Ga naar hoofdinhoud

Videohandboek jureren

Opinie
Charlotte Dujardin met Mount St. John Freestyle Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Alles komt goed met de dressuurjurering, als we de juryleden maar beter opleiden. Dat zegt de FEI nu al 30 jaar. Frank Kemperman, voorzitter van de dressuurjureringswerkgroep, zei het onlangs ook nog maar een keer op het FEI Sports Forum. We moeten de juryleden beter leren jureren. Met een videohandboek bijvoorbeeld. 

Maar dat duurt nog even, want eerst moet de Code of Points er zijn. Gemaakt door de Code of Points Pilot Study Advisory Group. In dat groepje zit onder andere Katrina Wüst.

Zij kwam afgelopen weekend samen met ons eigen 5*-jurylid Eddy de Wolff van Westerrode, de Duitser Peter Holler (5*) en de 4*-juryleden Clive Halsall (Groot-Brittanië) en Magnus Ringmark (Zweden) in Nieuw- en Sint Joosland het goede voorbeeld geven.

Jurycursus

Dus dames en heren juryleden, goed opgelet. Horses.nl gaat de FEI een handje helpen. Onderstaand volgt een videohandboek jureren van de hoogst geplaatste FEI-types.

Uitgestrekte draf

Deze uitgestrekte draf is een 3 (Halsall), 4 (Ringmark), 4 (Wüst), 4 (De Wolff van Westerrode) en een 3 waard (Holler). Als u de volgende keer een M-proef beoordeelt en een paard valt tot twee keer toe in galop waar eigenlijk een uitgestrekte draf gevraagd was, kunt u gerust een 4 geven. Want ja, daar tussen wordt toch echt even gedraafd.

Overgangen passage-piaffe-passage

De overgangen van passage naar piaffe en er weer uit zijn volgens de FEI zo belangrijk dat er aparte cijfers voor worden gegeven. In dit geval waren dat een 7,5 (Halsall), 7,5 (Ringmark), 7,5 (Wüst), 7,5 (De Wolff van Westerrode) en een 7 (Holler). Vier keer iets tussen een ruim voldoende en een goed dus en één keer een ruim voldoende. Ziet u de volgende keer een pas stap tussen een overgang van galop naar draf, hoeft u de ruiter echt niet chagrijnig te maken. Als de galop en de draf maar goed zijn, wat deert dat pasje stap dan? Dikke 7’s!

Die overgangen hebben we nog een keer, op de laatste AC-lijn. Nu zijn ze weer vier keer een 7,5 waard en een 8 van Wüst. Deze overgangen zien er iets anders uit, maar de 7,5-en waren al gegeven. Dus net zo handig om bij twee keer dezelfde oefening dezelfde cijfers te geven toch?

Pirouette naar rechts

De pirouette naar rechts (aan het einde van de middellijn) lukt, maar daarna flikkert het paard in draf. Wat te geven? Een 4 (Halsall), 5 (Ringmark), 4 (Wüst), 5 (De Wolff van Westerrode) en een 4 (Holler). Kom, we kunnen wel over alles zeuren, maar die pirouette ging toch goed? Het moet ook niet te negatief worden allemaal.

Uitgestrekte draf

Nog een keer die uitgestrekte draf. Maar nu valt het paard maar één keer in galop. En pas aan het eind. Gewoon een 6 vindt onze Eddy, Halsall vindt het een 5 waard, Ringmark en Wüst maakt het niet uit of een paard één of twee keer in galop valt (4) en Peter Holler vindt het iets beter dan die eerste, een 4.

Totaalindruk

Het rijtje met eindcijfers is ondertussen geschrapt, maar er is nog wel het cijfer voor de houding en zit van de ruiter, de correctheid en het EFFECT van hulpen. De totaalindruk zo u wilt. De dubbel tellende totaalindruk van deze proef met toch zeker vijf patsers was als volgt: 8 (Halsall), 8 (Ringmark), 8 (Wüst), 9 (De Wolff van Westerrode) en 8,5 (Holler).

De harmonie zelf

Oja, ik was er vergeten bij te vermelden dat de harmonie zelf de ring betrad. En ze had nationaal een paar weken geleden al 81% van 5*-jurylid Isobel Wessels gekregen. Als u nu twijfelt, sla dan vooral even de resultaten uit het verleden er op na. Die bieden nergens in het leven garanties voor de toekomst. Maar wel in de dressuur.

Rick Helmink, freelance medewerker

[email protected]

Bekijk hier hele proef van Charlotte Dujardin met Freestyle en klik hier voor het protocol:

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

3 reacties op “Videohandboek jureren

  • Tineke droge

    Hahaha prachtig stuk! Overduidelijk en bedankt voor dit mooie bewijs. Wil je dat artikel alsjeblieft op internationaal forum plaatsen? En de foutloze proef van Buriel van de Zweedse combinatie kwam gewoon onder Charlotte!

  • Laurie

    Goed stuk, er wordt tegenwoordig op nationaal en internationaal niveau veel te hoog gepunt. Kanttekening wel bij alleen getoonde fouten van Dujardin. Het totaalbeeld was bij haar beduidend het beste van alle deelnemers en er is duidelijk verschil tussen spanning paard door druk vanuit ruiter (paard treedt niet door, zwaait uit, niet durchlassig, zwaaiende staart, onregelmatig) en door spanning door omgeving. In het eerste geval zou er bij elk onderdeel afrek moeten zijn en in tweede geval bij het mislukte onderdeel. Dus een foutloos, maar gespannen (door manier rijden) gereden proef zou nooit hoger mogen komen dan een durchlassig paard met onderdeel fouten door omgevings spanning.

  • Sanne

    Tja, maar het karrepaard van de boer met een foutloze gelijkmatige proef, netjes door het lijf en van achteren naar voren gereden krijgt nog steeds minder punten dan een dansend, swingend dier van voren erop getrokken en met mega fouten in de proef en daar is dit maar weer het bewijs van, dank u wel !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook