Ga naar hoofdinhoud

Bastiaan de Recht: ‘Klassieke rijkunst is gaan voor perfectie’

Bas de Recht. Foto: Lonneke Ruesink
“De meeste problemen met paarden ontstaan door slecht rijden, slecht trainen en slecht managen”, zegt klassiek geschoold paardentrainer Bastiaan de Recht. Met erkend paardenarts, acupuncturist en chiropractor Amber Koppen krijgt hij revaliderende paarden weer op de rit. In het Groningse Ter Apel runnen ze revalidatiecentrum Equiscio.

Bastiaan de Recht traint met thema’s. “Je moet nooit in één trainingssessie je hele repertoire afwerken. Dat levert alleen maar frustratie op. Ik kies een hoofdthema, bijvoorbeeld durchlassigheid in de oefeningen, of over de rug lopen, en dan kies ik daar subthema’s bij. Zo houd je overzicht. Je hebt één doel per dag. Iedere dag wat anders. Alles wat je vandaag doet, doe je voor morgen. Frustratie ontstaat als je niet traint voor morgen, maar vandaag ineens alles wilt. Dus geen galopwissel maken als het ten koste gaat van de ‘durchlassigheid’, dan ben je ineens maanden training kwijt. Geen oefeningen erdoor drukken dus. Klassieke rijkunst is gaan voor de perfectie. Altijd de harmonie bewerkstelligen en niet voor de spectaculaire oefening gaan.” Amber Koppen haakt in: “Wie heeft er ooit gezegd dat het trainen een uur moet duren? Dat komt uit het rijden in de manege voort.” De Recht: ,,Ik train tussen twintig en vijfenveertig minuten. Dat doen ze in de Hofrijschool in Wenen ook. Eigenlijk is het allemaal heel simpel en logisch. Iedereen wil alleen te snel.”

Lees het complete interview in Bit 201. Dit nummer ligt nu in de winkel.

Bron: Horses / Bit

Eén reactie op “Bastiaan de Recht: ‘Klassieke rijkunst is gaan voor perfectie’

  • Jennifer Vermee

    Hier ben ik het helemaal mee eens. Als ik voel dat mijn paard gespannen is, dan eerst en vooral daaraan werken en als ik dan niet meer aan de galop toe kom, so be it. Maar dan zie je de mensen nogal kijken en denken ‘kijk nou galoppeert ze weer niet, ze zal wel niet durven”. Ook wat betreft de tijd dat je er op zit ben ik het eens. Ik rij over het algemeen 3 kwartier, soms een uur, maar ik heb ook dagen gehad dat ie na 20 minuten zo los door zijn lijf liep dat ik hem weer lekker op de wei heb gegooid. Mensen willen inderdaad veel te veel en veel te snel. Laat je door je paard leiden en niet omgekeerd. En als je het goed doet, dan komen die grote bewegingen toch wel. Het duurt wat langer, maar je paard blijft het leuk vinden en je kunt jaren plezier hebben van elkaar. En daar doen de meeste mensen het toch voor, het plezier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.