Ga naar hoofdinhoud

Wie de rijlaars past

RijlaarsLaarzenproblemen ontstaan vaak bij nieuwe laarzen, maar ook bij gewichtstoename of temperatuurwisselingen. Als je laarzen te klein zijn of knellen, dan kun je op diverse manieren de pasvorm laten veranderen bij de fabrikant, winkelier of schoenmaker. Vier manieren om je rijlaarzen comfortabel (en) passend te maken.

Manier 1: oprekken
De laars blijft het mooist in model als je deze oprekt. Je kunt laarzen gemiddeld een centimeter of twee oprekken. Hoeveel centimeter je je laars precies op kunt laten rekken, is afhankelijk van het model en de kwaliteit van het leer. Heb je een rijlaars met rits, dan kun je deze minder goed oprekken, want er is een kans dat de rits knapt. De fabrikant rekt de laars op met een houten been dat groter is dan de laars. Door de laars drijfnat te maken en deze te laten drogen op het houten been, creëer je extra centimeters. Behalve de schacht van de laars kun je ook de voet laten verbreden. Dat is wel moeilijker, het apparaat moet door de schacht van de laars passen, maar het kan. Bij de bal van de voet en de wreef kunnen extra centimeters gemaakt worden.

Manier 2: spie
Je kunt ook een spie in je laars laten zetten. Dat zijn twee stukjes leder die aan beide kanten van de bies gezet worden in een V-vorm. Hierbij geldt; hoe wijder, des te minder mooi het eruit ziet. De buitenboog van de laars zit altijd gecentreerd, zet je er vele extra centimeters bij in, dan komt de boog naar voren. Dat ziet er raar uit. Meestal wordt het tot een centimeter of drie à vier gedaan. Het zetten van een spie is arbeidsintensief, de kosten zijn hoger dan bij bijvoorbeeld het zetten van een rits.

Manier 3: elastiek
Een fabrikant of winkelier kan ook elastiek in je rijlaars zetten om deze te verbreden. Dat kan naast de bies, zowel aan de buiten- als binnenkant. Aan de binnenkant schuurt het elastiek wel tegen het zadel. Door de rek van het elastiek wordt de laars enkele centimeters wijder.

Manier 4: rits
Momenteel is een rits een hype. Deze is comfortabel en praktisch, zeker als je je rijlaarzen intensief gebruikt. Als je benen vochtig zijn door inspanning, dan is het vaak lastiger om je laarzen aan en uit te trekken. Als je denkt dat een rits je laars vele centimeters breder maakt, heb je het mis. Met een rits win je hoogstens een centimeter of anderhalf, de breedte van de rits en de strook stof. Zorg er wel voor dat de rits schoon blijft, dit kun je bijvoorbeeld doen met een siliconenspray of een oude tandenborstel. Loopt de rits stroef, schraap er dan met de onderkant van een kaars over, totdat er een wit spoor achterblijft. Daarna glijdt de rits beter. Als je een dikke kuit hebt, maar onder de knie weer een stuk smaller bent, dan kan een rits de oplossing zijn. Met een rits of stukje elastiek sluit de boel weer mooi aan.

Met dank aan: Petrie, Derby Rijlaarzen en schoenmaker Ben Benerink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.