Ga naar hoofdinhoud

‘Nederlands kampioenschap kan beter’

Tineke BartelsHet Nederlands kampioenschap werd afgelopen weekend verreden op Outdoor Gelderland in De Steeg. Een prachtig concours en een prachtige locatie, maar toch waren er nog enkele punten die verbetering behoeven.

In de finale van het kampioenschap van de lichte tour, dat in de vorm van een kür op muziek werd verreden, was de muziekinstallatie een flinke spelbreker. Bij verschillende deelnemers kraakte de installatie extreem en bij Lynne Maas, die zeker kans had gemaakt op een topklassering, viel de muziek zelfs helemaal uit. Ook in andere kampioenschappen die op het bijterrein werden verreden, werkte de installatie niet optimaal. Toots, het paard van mijn dochter Imke, vond de krakende box zo eng dat hij de hoek waar de box stond bijna niet meer in durfde.

Spannend kampioenschap
Op zulke momenten baal je vreselijk. Zeker bij dit kampioenschap, dat nog spannender had kunnen zijn. De kwaliteit bij de top lag erg dicht bij elkaar en dan is het jammer dat niet elke ruiter onder dezelfde omstandigheden zijn proef kan rijden. Je steekt enorm veel tijd en geld in de voorbereiding en als er dan zoiets gebeurt, baal je als een stekker en kunnen de emoties hoog oplopen.

De ruiters nemen hun beste paarden mee en dan moet je als organisatie ook voor de beste omstandigheden zorgen. Ik snap dat het financieel lastig haalbaar is om twee topinstallaties aan te schaffen. Maar als je besluit om het kampioenschap af te laten hangen van een kür op muziek, moet je zorgen dat die muziek aanwezig en van goede kwaliteit is. De techniek kan je altijd in de steek laten. Het is dan zaak dat je als organisatie zo snel mogelijk improviseert om tot een oplossing te komen. Het is de vraag of dat in Outdoor Gelderland op de juiste manier is gebeurd.

Als het aanschaffen van twee goede installaties financieel niet haalbaar is, is de oplossing die overblijft het verrijden van de kür op het hoofdterrein. In dat geval zou er wat moeten veranderen in het programma. Daarin moet je natuurlijk afwegen wat het publiek wil zien op het hoofdterrein. De finale van de lichte tour had zeker niet misstaan in het stadion. Het was één van de interessantste en spannendste rubrieken van afgelopen weekend. Ook naar de ruiters toe was het goed geweest als ze op het hoofdterrein hadden mogen rijden.

Beter programma
Het zou goed zijn om het algehele programma onder de loep te nemen. Ik ben van vorige week woensdag tot afgelopen maandag in De Steeg geweest. Dat is lang, maar voor mij als professional nog te overzien. Het gros van het publiek heeft niet de mogelijkheid om zes dagen naar De Steeg te komen en moet kiezen tussen de dagen. Beter zou zijn de kampioenschappen te bundelen en alle finales in twee dagen te laten verrijden. Daarmee krijgt het publiek meer waar voor haar geld en zullen de tribunes voller zitten.

Er was ook veel kritiek op het Nederlands kampioenschap op het hoogste niveau. De Grand Prix werd verreden op vrijdagochtend vanaf negen uur. Op zaterdagochtend om acht uur kwamen de ruiters in de Special aan de start. Ik heb zelf niet zoveel problemen met die vroege tijden, omdat een Grand Prix met 30 deelnemers lastig anders in de plannen is.

Als je het ‘s avonds doet, vindt men dat het te laat wordt en ‘s middags is eveneens moeilijk omdat je te maken hebt met sponsoren en mensen op VIP-lodges die aan het eind van de middag graag in rust een hapje willen eten. Je moet het als concoursorganisatie toch vaak van die sponsoren hebben, dus kan ik me voorstellen dat er op die manier rekening mee wordt gehouden.

Vanuit organisatie
Toch wil ik niet alleen maar kritiek hebben. Het is goed om ook in de huid van de organisatie te kruipen en omdat ik betrokken was bij de organisatie van het concours in Rotterdam, doe ik dat ook. De Steeg is een prachtige locatie en het is van belang dat Outdoor Gelderland ook in de toekomst kan blijven bestaan. We moeten daarom met z’n allen – en daarmee bedoel ik ruiters, de organisatie en sponsoren – zorgen dat het concours in de toekomst nog beter wordt georganiseerd.

Tineke Bartels is voormalig internationaal dressuuramazone en moeder van Imke Schellekens-Bartels. Ze staat aan de oorsprong van het Rabo Talentenplan en is bondscoach bij de dressuurjeugd.
Deze opinie verscheen woensdag 15 juni 2011 in De Paardenkrant

Eén reactie op “‘Nederlands kampioenschap kan beter’

  • Maria

    We mogen toch aannemen dat er ruim voor aanvang een professionele soundcheck heeft plaatsgevonden, of niet soms?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook