Ga naar hoofdinhoud

Alex van Silfhout nieuwe bondscoach dressuur

Update
Alex van Silfhout, bondscoach dressuur Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De KNHS had zichzelf ten doel gesteld om half december een nieuwe bondscoach dressuur te benoemen. Dat had wat meer voeten in de aarde, maar nu is er duidelijkheid.  Jeugdbondscoach Alex van Silfhout stroomt door en is de opvolger van Rien van der Schaft. Monique Peutz, voorheen bondscoach bij de pony's en children, klimt ook een stapje omhoog en volgt Van Silfhout op als bondscoach van de junioren, young riders en u-25 dressuurruiters. Imke Schellekens-Bartels is nieuw in het team van dressuurbondscoaches, zij neemt de pony’s en children voor haar rekening. 

‘Alex van Silfhout was de afgelopen twee jaar zeer succesvol bondscoach van de Junioren, Young riders en U25. In 2018 werd bijvoorbeeld teamgoud gewonnen op het EK Junioren in Fontainebleau. Een belangrijke focus ligt nu op de samenwerking van de drie dressuurcoaches’, schrijft de KNHS. ‘Behalve als voormalig bondscoach van de jeugd geniet Van Silfhout bekendheid als succesvol internationaal Grand Prix-ruiter en gerenommeerd trainer van vele ruiters, waaronder natuurlijk zijn zoon Diederik van Silfhout.’

‘Allemaal dezelfde kant op’

“Als jeugdcoaches hebben Monique en ik al veel samengewerkt,” vertelt Van Silfhout. “Imke is daar een super aanvulling op. Het is de bedoeling dat we beschikbaar zijn voor elkaar en veel overleggen. We moeten allemaal dezelfde kant op met de dressuursport in Nederland. Ik weet zeker dat we daar met ons drieën grote sprongen in kunnen maken.” Welke kant dat is, wordt niet gemeld in het persbericht van de KNHS.

Een andere manier van voorstellen

Daarom belde de redactie van Horses.nl zelf even met Van Silfhout. “Ik denk dat we het er met z’n allen over eens zijn dat we naar een andere manier van voorstellen moeten. Daarin hebben we de goede lijn al te pakken en dat moeten we nog verder verfijnen en uitvoeren. Eigenlijk moet het de kant op waar we al waren met de jeugd. Vorig jaar kregen de Nederlandse jeugdruiters veel complimenten voor de rijderij en de manier van voorstellen. Dat is waar het heen moet. Dat besef is er ook bij iedereen en daar wordt ook hard aan gewerkt. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik Hans Peter Minderhoud met Dream Boy in Mechelen. Die liet daar al een veel makkelijkere en vanzelfsprekende proef zien.”

Opdracht

Van Silfhouts voorganger Rien van der Schaft werd door de KNHS aangesteld met een duidelijke opdracht: meer harmonie brengen. Is er voor Van Silfhout ook een dergelijke opdracht? “Ik denk dat iedereen er van doordrongen is welke kant het op moet, dat besef is er zowel bij de ruiters als bij de KNHS. De lijn die al was ingezet en daar gaan we verder aan werken.”

Procedure

Van Silfhout moest thuis even goed in overleg voordat hij aan deze opdracht begon. “Er waren een paar mensen die mijn naam hadden genoemd en toen ben ik gevraagd door de KNHS. Ik heb daarover thuis met m’n vrouw en met Diederik uitgebreid gesproken. Ik train Diederik natuurlijk ook en voor hem houdt deze functie dus ook verandering in. Ik zal veel meer van huis zijn. Diederik zei: ‘je moet het gewoon doen als je denkt dat je positief kunt bijdragen.'”

‘Houd niet van mislukken’

Voor Van Silfhout gaat het bondscoachschap nu voor zijn werkzaamheden thuis. “Ik houd niet van mislukken dus ik zal er alles aan doen om deze functie zo goed mogelijk in te vullen. Het bondscoachschap staat voor mij nu voorop. Thuis zal er wel het één en ander veranderen. Ik zal het trainen van ruiters waarschijnlijk moeten terugbrengen want bondscoach zijn is iets waar veel tijd in gaat zitten.”

Peutz neemt taken van Van Silfhout over

De laatste twee jaar was Monique Peutz bondscoach bij pony’s en Children. Onder haar leiding werd in 2017 en 2018 teamgoud gehaald op het EK Children. Monique neemt nu de taken van Alex over als bondscoach van de Young riders, Junioren en U25 dressuurruiters. De functie van bondscoach voor de pony’s en Children wordt de komende twee jaar ingevuld door Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde).

Bondscoach Para’s blijft tot en met Tokio

Joyce Heuitink (Arnhem) is de zeer succesvolle para-dressuurcoach met een record aan medailles op zak, inclusief het historische teamgoud op het WK in Tryon afgelopen jaar. Heuitink blijft aan als bondscoach tot en met de Paralympische Spelen in Tokyo.

Bron KNHS/ Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook