Ga naar hoofdinhoud

Selectiemomenten voor dressuur kunnen we afschaffen

Wie de samenstelling van het dressuurteam voor het EK in Windsor heeft geabsorbeerd, ziet dat Hans Peter Minderhoud opzij is geschoven om Adelinde Cornelissen aan het EK te kunnen laten deelnemen. Bij de manier waarop de dressuurselectie aan ons is verkocht, voel ik me misselijk worden.

Het is ronduit storend dat bondscoach Sjef Janssen nooit openheid van zaken geeft en de boel in de achterkamer regelt. Hij stelt zich dus bij voorbaat niet aanspreekbaar op, om verantwoordelijkheid te ontlopen. Ruiters en media worden met feiten afgescheept zonder behoorlijk onderbouwde argumenten.
Een probleem dat de KNHS beslist onderschat.

Hans Peter Minderhoud heeft dit seizoen aan alle selectiecriteria voldaan. Hij heeft op de door de bondscoach bepaalde selectiemomenten meerdere keren laten zien dat hij een vaste waarde voor het EK-team kan zijn. Bovendien heeft hij dat bewezen als lid van het gouden EK-team in Turijn 2007.

Garanties zijn er natuurlijk niet. Ook niet voor Adelinde Cornelissen. Bovendien hebben we haar nog niet op internationale kampioenschappen voor Nederland in actie gezien.
Kennelijk gelden bij de dressuurruiters niet voor iedereen dezelfde regels, omdat Cornelissen er niet aan heeft hoeven te voldoen. Daarom vraag je je af wat die selectiemomenten van de bondscoach eigenlijk waard zijn.

Het ziet ernaar uit dat Janssen vooraf een teamplek voor zijn pupil heeft vrijgehouden. Die bevoegdheid heeft hij, maar wees dan eerlijk en kom daar van meet af aan open voor uit. Zonder de door hemzelf in het leven geroepen selectiecriteria zou ik begrip hebben gehad voor zijn standpunt.
Tenslotte moet hij het sterkste team opstellen.

Door gebrek aan openheid ligt dat in dit geval anders. In de huidige situatie gaat de manier waarop de weg is vrijgemaakt om Cornelissen überhaupt te kunnen selecteren, ten koste van Minderhoud. Hij heeft inmiddels namelijk aan de opgelegde eisen voor  teamselectie voldaan, en met het gewenste resultaat. Hem is dus alleen een vis voor gehouden. Daar heb ik moeite mee.

Zonder af te doen aan de formidabele prestaties van Adelinde Cornelissen het afgelopen jaar, moeten we realistisch blijven. Dit seizoen schitterde de amazone door afwezigheid vanwege een blessure van haar paard. Pas onlangs in Hickstead verscheen ze weer met een fit paard aan de start. Jazeker, met prachtige resultaten. Het is natuurlijk altijd ontzettend jammer wanneer een potentiële teamkandidaat vanwege blessureleed niet bij de verplichte nummers op kan draven. Het overkomt helaas meestal de besten. Dat is het nadeel van onze sport. Normaal gesproken herhaalt Sjef Janssen in dat opzicht vol overgave zijn favoriete slogan dat topsport nou eenmaal kei- en keihard is.

Hans Peter Minderhoud heeft wel aan al die verplichtingen kunnen voldoen en presteerde bijzonder goed. Hij redde zelfs recent nog de Nederlandse eer op het CDIO in Aken. Geen kleinigheid, zou je zeggen. Daar komt bij dat hij continuïteit laat zien. Ook niet onbelangrijk. Met lamlendig zalvende woorden als ‘gewoon ontzettend sneu’ en ‘ik heb zijn inzet altijd gewaardeerd’ is Minderhoud aan de kant gezet om plaats te maken voor Cornelissen. Voorlopig zit hij op de reservebank.

De omgekeerde wereld, omdat er in dit geval met twee maten is gemeten. Een ruiter die opnieuw heeft bewezen mee te kunnen voor het EKteamgoud, kan daar echt helemaal niks mee!

Wanneer Janssen onderweg de spelregels verandert en zijn eigen selectiecriteria op het laatste moment opzij schuift, kunnen die regels beter afgeschaft worden. Dat past beter bij de huidige gang van zaken. De KNHS mag zich minstens een keer achter de oren krabben. De manier waarop het hele verhaal overkomt is niet erg professioneel en puur slecht voor de (topsport)moraal!

Linda Sikkens is journalist.

Reactie Sjef Janssen: Jammer dat deze mevrouw voor de zoveelste keer niet de moeite neemt
om haar huiswerk goed te maken. Dus ga ik ook niet op haar stuk reageren.

Deze opinie verscheen woensdag 5 augustus in De Paardenkrant.

20 reacties op “Selectiemomenten voor dressuur kunnen we afschaffen

 • joyce

  Vindt dat Adelinde zeker naar het EK moet gaan. Ze kan hoge scores rijden maar heeft de pech gehad dat haar paard geblesseerd was. Zodoende valt ze nu niet onder de selectiecriteria. Goed, dat door een blessure er een uitzondering is en toch geselecteerd is. Minderhoud is zeker een zeer goede rijder,maar ik denk zelf dat Adelinde op dit moment een hogere score kan rijden als Minderhoud.Ik denk dat op dit moment wel het sterkste team gaat.

  Dus selectiewedstrijden rijden is wenselijk,maar door een blessure moet je er vanaf  kunnen wijken als dat het team ten goede komt. Bij gelijkwaardige ruiters gaat de selectieprocedure voor. Zeker om vriendjespolitiek te vermijden.

  Selectieprocedure heeft zeker  bestaansrecht. Zeker nu er steeds meer ruiters op topniveau kunnen meedraaien.

  Uitleg waarom je je team zo samensteld moet duidelijk zijn.

 • ragtime

  Erg jammer dat Hans Peter niet mag gaan. Hij heeft de stijgende lijn te pakken. Dat hebben we allemaal kunnen zien in Aken.

 • linky

  Natuurlijk is het sneu voor degene die uit de boot valt, maar kijk nou eens eerlijk naar beide combi’s, dan steekt Parzival met Adelinde er toch echt wel bovenuit? Een heel ander gezicht dan HP op die voor hem eigenlijk te kleine merrie, hoe groot ze dan ook is.
  Techniek is mooi, maar het oog, de aanblik van de combi, speelt echt wel mee. Bovendien rijdt ze makkelijk 3 of meer punten hoger.
  Het gaat er toch om om met de besten aan de start te verschijnen?

 • Pietre

  Hans Peter heeft ook beter gepresteerd dan Anky, zij verknalt de laatste tijd iedere keer de eerste wedstrijddag

 • yardi

  Ik vind dat Hans Peter Minderhoud altijd ondergewaardeerd wordt. Hij heeft een zeer mooie techniek met rijden. Het nadeel van dressuur is dat er meer gekeken wordt naar het totaal plaatje als naar de techniek. Terwijl ik juist veel belangrijker vind hoe er gereden wordt en op wat voor een manier… dus als je maar een mooi slank figuur hebt en je paard heeft de juiste kleur en aftekeningen dan eindig je veel hoger …. is toch echt te gek voor woorden!!!! Hans Peter mag dan wel wat “groot” (ik vind het reuze mee vallen) over komen op zijn paard maar ik vind dat hij schitterend rijd en op een hele mooie manier omgaat met zijn paarden!!!!!
  Adelinde rijd ook goed maar Hans Peter heeft het meer verdient!

 • Elisa2

  Mooie techniek heeft hij zeker en hij weet het beste uit ieder paard te halen!Ik vind alleen dat bij HP net dat beetje extra mist.Wat Adelinde wel heeft daarom snap ik de keuze wel.Maar of het eerlijk is gegaan..ik weet het niet.Om dat te kunnen beoordelen moet ik eerst alle inn’s en outs weten.

 • luckyl

  Zijn beide erg goed al heb ik persoonlijk iets minder met HP, geef mij zijn partner maar daar krijg ik pas kippenvel van als die op een paard zit maar goed daar gaat het hier niet over! Sjef Jansen moet uiteindelijk de beslissing maken en niemand anders! Hij moet het team samenstellen en heeft schijnbaar toch een beter gevoel bij Cornelissen dat is zijn goedrecht als bondcoach. Als je we dadelijk hoog eindigen hoor je niemand meer klagen…
  Wel vraag ik me af of Anky ooit het veld zou moeten ruimen met Sjef als bondscoach!!?

  Saskia

 • ingesikkens

  Adelinde heeft zeer zeker dat stukje meer dan HP, daarbij heeft de bondscoach zeker het laatste woord, hij wil gewoon het sterkste team dat er soms mensen op de reservebank zitten hoort daar ook bij…laten we niet vergeten dat Adelinde daar met de OS ook op zat.
  ps geen familie van Linda Sikkens

 • kiana

  Ik denk dat iedereen aan het feit voorbij loopt….Omdat Edward met Totilas erbij zit, moet Happie “thuis”blijven. Zonder Edward had hij er wel bijgezeten, dus waarom Adelinde als de gebeten hond zien ?

  Het blijft zuur, maar er zijn gewoon niet genoeg plaatsen..

 • Gentle

  Ik ben het helemaal eens met Linda Sikkens.

 • De discussie is niet wie de betere ruiter/amazone is en wie je liever in het team ziet. Het gaat om het reglement voor de EK selectie en de toepassing ervan.

  Wat er nu gebeurd is kan volgens de reglementen. Om in aanmerking te komen voor uitzending naar het EK is het voor kaderleden verplicht deel te nemen aan observatiewedstrijden. Maar uiteindelijk beslist de bondscoach wie gaat. En die kan naar believen ook selecteren uit niet-kaderleden.

  Je kunt je dus idd afvragen waarom je je als ruiter/amazone aan alle verplichtingen zou onderwerpen. De regels gelden – zo is gebleken – tot de bondscoach anders besluit.

  http://www.knhs.nl/objects/00013582.doc

  Als je reageert dan graag hierop: wat vind je ervan zoals de selectie voor het team is verlopen? Hans Peter die overal heel goed scoort op (de verplichte) observatiewedstrijden en Adelinde die vervolgens in het team zit?

  Marjan Tulp

  hoofdredacteur Bit, Dressuur en horses.nl

 • Roy80

  kijk eens ff naar de wereldranglijst! Adelinde is de huidige nummer 4 en HP de nummer 9! Daarbij heeft adelinde nog niet een groot kampioenschap kunnen rijden! Denk dat het voor haar ook een goede ervaring zal zijn! Ze is nog vrij jong en moeten ook aan de toekomst denk! Hoe leuk ik de combinatie HP en Nadine ook vind, Adelinde en Parzival hebben meer potentie en lopen GP´s van 74, 75 en 76% ja dus ik begrijp heel logisch dat Sjef voor haar kiest! En trouwens HP lest toch ook zelf bij sjef!

  Prima keuze en had hetzelfde gedaan!

  En ja Anky, ja misschien ff mindere periode, maar is de Koningin! Olympisch kampioen! En als ze het voor elkaar heeft is ze ook stukken beter dan HP, dus nooit thuislaten zo´n combinatie!

  Ik denk dat het ze het sterkste team ooit nu hebben samengesteld, geen discussie over mogelijk!

 • @Roy80
  You missed the point…. ondanks de verduidelijking van Marjan Tulp.
  De discussie is niet of je Adeline of HP prefereert.
  De vraag is of de selectieprocedure wel bestaansrecht heeft als die naar believen van de bondscoach uiteindelijk overboord kan worden gegooid.
  Bloed zweet en tranen gaan in die procedure. Mag die dan waardeloos blijken?
  Dat is dus de vraag. Heeft die selectieprocedure bestaansrecht?

 • roche

  De reactie van Janssen vind ik zeer slecht. Doet me erg veel denken aan een uitspraak van Van Gaal van twee weken geleden. Ik vind dat hij eerlijk moet zeggen waarom hij voor dit team heeft gekozen, gewoon duidelijk zijn.

 • coriano

  De reactie van Janssen vindt ik inderdaad een beetje kinderachtig. En verder ben ik eens met Joyce. Toch zou misschien het besluit wie gaat niet alleen aan Janssen moeten worden over gelaten. Zoek daar in totaal 3 man voor uit incl. Janssen. Hij heeft op deze manier wel erg veel macht, en wat als je elkaar niet zo ligt, dan wordt het al snel erg persoonlijk.

 • MJ Kochx

  Volgens mij heb ik gelezen dat Sjef een duidelijke eis aan Adelinde had gesteld voor Hickstead, vergelijkbaar resultaat met Aken vorig jaar, waar ze alle Duitsers heeft doen beven, en dat heeft ze waargemaakt, dus verdient ze een teamplaats. Ik ben er van overtuigd dat ze niet mee zou zijn genomen in de selectie als ze zich niet had bewezen.

  Sjef heeft dus wel duidelijke criteria aangelegd, maar wellicht niet helemaal helder gecommuniceerd naar de rest van de potentiële teamkandidaten hoe Adelinde na de blessure van Parcival in staat gesteld zou worden te voldoen aan de selectiecriteria (simpelweg omdat de eerdere selectiemomenten -nog- te vroeg kwamen in de opbouw).

  Deze verklaring had Sjef natuurlijk ook zelf kunnen geven, maar zijn ‘van Gaal’ gehalte is al jaren minstens even hoog als dat van van Gaal zelf …

 • Roy80

  @nataschameijer

  Ja sorry…was zo verhit haha

  Maar wat ik bedoelde de selectiecriteria zijn verder goed nageleefd lijkt mij. alleen Adelinde zat in een ander pakket d.m.v. de blessure…Voor haar werd Hickstead het meetpunt. Had ze daar bv 70% gereden dan had ik het onrechtvaardig gevonden als ze toch in het Team zat. HP heeft aan allle richtlijnen voldaan, net als Imke en Edward. Adelinde heeft aan de voor haar gemaakte richtlijnen ook voldaan. dus de keuze voor Adelinde lijkt mij dan duidelijk! Had ze dat niet gedaan, dan was HP ook meegegaan! en sjef heeft zelf gezegd dat hij het ook een moeilijke keuze vond!

 • Pietre

  Die selectie was natuurlijk waardeloos! Uiteindelijk beslist de bondscoach, als je aan alle criteria hebt voldaan en een andere nederlandse ruiter komt met een topscore van rond de 80% dan gaat die mee ook al heeft deze ruiter helemaal niet aan de selectie procedure meegedaan……
  Soms best frustrerend voor de ruiters die wel in een kader zitten!

 • horsedances

  Misschien komt het allemaal een beetje “Bananen Republiek” achtig over, dat Sjef de beslissingen eigenlijk geheel zelfstandig neemt. Maar ik moet al helemaal niet denken aan de selectie procedure in een land als Amerika, waar grote groepen mensen zich bemoeien met de uiteindelijke keuzes. Gevolg : rechtzaken, sponsors die er het bijltje bij neer gooien etc. Voor mij hoeven die regels helemaal niet. Sjef beslist, want hij wordt straks aan de hoogste boom gehangen als er geen goud komt in Windsor. En als hij Anky thuislaat wordt hij waarschijnlijk voor wekenlang naar de logeerkamer verbanen. Tevens denk ik dat Anky met het mes tussen de tanden zal rijden en zeker een geweldige bijdrage gaat leveren aan de palmares voor de Nederlanders in Windsor.

  Theo

 • Amazone

  Als je op de website van de KNHS kijkt, heeft Sjef Janssen de selectieprocedure gewoon gevolgd. Dus van overboord gooien is geen sprake. Er waren drie observatiewedstrijden. De Steeg, Rotterdam en Hickstead. Zowel Hans Peter/Nadine (De Steeg) als Adelinde/Parzival (Hickstead) hebben 1 observatiewedstrijd gereden, waarbij Adelinde (2e 76,553%)beter gescoord heeft dan Hans Peter (4e 71,787%). http://www.knhs.nl/news.asp?pCatID=151&CatID=481&ID=142&style=1&zoomstyle=11&men=07&ppCatID=481 Bovendien heeft de bondcoach zijn beslissing eerst voor moeten leggen aan de Topsport Commissie Dressuur en het KNHS-bestuur, dus ook van achterkamertjespolitiek kan geen sprake zijn. Natuurlijk reed Hans Peter goed in Aken (2e in Grand Prix met 72,648%), maar vergeten we nu niet dat Adelinde vorig jaar ook een tweede plaats haalde in Aken (2e in Grand Prix 73,125% achter Isabell Werth met Satchmo) en niet opgenomen werd in het team? Aken was echter zowel vorig jaar als dit jaar geen observatiewedstrijd.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook