Ga naar hoofdinhoud

Anky op Radio 1 over kritiek op paardensport: ‘Oplossing ligt in voorlichting’

Anky van Grunsven en Salinero

Isabell Werth en Anky van Grunsven spraken in NRC gisteren hun vrees over het voortbestaan van de paardensport uit. NPO Radio 1 nam daarom vandaag contact op met Van Grunsven en daar geeft de Nederlandse dressuurkoningin nog wat extra toelichting op de uitspraken. "Vroeger was er ook wel kritiek, maar dat is sinds de komst van sociale media ernstiger geworden. De samenleving is verhard. Mensen geven vaker hun mening, soms anoniem. Het is niet erg als dat met nuance gebeurt, maar die ontbreekt soms."

De radio-dj van dienst haalt aan dat critici vinden dat paarden tegen hun zin getraind worden. Dat vindt Anky geen goed argument: “Dat is voor mensen toch ook altijd zo? Ik moet ook gewoon werken en mijn kinderen moeten ook vroeg naar bed om naar school te gaan. Dat is voor je eigen bestwil. Paarden hebben dat ook. Ik merk zelfs aan sommige paarden dat ze het niet prettig vinden als er niet gewerkt wordt.”

Communicatie en voorlichting

Een oplossing voor deze discussie, die Anky vergelijkt met de Zwarte Pieten-discussie, ligt volgens haar vooral in goede communicatie en voorlichting. “We moeten als sport alert om ons heen kijken wat er in de samenleving gebeurt en daar open over zijn.”

Luister het item hier

Bron: NPO Radio 1

2 reacties op “Anky op Radio 1 over kritiek op paardensport: ‘Oplossing ligt in voorlichting’

  • Jan Jonas

    Ik verwijs graag naar het artikel van 19 augustus waarin van Grunsven en Werth het hebben over een mogelijk einde van de paardensport. Op dit onzinnige verhaal van deze twee diva’s op ik gereageerd. In mijn visie geven zij in dat bewuste artikel ruimte voor dierenactivisten. Laat U horen.

  • eddy crul

    Inderdaad “voorlichting”. Probleem is? Wie moet die voorlichting geven? Ik denk dat het toch al langzaam duidelijk wordt dat de huidige dressuurtop (top ten onrechte) al tientallen jaren op het verkeerd been zit. (Behalve dan op het commerciële vlak).Erger nog met alle bewijzen op tafel willen ze het niet geloven verre van aanvaarden en toegeven. Begrijpelijk want het is hun boterham met een dikke snee hesp ertussen.(Daar heb ik niets op tegen) Idem voor de federaties overkoepeld door het FEI. Als die voorlichting van hen zou komen zijn we er niets mee. Dan zal er niets veranderen. Er moet een nieuwe dressuurgeneratie ontstaan en opstaan. Ene generatie die denkt volgens het skala en verbazingwekkend genoeg ene die denkt volgens de regels van het FEI. Buiten goed paardrijden en paardenwelzijn , moet deze generatie ook “eerlijke wedstrijden garanderen “correct jureren garanderen” en “alle corruptie bannen . Deze punten moeten hoog in hun vaandel staan.Elke deelnemer moet gelijk behandeld worden en gelijke kansen krijgen. Ja,ik snap het al,de broodnodige hervorming is nog niet voor vandaag. vr gr Ec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook