Ga naar hoofdinhoud

Wat betekenen harde bultjes rond het zadelgebied?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Ik heb een 5 jarige Fjord die al jaren last heeft van harde bulten van ongeveer 1 tot 3 cm in doorsnede in het zadelgebied. Ik laat het zadel regelmatig nakijken, dus het kunnen geen drukplekken zijn. Mijn paard heeft er weinig tot geen last van omdat ze niet pijnlijk zijn en geen jeuk veroorzaken. Wat zou dit kunnen zijn en wat is hier aan te doen?

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

De beschreven huidaandoening klinkt erg karakteristiek voor nodulaire necrobiosis, ook wel bekend onder de Engelse term eosinophilic granuloma. Deze aandoening behoort tot de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden en kenmerkt zich door de aanwezigheid van harde, niet pijnlijke bulten onder de huid. Het kan hierbij gaan om één bult, maar vaak zijn het er meerdere, variërend in diameter van 0,5-10 cm. De bulten zijn rond en scherp begrensd, zijn gewoon behaard en jeuken niet. Vaak zitten ze op kenmerkende plekken, waaronder de zadelplaats, de hals en de singelplaats, maar ze kunnen incidenteel ook elders op het lichaam gevonden worden. De bulten ontstaan relatief vaker in de warmere maanden. Ze kunnen beginnen als een zachte, indrukbare zwelling en in de loop van weken tot maanden stevig worden.

Oorzaak

De oorzaak van de nodulaire necrobiosis is niet geheel bekend. Oorzaken die in onderzoeken op dit gebied wel genoemd worden zijn overgevoeligheidsreacties, reacties op insectenbeten en trauma. Omdat de klinische verschijnselen zo kenmerkend zijn kan de diagnose door de dierenarts vaak gesteld worden op basis van het beeld en de verschijnselen. Om andere oorzaken helemaal uit te sluiten kan de dierenarts een biopt nemen van de bult. Hierbij wordt er met een soort appelboortje een klein stukje weefsel uit de bult gehaald, dat vervolgens in een laboratorium onderzocht wordt. Op basis van de veranderingen die onder de microscoop zichtbaar zijn en de cellen die daarbij gezien worden kan de diagnose dan definitief bevestigd worden. Een belangrijke reden om niet altijd een biopt te nemen is de locatie van de bulten (vaak op de plaats van zadel of singel). Het wondje dat door het nemen van het biopt ontstaat zal eerst moeten genezen voor het paard weer een zadel op kan.

Behandeling

Hoewel de bulten veroorzaakt door deze aandoening voor de ruiter/eigenaar van het paard vaak een doorn in het oog zijn, heeft het paard er over het algemeen geen last van. In dit geval is de beste behandeling ‘niets doen’. Er zijn verschillende behandelingen beschreven om de bulten aan te pakken, die elk echter ook hun keerzijde hebben. Zo kunnen de bulten chirurgisch verwijderd worden. Dit is vaak een tijdelijke oplossing, omdat de bulten meestal terug komen. Ook zal de chirurgische wond eerst moeten herstellen voor het paard weer een zadel op kan. Daarnaast kan er behandeld worden met corticosteroïden, een vorm van ontstekingsremmers. Deze kunnen in de mond gegeven worden of lokaal ingespoten worden in de bult.

Wanneer het paard sterk verdacht wordt van overgevoeligheid voor insectenbeten bieden vliegendekens en vliegenwerende middelen verlichting. Ook is er een allergietest beschreven voor insecten. Als hiermee overgevoeligheid wordt vastgesteld kan er een speciale behandeling ingesteld worden waarmee wordt geprobeerd het immuunsysteem van het paard te laten ‘wennen’ aan de insecten, om zo de reactie minder heftig te maken. Deze test en bijbehorende behandeling zijn relatief nieuw en over de betrouwbaarheid bestaat nog altijd discussie.

Onder het mom ‘de ene bult is de andere niet’ is het altijd verstandig een dierenarts een blik op uw paard te laten werpen voor het stellen van een diagnose. Hij/zij kan met u dan meteen de eventuele behandeling bespreken.

Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord

Eén reactie op “Wat betekenen harde bultjes rond het zadelgebied?

  • Laura

    Ik ueb ervaring met twee verschillende paarden, de eerste heeft ze in de winkel nter gekregen, geen insectenbeten dus, heb toen een oude sjabrak gebruikt onder het zadel waar ik gaten in had geknipt, na een hald jaar waren ze weer weg en ze zijn nooit meer terug gekomen,haar kleinzoon kreeg ze afgelopen jaar in november, hij had flink.gezweet, een nieuwe sjabrak op die niet gewassen was en na het rijden zaten er de volgende dag van die bulten op zijn rug. Ik gebruik Biotex voor het wassen van de sjabrakken omdat ik denk dat dat beter is voor de paardenhuid, maar in dit geval zou de kleurstof van de nieuwe sjabrak de trigger kunnen zijn geweest. Vorig jaar winter heeft hij ze ook gehad, heb toen een gel van de da gekregen die best duurwas en met handschoenen moest worden ingewreven, heb er een tandenborstel voor gebruikt. Deze keer ben ik gaan smeren met smeerwortelcreme en ze zijn nu nagenoeg weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.