Ga naar hoofdinhoud

Blog Rothenberger over Cosmo: ‘Van gewone bruine tot Olympiade-paard’

Sönke Rothenberger en Cosmo Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De KWPN'er Cosmo baarde opzien in de dressuurring op de Spelen van Rio. Als 9-jarige liep hij daar onder de 21-jarige Duitser Sönke Rothenberger de sterren van de hemel. Het leverde een gouden medaille op met het team. Voor de familie Rothenberger een bijzondere belevenis met het paard die ruim vier jaar geleden als 'gewone' bruine op stal kwam. Gonnelien Rothenberger schreef er een blog over

Sven en Gonnelien Rothenberger zijn altijd opzoek naar jonge dressuurpaarden voor hun kinderen. Zo moest ruim vier jaar geleden een junioren-paard voor Semmieke komen. Sven had zijn oog laten vallen op een jonge, onopvallende bruine ruin in de stallen van Bert Rutten. Hij was enthousiast over het temperament van de jonge Van Gogh en over zijn rittigkeit. Hij kocht het paard en zo kwam Cosmo in Duitsland bij de Rothenbergers.

Slungelig en bruin

“Daar stond Cosmo. Slungelig en gewoon bruin. Eigenlijk helemaal saai. Sven begon met de training van ‘zijn’ Cosmo, de kinderen hadden geen interesse om het te volgen onder het motto van: ‘De weg is nog zo lang, laat pappa eerst maar een beetje oefenen.’ De training vorderde gestaag en Sven ervoer hoe het paard kon passageren. Cosmo was allang geen verveelde, gewone bruine meer. Sven: “Het is geen junioren-paard. Hij is het beste paard dat ik ooit heb gereden. Hij kan alles! Hij wordt een super Grand Prix-paard, daar ben ik heel zeker van!”

Sanneke eerst

Omdat Sönke op dat moment in de springsport zat, was het Sanneke die voor het eerst met Cosmo op concours ging. Dat verliep niet helemaal naar wens. Bij galopperen tijdens het losrijden wilde hij alle andere paarden steeds inhalen en telkens als eerste weer op de korte zijde zijn. Cosmo werd weer naar huis gebracht en Sanneke ging op Wolke verder.

Super klik

Sven bracht vervolgens Cosmo twee keer in de Duitse M-proeven uit, een keer kwam hij niet aan het einde, de andere keer won hij met overmacht. Toen er Amerikanen kwamen om hem uit te proberen, zag Sönke het paard lopen. Voor hem ging de koop gelukkig niet door, want hij was super enthousiast over het paard. Hij had direct een super klik met hem en het springzadel werd ingewisseld voor het dressuurzadel. In drie jaar tijd bracht het jonge paar het van de M-dressuur tot een gouden Olympische combinatie.

Lees het hele verhaal hier.

Bron Paardenkrant-Horses.nl/Dressurstall Rothenberger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook