
Voor zover deze paardenvrienden hun hutseklutsende ‘trainingsmethode’ loslaten op jonge paarden, realiseren zij zich kennelijk niet dat het tijd en een zekere trainingsopbouw vergt om tot een zwaardere belasting van de rug te komen. En als zij hun billen fulltime loslaten op oudere paarden, dan zie je maar al te vaak dat die dieren in de voorgaande jaren geleerd hebben om zich tegen hun ruiters te verdedigen. Als een houten klaas harken ze zich door de wekelijkse L- en M-proeven.
Maar eerder nog dan de Bond tegen het Doorzitten moeten we het Brooke Hospital voor Nederlandse manegepaarden en -pony’s oprichten. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een behoorlijk aantal maneges onvoldoende veterinaire zorg biedt aan hun paarden en pony’s. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat deze paarden en pony’s met hun pijntjes door moeten lopen omdat dit hen geschikt maakt voor beginnende ruiters. Een stramme pony bokt immers niet.
Er verschijnen nooit video’s van doorzittende amateurs op het internet, noch foto’s van stijve, c.q. aan vier benen pijnlijke manegepony’s. Nooit ontsteekt het gezonde volksbevinden in woede over de duizenden paarden en pony’s die in het beste geval als net niet kreupele apparatsjiks door het leven gaan. Nee, die publieke razernij blijft voorbehouden aan – en wordt zorgvuldig opgespaard voor – de topatleet in handen van een topruiter.
Daarom kon ik wel sympathie opbrengen voor Matthias Alexander Rath, die Totilas onder het oog van een aantal camera’s op onklassieke wijze losreed in Hagen om vervolgens een volstrekte happy athlete in de Grand Prix en de kür voor te stellen. “Ik ben nu anderhalf jaar met Totilas bezig. Er is altijd iets te zeuren geweest. Ik heb besloten dat ik niet meer wil proberen om het mensen naar de zin te maken”, aldus een stoïcijnse Matthias Alexander Rath.
Natuurlijk kon de heilige verontwaardiging op het internet niet uitblijven. Maar die gleed langs Rath af als water van de veren van een eend. Respect voor een topsporter die in alle hectiek van de Totilas-gekte zo kan focussen.
Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 2 mei 2012 in De Paardenkrant.
Ik ben zo’n houten Klaas in de L2 dieniet goed genoeg kan doorzitten.
Eerder,toen ik meerdere paarden reed had ik dit probleem niet. Ik ben op zoek naar oefeningen (niet op het paard) om mijn doorzitten te verbeteren…..
Help?
Jij moet wel redelijk blind zijn.
Zowel voor wat je ‘losrijden’ durft te noemen, als voor de wereld waarin 90 % van je eigen lezers zich bevinden. Om van je adverteerders nog maar te zwijgen, die ook allemaal leven van dat leger hutseklutsers.
Maar het moet gelukkig, aan de overgrote meerderheid van de ‘Totilas’ -reacties in de pers te beoordelen, ondertussen ook wel aanzienlijk eenzaam worden daar boven op je ivoren toren.
Leuk om zoiets te zeggen, je vergeet alleen te melden dat 90% van die hutseklutsers nooit het financiele ideale plaatje hebben om juist dat gehutsekluts te voorkomen door elke dag les te krijgen van een prof!!!!!!!!!!!
En zelfs zo’n prof met ENORM veel geld als die fijne Duitse Rath, mag hij zeer zeker les gaan krijgen in het rijden van zijn ooit zo spectaculaire paard die hij zelf vernachelt heb door dat stoicijnse gehustekluts, en dat zou dan ons voorbeeld moeten zijn!!!!!!!!!!!!!!
Laat hem maar focussen op zijn eigen zit en niet de mensen meer plezieren maar het plezieren van zijn Totilas!!!!!!!!!!!!!!!!
Heel goed stukje !
Veel mensen maken zich inderdaad druk om de manier van rijden van topruiters, daar mankeert vanalles aan en zou dieronvriendelijk zijn.
Terwijl inderdaad op maneges en op de basis en nationale wedstrijden VEEL ergere dingen gebeuren , maar daar hoor je niemand over !
Volgens mij zijn het vooral mensen die in theorie alles heel goed weten en zelf in het zadel nog nooit iets gepresteerd hebben.
En mensen die reageren omdat ze gefrustreerd en jaloers zijn omdat ze zelf nooit iets betekend hebben in de paardensport terwijl ze zelf vinden dat ze heel goed bezig zijn.
En er zijn er waarschijnlijk ook die zo reageren uit broodnijd omdat ze anders geen werk meer hebben.
Als het werkelijk om het dierenwelzijn gaat, begin dan bij het begin om het te verbeteren, en niet aan de top.
Het ‘losrijden’ van Rath kan alleen maar aangeduid worden als volledig incorrect en onrespectvol naar het paard en de dressuur in zijn algemeenheid. Overigens volledig ingegeven en geadviseerd door meneer S. Jansen, die exact weet hoe dit paard gereden moet worden, namelijk in de Rollkür. (Oh nee, dat mogen we niet meer zeggen: LDR. Zelfde systeem, ander naampje.) Want Toot is zo geprogrammeerd en begrijpt iets ander niet meer. Gelukkig lijkt zijn lichaam vanwege zijn bouw, en zijn mentale stuk, dit wel aan te kunnen, in tegenstelling tot de meeste paarden.
Inmiddels weten we allemaal wel dat meneer Rosie fanatiek lid is van de fanclub van deze man. En hoe lang heeft u zelf gereden meneer Rosie, dat u de terechte kritiek van het ‘volk’ en de ‘amateurs’ belachelijk durft te maken? Waar heeft u uw sporen verdiend om dit soort belachelijke columns mogen te schrijven…? Dat van sommige maneges is inderdaad waar, en dan heb ik het nog niet eens over de onverkwikkelijke praktijken waar sommige eigenaren van paarden zich mee bezighouden, maar het vergelijk met deze situatie gaat volledig mank. Sterker nog: als dit een voorbeeld zou moeten zijn waar men volgens u respect voor zou moeten hebben qua attidude, etc., welk slecht voorbeeld geeft dit dan wel niet af aan al die ‘hutsenklutsende’ amateurs, zoals u paarden(sport)liefhebbers en – beoefenaars betiteld, die deze (steeds controversiëler) methode zo graag kopiëren van alle ’topsporters’?
De heilige verontwaardiging die menig lezer van uw columns bij tijd en wijle ervaart, glijdt kennelijk ook van u af als water van de veren van een eend. Wat een blamage. Bij Rath heb ik stiekem nog een klein beetje hoop, voor het paard… Bij u heb ik die hoop, na alle commentaar op uw columns van de categorie `relletje trappen`waar u kennelijk de impuls van heeft ervaren om iets van wat meer niveau te schrijven, niet meer…..
Jammer.
Iedereen kan commentaar hebben op manieren van rijden, en iedereen geloofd er in dat een andere methode beter werkt. Zo ook de nederlandse dressuurruiters en de duitse. Ik vind het ontzettend knap als je jouw eigen methode om kan gooien en open kan staan voor een methode van rijden die volledig tegen de jouw aangeleerde manier van rijden in gaat. Dus met dat respect ben ik het zeker eens, als er een combinatie rondloopt die veel kritiek heeft gekregen is het deze wel, en dan eventjes zo’n proef neerzetten, super!
Ook vind ik dat je die lijn gelijk moet trekken, waarom zou het mishandelen zijn bij een internationale topruiter maar “normaal” bij een manege oid? Helaas zitten in de basis erg veel ruiters/eigenaren die te weinig kennis van paarden hebben en van het gebruik van spieren en de invloed van de ruiter daarop. Misschien zou er meer gefocusd moeten worden op het opleiden (ook voor mensen die het financieel moeilijker klaar kunnen spelen) van deze mensen, in plaats van het bekritiseren van een manier van trainen die zich nu al jaren lang bewijst op het hoogste niveau van deze mooie sport!
Erg goed stukje, en natuurlijk bekritiseerd maar ik ben van mening dat dit ook gezegd moet worden.
Helemaal mee eens. Hard maar de waarheid. Goed stuk.
@ Irma smilde.
Schommels., wipwappen en veel rond dollen in de speeltuin. Houd het lichaam soepel. En leert balans houden in niet gangbare bewegingen en posities. Daarnaast helpt touwtje springen om het ritme gevoel te verbeteren en spieren te sterken.
Klinkt gek, maar spreek uit ervaring..
@Irma
Flexchairtraining bij een fysiotherapeut. Dan is het verzekerd ook nog. Een voorbeeld: Ada Wouters is een hele goeie. Die kan de training ook nog vertalen naar het paardrijden. Heb er zelf veel baat bij gehad. succes!
In tegenstelling tot de vele amateurruiters die in L en M proeven hun paarden in de rug vallen met hun “gehups en gebuts” hebben de top ruiters een voorbeeld functie. En als ze deze niet eens kunnen laten zien op een zo groot wedstrijd als H&D, helemaal bedankt.
De Grandprix ruiters dienen het juiste voorbeeld te geven, als die het kennelijk zonder mishandeling niet kunnen wat verwacht je dan van iemand die recreatief start, beetje makkelijk om dan de recreatieruiter aan te gaan wijzen, heb nog nooit een recreant de rollkur zien uitvoeren op wedstrijd overigens!!
Dirk- willem, eindelijk iemand die spijker op zijn kop slaat!!!! Dank, dank voor dit stuk!!!
Hilde N, je toch eens iets beter verdiepen in de rijkunst rollkür is echt iets anders dan LDR.
Ik ben een hobbyruiter die juist bijna altijd doorzit. Ik voel me dan eerder beledigd als er gezegd wordt dat het beter is om in de L en M niet door te zitten. Want kennelijk is het nodig om alle hobbyruiters over 1 kam te scheren. Ik zou zeggen, kom maar eens langs, dan laat ik het wel zien.
Dat er veel stijve manegeknollen zijn met slechte zadels, tja, dat klopt helaas. Maar ook hier is het niet altijd zo. En zolang een manege zonder buitenbak, met alleen stands en zonder weidegang en als enige bewegingsmogelijkheid een binnenbak nog mag bestaan, tja, dan hou je dit. Moeten we beginners maar verbieden om paard te rijden? Maar hoe leer je dan nog paardrijden?
Het is een beproefde methode: iets wat niet deugt vergelijken met iets “veel ergers” en dan degenen die over dat eerste klagen hypocriet noemen. Ik trap er niet in. En inderdaad: hartelijk dank voor de voorbeeldfunctie.
briljant stuk, je hebt helemaal gelijk!!!
weer de zoveelste discussie over ldr en rollkür! Jammer dat zoveel mensen deze 2 begrippen door elkaar halen. Heb ook altijd het idee dat het juist de mensen zijn die ldr niet kunnen uitvoeren commentaar hebben op deze methode! Let wel: ik ben geen voorstander van rollkür!!
Maak ervan wat je wilt, Saskia, dan kunnen we stellen dat Gal, Minderhoud en de rest van de “top” Rollkur rijden.
Iedereen kan genoeg beeldmateriaal vinden op Youtube als je niet bij machte bent om het zelf te kunnen aanschouwen.
Vind je het gek dat Totilas als “happy athlete” door de ring gaat?
Ik zou ook heel happy zijn als ik eindelijk zowel letterlijk als figuurlijk wat meer lucht kreeg.
Ik vind het een vreselijke vertoning, dat losrijden van hem.
LDR prima, maar dat trekken en doorslaan van de stang bij de rollkur: verwerpelijk!
Nogmaals rollkür vindt ook ik verwerpelijk! H.Paerels, het zou zo maar kunnen dat gal, minderhoud rollkür toepassen ik heb niet gesteld dat dit wel of niet het geval is. Ik heb alleen maar gesteld dat voor mij LDR en Rollkür 2 hele verschillende dingen zijn.
U gaat wel heel erg kort door de bocht meneer Rosie. Ik ben het met U eens dat er veel misstanden zijn in de paardensport die aandacht en verbetering verdienen maar Om hier Rath te verdedigen en te complimenteren gaat mij te ver. Totilas is 1,5 jaar lang door falend management en onkunde letterlijk en figuurlijk mishandeld. Wat verkeerd kon is verkeerd gedaan. Nu is jansen ingeschakeld, wat overigens verboden is door de KNHS voor de Olympiade, waar beiden zich ook niets van aantrekken en nu gaat het enigszins. Afwachten of Totilas weer niet kreupel wordt. En nu wordt de Rollkür weer op Totilas toegepast en niet de LDR zoals LDR bedoeld is. Triest dat U dit niet aan de orde stelt en verwerpt. Voor mij is het duidelijk dat U niet onafhankelijk bent en ook achter Jansen cs loopt.
Eindelijk iemand die dit durft schrijven, dat we eerst eens allemaal naar onze eigen ” trainingsmethode ” kijken dan dan inderdaad commentaar geven op een toppaard en een topruiter : jaloezie is blijkbaar de wereld nog niet uit !!!
Dus moeten de duitse ruiters hun paard ook maar bergaf (op de hand) rijden??? Sommige nederlandse topruiters kunnen dan hun paard misschien wel losser door het lijf laten lopen. Maar van oprichting en verzameling hebben ze geen pap gegeten! Maar een paard “spectaculiar” door een proef heen laten lopen brengt punten op. En hoe hoger de punten, hoe meer geld er binnen komt. (prijzengeld, sponsers , meer paarden op stal, …). Dat een paard “op een onklassieke wijze” wordt losgereden vind ik geen probleem. Als het maar met respect gedaan wordt.