Ga naar hoofdinhoud

Anky: ‘De Wereldruiterspelen van 1994 veranderden mijn carrière’

Anky van Grunsven met Bonfire Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Na het grote succes van de eerste Wereldruiterspelen van 1990 in Stockholm werd besloten dat het evenement iedere vier jaar terug moest keren. Vier jaar later zouden de Wereldruiterspelen eigenlijk plaatsvinden in Parijs, maar de locatie werd gewijzigd naar Den Haag. Daar veranderde Anky van Grunsven, samen met Bonfire, de dressuursport voorgoed. 

In 1994 vond er een grote verandering plaats binnen de dressuursport. De kür op muziek, dat werd geïntroduceerd door Joep Bartels, werd voor het eerst uitgeschreven op een dergelijk evenement. Door het winnen van de kür in Den Haag op Neil Diamond’s Song Sung Blue werd Van Grunsven al snel de koningin van de dressuursport genoemd.

Boost

“De sfeer was direct vanaf het begin al geweldig. Om dan ook nog eens te winnen was groots en heel emotioneel”, vertelt de drievoudig Olympisch kampioene. “Het was nog steeds een soort van cultuur om voor de Grand Prix Spécial te kiezen, maar ik geloofde dat de kür de toekomst van de dressuursport zou veranderen, en dat deed het! Het gaf een enorme boost aan de kür en de dressuursport in Nederland.”

Het begin van vele successen

Om in eigen land van start te gaan, was voor de destijds 26-jarige Van Grunsven heel bijzonder. “Ik had er heel veel zin in om voor eigen publiek een kür te rijden. Het publiek was enthousiast en keek er naar uit om me te zien rijden.” Het winnen betekende voor de amazone een hoop. “1994 in Den Haag veranderde mijn carrière. Het was het begin van vele successen voor mij en Bonfire.”

De feiten

In Den Haag gingen twaalf combinaties van start in de kür. Van Grunsven zette met Bonfire een prachtig resultaat van 83,08% neer. Het zilver in de kür ging naar Klaus Balkenhol en de Weinberg-zoon Goldstern (82,40%) en Karin Rehbein veroverde het brons met de legendarische Donnerhall.

Goud voor Anky van Grunsven en Bonfire:

Zilver voor Klaus Balkenhol en Goldstern:

Bron: FEI

6 reacties op “Anky: ‘De Wereldruiterspelen van 1994 veranderden mijn carrière’

 • SW

  Prachtig. Hier is ook mijn liefde voor de dressuursport begonnen. Wat een gratie en een lichtheid en harmonie. Het lijkt alsof Anky niks doet en Bonfire met het grootste plezier en gemak speelt met de oefeningen. Ze dansen echt samen op de muziek. Zo is dressuur ooit bedoeld. Het bezorgt me nog steeds kippenvel, vooral vanaf het galopgedeelte tot aan het einde toe. De muziek was zo passend, voor mij nog steeds de enige kurmuziek die bij Bonfire hoorde. Al was het het betere knip en plakwerk, daarin is de vooruitgang tegenwoordig wel te horen, maar wat een prachtige passende muziek. Voor altijd in mijn geheugen gegrift, samen met de World cup 1995 in Las Vegas.

 • Ans

  Ik was er bij, het was prachtig. Ik wordt er nog steeds emotioneel van als ik het weer zie. De elegance, de mooie muziek, Binfire die top- geconcentreerd was en super zijn best deed en Anky die weergaloos reed. Het zag er zo simpel uit, alsof het een B-proefje was. Geweldig. En een ommekeer in de kürgeschiedenis, wat eerder toch vaak war stijfjes was met klassieke muziek.

 • H.Paerels

  Anky kondigde in 2017 aan om met Guardian uit te willen gaan komen op de O.S. in 2020.
  Ik ben benieuwd!

 • Tineke

  Ook voor mij begon door Anky In die periode de liefde voor dressuur. Ze is oprecht voor een hele generatie de dressuur koningin. Prachtige herinneringen aan wedstrijden waar ze de baan in kwam rijden.

 • A. van Duinen

  Anky was inderdaad de dressuur koningin, toen wist nog niemand hoe zij de winst steeds voor elkaar kreeg. Ook ik heb zeker genoten van alle proeven van haar maar na het sport afscheid van Salinero heb ik ook afscheid genomen van Anky van Grunsven. Heel simpel omdat ik niet achter haar trainingsmethode sta, zij en Sjef Janssen zeggen wel dat niemand dat moet nadoen maar je ziet overal zelfs in de basissport deze training voorbij komen en je ziet aan de paarden dat ze daar niet heel erg blij mee zijn!

 • Paulien

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij bovenstaande reacties, als meisje van 15 heb ik dit mogen aanschouwen en zelfs van dit artikel lezen krijg ik nog steeds kippenvel. De mooiste kür ooit wat mij betreft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook