het mogelijk om vezelrijke voeding, zoals bijvoorbeeld luzerne door het krachtvoer te mengen, zodat de pony langzamer zal eten. Lees meer over langer kauwen en meer speekselproductie.

Zorg dat de pony’s vrijwel onbeperkt de beschikking hebben over voeding. Dit kan gras in de weide zijn of onbeperkt ruwvoer. Hierdoor zal de pony niet echt “honger” krijgen vóór de voerbeurt. Als de pony snel last heeft van overgewicht kun je het beste kiezen voor ruwvoer met een lage voedingswaarde, bijvoorbeeld graszaadhooi of stro. Ook kun je het ruwvoer geven in een speciale slowfeeder, zodat de pony’s veel langer met het ruwvoer doen.

Verdeel, indien mogelijk het krachtvoer in zoveel mogelijk kleine porties krachtvoer. Geef meerdere voerbeurten verdeeld over de dag om de spanning rondom de voerbeurt te verminderen.

Nicole Slijkerman, eigenaresse VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.