Vrije keuze voor advocaat?

Foto: Lonneke Ruesink

Vraag: Ik heb een geschil met de koper van mijn paard en nu word ik voor de rechter gedaagd. Nu heb ik een rechtsbijstandverzekering die de kosten van mijn advocaat zou moeten dekken. Ik geef echter de voorkeur aan een advocaat die gespecialiseerd is in hippisch recht. Heb ik daar recht op of moet ik de kosten dan zelf dragen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

U bent gedaagd voor de rechter door de koper van uw paard en wilt graag worden bijgestaan door een advocaat die gespecialiseerd is in hippisch recht. Uw rechtsbijstandverzekering heeft blijkbaar geen advocaat in dienst met deze specialisme. In november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie uitspraak gedaan over een vergelijkbare vraag; Een man was ontslagen door zijn werkgever en ging niet akkoord met de advocaat die door zijn verzekeringsmaatschappij beschikbaar werd gesteld. Hij wilde een specialist in arbeidsrecht in de hand nemen maar zijn verzoek werd genegeerd waarna de man een zaak begonnen is tegen zijn verzekeringsmaatschappij, uiteindelijk werd deze man in het gelijk gesteld door het Europese Hof.

Wat betekent dit precies? Indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten en in een juridisch geschil verwikkeld raakt dat onder de dekking van de verzekering valt, dan heeft u het recht om een eigen advocaat te kiezen en de rechtsbijstandsverzekering zal de kosten van deze advocaat dienen te vergoeden. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke verzekeringen. Zo kunt u dus voor zaken met een hippische achtergrond een gespecialiseerde advocaat in de arm nemen.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.