Ga naar hoofdinhoud

Diederik van Silfhout legt focus op Olympische Spelen

Hij timmert al enkele jaren flink aan de weg op het hoogste niveau. Maar na het ongeplande optreden op de Wereldruiterspelen in Caen is de ster van Diederik van Silfhout echt rijzende. Hij is duidelijk over zijn doel: ooit Olympische Spelen rijden, en het liefst goed ook. Om dat doel te bereiken heeft de ruiter inmiddels veel mensen om zich heen verzameld, maar twee personen nemen daarbij een centrale rol in. “Ik heb alles tot nu toe aan mijn ouders te danken”, blijft hij bescheiden. 

De pas negenjarige Arlando liep in Caen pas zijn tiende Grand Prix, maar verraste vriend en vijand. Van Silfhout reed een foutloze proef en met 73,41% sleepte hij als derde Nederlandse combinatie het teambrons binnen. Vervolgens lag in de Grand Prix Spécial alles open en was er niets meer te verliezen. Na een weergaloze proef en de negende plek stond alleen de absolute wereldtop boven hen. “Dat was echt boven verwachting en zo gaaf! In de Kür kon ik merken dat bij Arlando het lampje iets uitging, maar dat vind ik niet vreemd voor zo’n jong paard dat amper internationale ervaring heeft.”

Het gezin voorop

Samen met zijn ouders, Alex en Jannet, runt de 26-jarige Diederik Stal van Silfhout in Lunteren. Hij heeft in totaal zo’n vijftien paarden te rijden, waarvan hij er per dag zo’n acht á negen traint. “Alles gaat voor de paarden aan de kant, behalve mijn gezin”, zegt Van Silfhout stellig. Met zijn vrouw Irene, zoontje Syl en Irene’s dochter Robina woont hij op het bedrijf in Lunteren. “Ik vind het fantastisch om bij de kleine te zijn en met het gezin leuke dingen te doen. Dat is voor mij heel belangrijk.” Van zijn ouders krijgt Diederik alle steun, net als van zijn vrouw Irene. “Het is echt heel belangrijk dat er iemand volledig achter je staat”, vertelt hij. Of hij ook op dit punt zou zijn gekomen zónder zijn ouders weet hij niet. Vooral vader Alex speelt zichtbaar een grote rol. “Van hem heb ik eigenlijk alles geleerd. Naast mijn vader is hij ook mijn trainer. Die twee dingen proberen we wel heel duidelijk gescheiden te houden, daarom loopt onze samenwerking denk ik ook zo goed.” Moeder Jannet treedt meer achter de schermen op, maar is voor Diederik ook onmisbaar.

Lange schakelketting

Naast zijn ouders en vrouw heeft Van Silfhout zijn huidige succes aan veel andere mensen te danken. “Waar ik nu sta, daar kom je niet alleen.” Diederik ziet het kunnen presteren op niveau als een soort heel lange schakelketting van mensen, onder wie de groom, dierenartsen, hoefsmid, coaches, mentale begeleiding en eigenaren. Van Silfhout is vooral de eigenaren van Arlando heel dankbaar. Als jong paard kreeg Arlando veel kritiek te verduren. “En toch hebben de eigenaren nooit aan ons getwijfeld en hebben ze Arlando altijd bij mij gelaten. Ze hebben Arlando in ieder geval ter beschikking gesteld tot en met de spelen in Rio.”

Diederik denkt dat er voor Arlando en hem nog veel winst te behalen valt. “Er zit nog veel rek in. Ik wil graag met hem een paar écht grote wedstrijden rijden om daar wat ‘veiliger’ in te worden.” Ook blijft Van Silfhout vooruit kijken, want hij realiseert zich maar al te goed dat hij ook ná Arlando nog goed mee wil blijven doen. “Ik denk dat ik nu twee of drie écht goede paarden op stal heb staan voor het hogere werk.” Want één keer Olympische Spelen rijden mag dan een eerste doel zijn… “Graag ook nog een Olympische Spelen daarna. En graag ook nog één dáár weer na…”

Meer weten over het leven van Diederik van Silfhout? Lees het hele interview in De Paardenkrant Extra van december 2014.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook