Ga naar hoofdinhoud

‘Rollen omgedraaid op komend EK’

Wolfram WittigBijna twee jaar geleden schreef ik op deze plek dat Duitsland hard moest gaan werken om de toppositie aan het dressuurfirmament terug te winnen. Dat was naar aanleiding van de Europese kampioenschappen in Windsor. Daar ontbrak het Duitsland aan echte topcombinaties en kwamen ruiters als Isabell Werth – door een schorsing – en Heike Kemmer en Nadine Capellmann – door geblesseerde paarden – niet aan de start. Ook bij de Wereldruiterspelen in Kentucky stonden we er niet al te best voor en reden we met geluk naar brons. Ik denk dat de rollen het komende EK in Rotterdam omgekeerd zullen zijn. Het ruikt weer naar goud voor het Duitse dressuurteam.

Duitse kampioenschappen
Afgelopen weekend waren de Duitse kampioenschappen en daar lieten Anabel Balkenhol, Christoph Koschel, Matthias-Alexander Rath en Isabell Werth zien dat ze in goede vorm zijn. Deze vier ruiters zijn een sterk team. Anabel Balkenhol en Christoph Koschel zijn misschien geen ruiters die in de top van het klassement terug te vinden zullen zijn, maar het zijn wel de twee zekere factoren in het team. Beiden hebben afgelopen jaren laten zien dat ze hun paarden goed voor elkaar hebben en altijd nette punten scoren.

Dan is er Isabell Werth, die met El Santo NRW een gooi doet naar een plekje in het team. El Santo is tien jaar en staat nog aan het begin van zijn Grand Prix-carrière, maar het is wel een paard waar we in de toekomst nog veel van gaan horen. Ik maak het duo natuurlijk mee in de training en als je weet wat ze thuis laten zien, dan sta je versteld. Dit duo kan echt hoge ogen gooien in de toekomst

Totilas
En dan zijn er natuurlijk Matthias-Alexander Rath en Totilas. Ik denk dat die twee dit weekend hebben laten zien dat ze steeds meer een combinatie worden. De Grand Prix en de Special waren twee topproeven. Er zaten nog wat schoonheidsfoutjes in, maar wat wil je? Je kunt niet anders verwachten van een duo dat eigenlijk nog maar een half jaar samen is. De kür was niet vlekkeloos en de minste proef van het weekend, maar dat doet niets af aan de prestatie. Bij de derde wedstrijd van Totilas en Rath moet je ook niet kijken naar de fouten, maar of er potentie is voor de toekomst. Die is er zeker.

Alleen al met een beetje schaven aan de kür is verbetering binnen handbereik. Afgelopen weekend was de eerste keer dat ze hun nieuwe kür reden, maar van een echte afstemming tussen paard en de muziek kon je nog niet spreken. De muziek was een beetje gebrom op de achtergrond en nog niet echt uitgesproken. Maar daar kan makkelijk aan geschaafd worden. Aan het ‘zijn van een combinatie’ niet.

Aken
De vier ruiters die ik benoemd heb, vormen het team in Aken. Daar moeten ze het opnemen tegen de sterkste internationale concurrentie en zullen we zien wat ze waard zijn tussen de beste ruiters van de wereld. Ik denk dat het wel goed zit. De meeste concurrentie krijgen we waarschijnlijk van het Engelse team, maar wij hebben het voordeel dat we twee topcombinaties hebben die bovenin het veld kunnen eindigen: Totilas en Matthias Rath en – als het een beetje meezit – Isabell Werth en El Santo. Engeland heeft die echte topcombinatie in Laura Bechtolsheimer met Mistral Hojris, maar ze is iets meer op eenzame hoogte in dat team.

Nederland verkeert nu een beetje in dezelfde positie als Duitsland in 2009 en 2010. Ik heb de Nederlandse dressuurruiters de afgelopen tijd gevolgd en het één en ander waargenomen. Ze hebben wel twee combinaties die in de top kunnen eindigen met Adelinde Cornelissen – als Parzival weer fit is – en Edward Gal met Sisther de Jeu. Van die laatste combinatie weet ik overigens niet waar ze zal eindigen in de internationale top. Ik vind het moeilijk daarover een voorspelling te doen. Maar een team bestaat uit vier ruiters. Voor de posities drie en vier in het Nederlandse team weet ik niet of de juiste combinaties beschikbaar zijn.

Wolfram Wittig rijdt Grand Prix, traint Isabell Werth en fokte internationaal succesvolle paarden. Hij heeft een dressuur-trainingsstal in Noordrijn-Westfalen.
Deze opinie verscheen woensdag 22 juni 2011 in De Paardenkrant

9 reacties op “‘Rollen omgedraaid op komend EK’

 • Icarus

  Dit interview is zeker gedaan nog voor de commotie rondom de KUR?
  Hoe durft die man zich uit te laten over de Nederlandse dressuurruiters/amazones?
  Als er iemand NU even diplomatieker zich zou moeten uiten, is hij het!
  Bah bah bah…

 • Meta

  Haha 😉 Der Franz Beckenbauer (voetbal)kon ook altijd zo vol vertrouwen in zichzelf de tegenstanders “prikkelen”en een voorbeschouwing maken….
  We gaan het beleven inclusief “Fairplay”
  Heb er zin an!
  😉

 • Johannes

  ook al een kennis of familie van der Paul die flink uitbetaald krijgt om zo’n verhaal de wereld in te brengen, ik hoop niet dat de juryleden hierdoor te beinvloeden zijn of is dat hun bedoeling om dat te doen, wie zal het zeggen. hoe kun je nou in godsnaam iets recht praten wat krom is. gevoel hebben om een paard aan te voelen is iets wat je hebt dat kun je niet leren, daarom zijn er ook zo weinig top ruiters.

 • Groningen

  Gaat het geen tijd worden dat hier een aparte rubriek gaat komen voor zeikers. Een soort Story of Prive van mensen die het of beter weten of steeds maar weer negatief zijn over mensen en dingen die ze zelf niet eens beter kunnen. Of zoals bij Totilas/Rath steeds naar negatieve dingen zoeken. Is het voor met name dressuurmensen zo moeilijk om anderen is te gunnen. Het lijkt er wel op. Jammer.

 • linky

  “Nieuwe Kur???” Je moet het lef maar hebben om het zo te noemen…………..

 • corinne

  “New Kur.” Is THAT what they call it? If so, I have a lovely bridge for sale.

 • paardensportliefhebber

  De beste man zou even de collum van Rosie van deze week in het Sportpaard moeten lezen

 • Herbie

  Dat verhaal gelooft hij toch zelf niet?

 • Diederik

  Wat een kul artikel. Wat heeft Wittig te maken met de samenstelling van het Duitse team ? Nada Niente Nichts.

  De Engelse ruiters en amazone scoorde dit weekend in Oostenrijk met een internationale jury zeer hoog. Carl Hester met Uthopia bijna 81 %, en zijn leerlinge Charlotte daar net iets onder.

  Wolfram : Wordt wakker en let maar eens op Engeland tijdens de EC in Rotterdam.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook