Ga naar hoofdinhoud

Zwemmen in de basis

Opinie
De witte hekjes om een dressuurbaan: voor veel beginnende wedstrijdruiters heeft het iets magisch en is het een droom om daar op een dag tussen te mogen rijden. De KNHS heeft al heel wat jaren geleden besloten dat vanaf de klasse Z het verplicht is de ring te voorzien van een ononderbroken afzetting. Die witte hekjes geven toch ook een zeker elan in vergelijk met de soms wat weinig aangeklede 20 x 40 m-ringen verderop op het veld.

Toch blijf ik het enigszins verbazingwekkend vinden dat de hekjes vaak echt alleen voor de rubrieken vanaf de klasse Z uit het stof worden gehaald. Ik begrijp maar al te goed dat het voor organisaties, die meerdere ringen uit te zetten hebben, soms niet op te brengen is om ook voor de lagere klassen hekjes in te zetten. Maar is de keuze om dit pas vanaf de klasse Z te verplichten wel de juiste?

Prachtige bogen

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat we op de landelijke wedstrijden, waar veelal hobbyruiters aan deelnemen, in de lagere klassen proeven tussen de bordjes moeten rijden. In de klasse B en L zie je regelmatig dat nog onervaren combinaties alle zeilen moeten bijzetten om tussen de bordjes te blijven. Een rechte lijn rijden is vaak lastig, zo blijkt. Kijk maar eens naar de sporen in de bodem aan het einde van een drukke wedstrijddag. Ik garandeer je dat in de meeste ringen de hoefslag op de lange zijde niet recht is, maar er prachtige halfronde bogen tussen de bordjes zichtbaar zijn.

Geen succes

Natuurlijk streven we te allen tijde naar een rechtgericht paard dat in balans loopt. Maar we weten allemaal dat dit in de lagere klassen, zoals de B en L, vaak ver te zoeken is. Ook voor de jonge paarden, die door de entourage en groenheid vaak al lastig rond te sturen zijn, is zo’n baan niet altijd een succes.

Omgekeerde wereld

Waarom niet ook hekjes om de baan in de lagere klassen? Of JUIST alleen in de lagere klassen? Want is het niet een beetje de omgekeerde wereld dat combinaties in de klasse Z en hoger wel kunnen profiteren van een aanleuning en dat we de jonge paarden maar een beetje laten zwemmen? Op een hoger niveau mag je er toch vanuit gaan dat de paarden zo afgericht zijn dat ze geen aanleuning meer nodig hebben en voldoende in balans lopen.

Traditioneel

Misschien is deze switch een goede eerste stap om binnen de traditionele dressuursport een verandering in werking te zetten. Het begint immers bij de basis.

Tamara Buunk, redacteur
[email protected]

 

4 reacties op “Zwemmen in de basis

 • Debby

  Heb je je weleens verdiept in hoeveel die hekjes wel niet kosten? Het zijn veelal verenigingen die de wedstrijden organiseren. Voor hen, die al kosten dragen voor de prijzen, huur terrein en vergoedingen van juryleden en daarbij nog eens afdracht betalen aan de KNHS, lijkt mij niet te doen als al die ringen omheind moeten worden. Daarnaast: het begint inderdaad immers bij de basis en dus ook bij rechte lijnen tussen de hekjes. Ook in de B.

 • A. van Duinen

  Beste Tamara, allereerst ga ik volledig mee met de reactie van Debby. We mogen blij zijn als stallen een bak hebben van 20×40 of zelfs 20×60 waar wedstrijden gehouden mogen worden. Daar passen vaak geen witte hekjes in hoor. En wat betreft de basis, die ligt toch echt als eerste bij de ruiter. Waarom al met 3/4 jarig paard de wedstrijdring in willen? Wat is daar de toegevoegde waarde van. En als er dan een jong paard in de ring verschijnt zal de ruiter het paard door de baan moeten leiden en thuis eerst goed moeten voorbereiden. Dus recht zitten op het paard, paard zodanig trainen dat deze wel degelijk een rechte lijn kan draven en lekker er mee naar buiten zodat het paard veel leert kennen. Het paard zal aangeven of hij/zij voor de 4 jarige leeftijd bereid is voor een wedstrijd. Laten we niet allemaal gekke dingen gaan verzinnen waarmee je het probleem bij een ander legt maar los deze eerst zelf op, ook voor je paard!

 • diny

  Ik ben het met je eens Tamara, maar ook met Debby. In deze tijd zijn er nog maar weinig wedstrijden op gras. En die hekjes , ja die staan er pas als je een beetje kunt sturen en voor de mooi denk ik. Die zijn duur voor organiserende verenigingen. Waarom niet afschaffen?
  Vaak op zandbodems staan ze voor alle klassen en dat is ook prima.
  En A.van Duinen, jonge paarden zijn op wedstrijden om “km” te maken en ervaring op te doen en niet omdat ze thuis niet oefenen. Hoe meer ze zien hoe beter ze worden, het gaat niet om een proef te winnen, maar om de “km” te maken!

 • Tineke Hoekstra

  Het is natuurlijk wel zo dat wanneer een groen paard tijdens de proef per ongeluk buiten het bordje om loopt, daar gewoon 2 strafpunten voor wordt gegeven. En de ruiter wordt gedwongen het paard beter in de baan te houden. Een slingertje buiten de baan, maar toch binnen de bordjes levert geen strafpunten op. Behalve wanneer dit drie keer gebeurt.
  Maar springt datzelfde paard in kwestie tijdens de proef over het hekje heen de baan uit, dan is hij gediskwalificeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook