Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Wie bepaalt paardenwelzijn?’

"Ik maak me zorgen over het welzijn van de paarden in onze sport. Niet zo zeer of ze goed of slecht behandeld worden, maar over de essentiële vraag: wie bepaalt nou eigenlijk het welzijn? Paardenmensen of mensen met paarden?", schrijft Anky van Grunsven in haar column voor De Telegraaf. 

“Paardenmensen zijn opgegroeid met paarden en weten precies hoe je met deze dieren omgaat. Of het nou verzorgen, trainen of huisvesten betreft; deze groep weet van generatie op generatie hoe het werkt. De andere groep rolt de paardensport in via hun hobby. Deze liefhebbers moeten veel leren. Dat komt goed als de juiste begeleiding zich aandient, maar je ziet vaak dat deze mensen in hobbyisme blijven hangen. Dan kunnen zaken als verzorging of sport fout gaan en is het opeens heel wat minder gesteld met het welzijn van een paard”, schrijft Anky.

Taak voor KNHS en FEI

“Emoties krijgen de overhand”, volgens Anky. “Daar is een belangrijke taak weggelegd voor de hippische bonden, zoals de internationale FEI en de Nederlandse KNHS. Deze instellingen moeten met wetenschappelijke onderbouwing duidelijk maken hoe je met een paard moet omgaan.”

Verkoop Zenith

Anky haalt ook nog de verkoop van Zenith aan: “Er is een welzijnskwestie, waarbij ik me wél door emotie laat leiden. Dat is bij de verkoop van het paard Zenith. Samen met springruiter Jeroen Dubbeldam vormde hij de afgelopen drie jaar een magische combinatie met een Europese en wereldtitel tot gevolg.”

“Zijn tranen aan het einde van de olympische wedstrijd kwamen ook niet zozeer, omdat hij de barrage net gemist had. Dat was verdriet om het feit dat hij de laatste rit met Zenith reed.”

Klik hier om de hele column te lezen via Blendle. 

Bron: Telegraaf/Paardenkrant-Horses.nl

12 reacties op “Anky in De Telegraaf: ‘Wie bepaalt paardenwelzijn?’

  • Helena Visser

    Tijd dat Anky en andere ”paardenmensen” wakker worden. We leven in 2016 en ideeen uit de vorige eeuw zijn allang achterhaald. Paardenmensen weten goed hoe ze veel geld uit hun paarden kunnen slepen. Liefhebbers van paarden snappen dat paarden kuddedieren zijn die het liefst met soortgenoten in een grote wei staan. Toppaardensport is nooit in het belang van de dieren. Maar dat is Anky allang vergeten. Alles went dus ook de afschuwelijke behandeling van paarden in naam van de sport, en dan zie je niet eens meer hoe erg het is.

  • paulienzonhoven

    Mevrouw Visser: waarom zo op de man spelen? En vraag u zelf ook eens af hoe het toch komt dat zoveel topsportpaarden zo vreselijk oud worden. Dierenwelzijn omvat meer dan de paarden in een kudde in de wei zetten of ze in groepsverband op stal houden. Het bedrijven van sport met paarden is naar uw mening verwerpelijk, maar het blijft uw mening, uw persoonlijke gevoel hetgeen niet wil zeggen dat dat ook de waarheid is. Hetgeen Anky verwoord in haar stuk is iets waar we met gezond verstand op kunnen voortborduren en we schieten er niets mee op als we zwart-wit denken en ongefundeerd mensen persoonlijk gaan aanvallen.

  • Callin

    Wie bepaalt paardenwelzijn? daar lijkt me maar 1 antwoord op mogelijk: het paard. Door te kijken naar zijn natuurlijke gedrag en leefwijze, zijn behoeftes en geluksbeleving kom je een stuk verder dan kijken naar “hoe we het altijd al gedaan hebben”. In deze tijd wordt er (eindelijk) meer gekeken naar het belang van dieren middels onderzoek. Het is voor elke dieren / paardenliefhebber de moeite daar kennis van te nemen. (lees bv Frans de Waal!) Een dier opsluiten in een hok, of dat nu een luxe box is of iets anders, en te dwingen tot “prestaties”, is niet meer te verantwoorden. Anky zet zichzelf hier voor paal door te beweren dat alleen mensen die zijn opgegroeid in een traditioneel paardengezin recht van spreken hebben. Juist mensen die dat niet zijn, hebben zichzelf geschoold en staan veel meer open voor nieuwe inzichten die het welzijn van het paard ten goede komen. Ik zou zeggen, zet je raampje eens open en kijk wat er verder in de wereld speelt!

  • Barbara

    Inderdaad, de echte toppers hebben vast en zeker een heel goed leven. Ze worden echt wel in de watten gelegd. En als ze het slecht zouden hebben zouden ze ook niet zo goed presteren.
    Maar hoe zit het met de paarden die de top net niet halen? Presteren boven hun kunnen, met of zonder hulpmiddelen (?) en van de ene naar de andere ruiter verhandeld met alle gevolgen van dien. Die paarden worden volgens mij geen 25.
    Ten slotte hoop ik dat Zenith bij een fijne ruiter terecht komt.

  • Helena Visser

    Tja eerlijk is eerlijk, alleen op de man spelen is niet de oplossing. Beter is ook te wijzen naar de medeschuldigen van de ellende: FEI KNHS en andere grote internationale organisaties, juryleden van wedstrijden, trainers enz. Onbegrijpelijk dat de paardenwereld zo ver is gezakt dat de 1e prijzen worden gewonnen door mensen die rollkur gebruiken terwijl rollkur=hyperflexie officieel verboden is. Hoe kan het trouwens dat men dressuur rijdt, gebaseerd op finesse en zachte hand, en dan 2 bitten nodig heeft? stang+trens, wat een pijn in zo’n paaardenmond. Hoe vaak hoor ik niet: mijn paard houdt steeds zijn tong buitenboord, maar dat doen de paarden van topsportruiters ook dus is het normaal. Anky zou er beter aan doen te waarschuwen dat welzijn van paarden in het gedrang komt wanneer men gaat nabootsen wat zij zelf allemaal doet. En dan heb ik het nog niet eens over het non stop op stal zetten van paarden of een paar uurtjes vrij rondlopen. Dat is niet voldoende voor een geboren atleet als een paard. Wij slapen ’s nachts in ons bed maar zo’n paard staat zich uren te vervelen want paarden slapen niet zoals mensen de hele nacht maar af en toe een paar minuten. Als mensen zich meer zouden verdiepen in zijn natuur en daar meer rekening mee gaan houden, dan zou er pas meer verbetering komen in het welzijn van paarden. Ik denk bv aan het verbod op paarden in stands per 2017: hoe kan het dat de paardenwereld niet zelf heeft ingezien dat paarden niet in stands horen te staan, non stop vastgebonden.

  • Art uma

    Op zich een goede vraag, maar een slecht antwoord. Het moet de professionals in de paardensport aangaan hoe de publieke opinie toch is verandert in de tijd. Er zijn voorbeelden genoeg waar beeldmateriaal een weinig verkwikkend beeld laat zien, wat weer uitgespeeld wordt door wat ik dan maar de groep noem op ‘jezus sandalen’.
    Ik kan mij niet vinden in hun ‘natuurlijke’ antwoord, maar het is wel een antwoord waar leken mee worden ‘opgestookt’.
    De paradepaardjes zoals ik bv de dresssuurtopers zie, moeten toch de kennis en kunde hebben om hun paarden sympathiek en vriendelijk voor te stellen, als het voorbeeld goed is, volgen veel amateurs vanzelf, als het voorbeeld goed is neem je de tegenstanders een boel wind uit de zeilen.

  • Brigitte de Graaf

    Ten eerste: niet op de man/vrouw spelen, helpt niet;
    Ten tweede: er is geen énkel paard wat uit zichzelf een parcours springt, een dressuurproef loopt, voor een kar gaat staan en een marathon loopt of als een idioot héél hard rondjes rent op de draf/renbaan. Daar gaat altijd een mate (soms te grote) van dwang aan vooraf.
    Ook al weet ik uit ervaring dat paarden springen en ”met ze werken” leuk vinden.
    Ten derde: Anky heeft gelijk als ze stelt dat wetenschappelijk onderzoek mede dient aan te tonen wat wel en niet geoorloofd is. Daarmee kunnen paardenmensen en mensen met paarden dan aan de slag.
    Liefst samen.
    En Zenith? Jammer, jammer. Voor het paard wat zijn vertrouwen gegeven heeft. Maar ook heb ik een positief gevoel: de springruiters, handelaren etc. kennen elkaar, weten wie er eventueel bieden wil. Kan maar zo zijn dat er achter de schermen hard gelobyd (schrijf je dat zo?)wordt.

  • Sven Buijks

    De natuur (van alles wat leeft) geeft aan wat welzijn voor mens en dier inhoud.

    Pijn of bloed hoort niet thuis in de sport, dat wil zeggen een zweep kapot slaan op het paard of spoorgebruik totdat de huid tot bloedens toe beschadigd is.Spierpijn heeft elk levend wezen met spieren wel eens gehad en andere pijntjes kunnen verholpen worden door de dierenarts en met verstand worden opgelost. Het paard geeft doorgaans zelf aan wanneer “de grens” van “het kunnen” bereikt is, lichamelijk en/of geestelijk.Ik vind het alleen zo jammer dat het door de belanghebbenden (eigenaren) wordt geschoven op “vertrouwen dat kwijt is”, zoals we konden zien op de olympische spelen. Ik vind dat de fokkerij in de toekomst meer waarden moet gaan hechten aan hengsten en merries met een meewerkend karakter in de sport zodat zweepgebruik alleen nog voorkomt als hulpmiddel bij de opleiding van het paard (aangespannen en jockey’s uitgezonderd). Een paard die loopt op het hoogste niveau met de routine die het heeft opgebouwd heeft geen zweepgebruik meer nodig. De mens heeft eeuwen lang het paard en de hond als metgezel gehad. Dat is niet voor niks. “Vrijheid” is een vaag begrip. Een paard in “vrijheid” met optimaal welzijn is onmogelijk! De “natuur in vrijheid” is keihard, pijn en bloed is daar heel gewoon. Dieren in het wild vechten op allerlei manieren om te overleven, heeft iemand het hier nog over “welzijn”?

  • Sanne

    Hier gaan we weer met vingerwijzen….. dat er in sommige gevallen iets moet veranderen zoals bij de Walking Horses zeg ik ja, daar is aan geknutseld op een zéér dieronvriendelijke manier om de beweging zo te krijgen en met grof geweld. Dus om nou te zeggen dat geweld in deze niet loont….daar ben ik het niet mee eens, maar ook dat gebeurd achter de schermen, want in de ring hoor je alleen maar ohhhh en ahhhh. Niet iedereen behandeld een mens of dier zoals een ander dat doet, daarin komt je karakter om de hoek kijken. Ik ben echter wél van mening dat de paarden die in de Topsport meelopen aan meer controles onderworpen worden dan dat een buitenstaander kan zien. Je hoeft geen sport te bedrijven om dieren te mishandelen integendeel, dieren worden vaker mishandeld al ze niet in de picture lopen. De paarden van tegenwoordig worden gefokt voor de sport en een ieder hoopt dat ze op een juiste manier aan de top komen. Hebben de paarden hierom gevraagd… nee, want ze kunnen niet praten…. zitten er rotte appels tussen diegene die denkt ze wel effe klaar te kunnen stomen…natuurlijk. Maar om nou gelijk te zeggen dat “alle”paarden het slecht hebben omdat ze in de sport meelopen, slaat in mijn ogen de plank volledig mis. De ezeltjes in de kolenmijnen of in de steengroeven, die hebben het mijne inziens pas echt zwaar, maar dan wordt er gezegd….. die mensen moeten daar hun brood mee verdienen….. Hier verdienen mensen ook hun brood met de paarden en waar ligt dan de grens….. daar verschillen de meningen zoals altijd over… maar vingerwijzen lost naar mijn mening niets op !

  • Sanne

    Toevoeging ter verduidelijking mijn vorige reactie…..

    “Dus om nou te zeggen dat geweld in deze niet loont… daar ben ik het niet mee eens”

    Bedoel ik voor de duidelijkheid mee dat ze met grof geweld het voor elkaar krijgen dat er in de ring ohhh en ahhh wordt geroepen om hoe “mooi”ze lopen.

    Bedoel absoluut NIET dat IK het vind lonen of goedkeur om grof geweld te gebruiken !!!

  • AV

    Helena Visser heeft volledig gelijk.

  • Tini Sijtsma

    Ik ben het grotendeels eens met Helena Visser. behoeft geen commentaar is duidelijk en klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.