Ga naar hoofdinhoud

Wormtest negatief, toch rode bloedwormen?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Ik heb paarden die op een nieuwe stal preventief een zware wormkuur hebben gehad, ondanks dat herhaaldelijke mestonderzoeken een negatieve uitslag gaven. Twee weken later zag ik dat een van mijn paarden dun op de mest was en er rode wormen in de mest zaten! Mijn paard heeft op dit moment ook een wisselde consistentie van de mest. Nu heb ik opnieuw mestonderzoek laten doen en de uitslag is dat er geen eitjes gevonden zijn gevonden in de mest. Maar wat kan ik nu het beste doen, die wormen komen toch ergens vandaan? Kunnen ze niet al lang in de darmwand hebben gezeten? En is mijn paard er nu vanaf?

Antwoord VoerVergelijk.nl

De rode bloedworm oftewel de Cyathostominae kan inderdaad in de darmwand ingekapseld hebben gezeten en door de zwaardere ontwormingskuur kunnen deze larven vrijkomen en uitgescheiden worden met de mest. Dit zie je ongeveer twee weken na het ontwormen. Deze larven die ingekapseld zitten in de darmwand scheiden daar geen eitjes uit, dus een mestonderzoek is dan negatief totdat de larven volwassen worden en in het lumen van de darmen eitjes uit gaan scheiden.

Een dierenarts die ontwormingsadvies geeft op grond van een mestonderzoek moet daarom ook goed kijken naar:
– de geschiedenis van het paard: heeft het paard bijvoorbeeld eerder last van wormen gehad
– hoe functioneert het paard: is hij mager, hoe is de mestconsistentie, zit het paard mooi in de vacht, heeft hij wel eens koliek etc.
– hoe wordt het paard gehouden: staat hij jarenlang met dezelfde groep op een keurig schoongehouden weide of wordt hij alleen op stal gehouden of komt het paard uit bijvoorbeeld uit de opfok of onbekend handelscircuit

Bij twijfel kun je met bloedonderzoek aanwijzingen krijgen of er misschien ondanks een negatief mestonderzoek toch sprake is van een wormbesmetting!

Het is overigens niet zo dat als een paard op een weide een behoorlijk wormbesmetting heeft dat alle paarden op die weide ook besmet zijn. De eigen afweer van een paard speelt ook een heel grote rol, het ene paard heeft er veel meer last van dan het andere paard.

De zwaardere ontwormingskuur die jouw paarden gekregen hebben, had waarschijnlijk moxidectine als werkzame stof en dat bereikt grotendeels de larven in de darmwand. De ontwormingskuren met ivermectine doden alleen de volwassen wormen in het darmlumen. Dat wil niet zeggen dat we nu alleen nog maar middelen met moxidectine moeten gebruiken! Echter in het geval van dit specifieke paard zou ik, ondanks dat nu het mestonderzoek negatief is, zeker overwegen om de moxidectine te herhalen omdat je meestal niet alle ingekapselde larven in een keer bereikt. Het is soms heel lastig om er helemaal vanaf te komen.

Lieuwke Kranenburg, Europees Specialist Inwendige Ziekten van het Paard bij Dierenkliniek Emmeloord

Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord

2 reacties op “Wormtest negatief, toch rode bloedwormen?

  • Jan Jonas

    Mest onderzoek naar rode bloedwormen is vaak net als Russisch-roulette, je moet geluk hebben. Maar in het bloedbeeld is de besmetting wel direct terug te vinden. De Beta-globuline (eiwit dat gaat reageren) en eosinofielen (witte bloedcel wat een ontstekings-reactie laat zien) zijn verhoogd. Alleen moeten wel de juiste referenties gebruikt worden. Daar schort het vaak aan en zijn vaak referenties naar boven bijgesteld zonder onderbouwing.
    Er van afkomen is mogelijk maar er zal met heel andere methodieken gewerkt moeten worden. Bestaande methodieken zijn niet toereikend.

  • berberschurer

    Ik heb nav wormonderzoek bij een 4 maanden getrainde 3 jarige merrie die net 1 week thuis is en door de tralies vd box begon te mesten het paard gistermiddag ontwormd met Equest/ moxidectine.

    Vanmiddag al vond ik in t zandpad in de wei al de 1e mest met oa rode bloedworm en nu op stal rode en witte. Terwijl jullie spreken van 2 weken na het ontwormen, vind ik ze al binnen 24 uur… hoe kan dat en wat zegt dat dan? Ik heb evt foto’s om te mailen

    Historie: worm onderzoek in maart:14, juni:18, aug:75.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.