Ga naar hoofdinhoud

Van Liere en Van der Putten domineren

Foto Melanie Brevink
Zaterdag vond de derde en laatste selectiewedstrijd voor het NK subtop plaats dat eind juli in Hoofddorp zal worden verreden. Dinja van Liere en Marieke van der Putten drukten hun stempel op deze selectie. Van Liere was oppermachtig in het ZZ-Zwaar met haar talentvolle Duval’s Capri Sonne Jr, en ook met Adonie Ks pakte ze de overwinning in de eerste groep van de Prix St. Georges. Marieke van der Putten eindigde in deze groep met Zingaro-Apple achter Van Liere, maar won in de tweede groep Prix St. Georges met de extra dravende Zip-A-Way Texel en ook de tweede plek was voor de stalamazone van Edward Gal. Ditmaal met de merrie Ambria. In de ochtendgroep van het ZZ-Zwaar won Dana Hazeleger Hewett beide proeven met Sancerre.

In Kootwijk flikte Dinja van Liere het voor de derde keer om met Duval’s Capri Sonne Jr. beide proeven te winnen. Daarmee is dit duo ongeslagen de selectiewedstrijden doorgekomen. De juryleden waren zaterdag vooral gecharmeerd van het harmonieuze beeld, de mooie stille aanleuning en de draf- en galopkwaliteiten van deze zwarte hengst. Ook Dinja van Liere is nog steeds helemaal gek van de hengst en was dan ook super trots op zijn optreden. Voor zichzelf had ze nog wel wat verbeterpuntjes: “Ik begon de eerste proef in de baan. Dat mag natuurlijk helemaal niet! Ik was even in de war met de Subli-proeven, waar je wel vanuit de baan mag starten. Deze domme fout leverde me al meteen twee keer min twee op. Verder voelde Capri nog vrij fris aan. Hierdoor stoof hij de baan in en hadden we ook een klein dribbeltje voor het aangalopperen. Het had allemaal dus net iets gecontroleerder en netter gemogen.”

Veel negens

In de tweede proef lukte dit de amazone van Stal Hexagon al beduidend beter. Op hun protocol prijkten diverse negens, onder andere voor de draf en galop, voor de verruimingen in deze gangen, een schouderbinnenwaarts en een pirouette. “En ook voor mijn houding en zit had ik een negen”, vertelt Van Liere trots. “De enige vijf die we hadden was op een keertwending.” De komende weken gaat de amazone zich rustig voorbereiden op het kampioenschap. “Misschien dat we nog wel een keer onze aangepaste kür gaan oefenen. Verder is het vooral veel basiswerk dat we gaan doen zodat we hopelijk onze vorm vast kunnen houden.”
Ook in de Prix St. Georges was het raak voor Dinja van Liere, die sowieso een topdag had in Kootwijk. Naast haar overwinningen in de subtop, wist ze ook met haar drie Subli-cup paarden de hoogste posities te bezetten. Met de overwinning van Adonie is ze extra blij: “We zaten een tijdje terug echt even in een dipje. We hebben veel gewerkt aan de nageeflijkheid. Dat ze mooi nageeflijk bovenin blijft lopen zonder dat dit ten koste gaat van het ruggebruik. We hebben de stijgende lijn nu weer te pakken en het is dan ook super leuk dat dit tot uitdrukking komt tijdens de proef.”

Controle in de ring

Marieke van der Putten en Zingaro-Apple, voorheen uitgebracht door Bart Veeze, deden niet veel onder aan de proef van Van Liere. Met slechts 0,13% verschil werd ze tweede. “Ik ben hier heel blij mee. Ik heb een flinke griep te pakken en ook is dit nog maar de tweede keer dat ik Zingaro-Apple de baan inrijd. Zingaro is een heel leuk paard maar hij kan snel overenthousiast worden in de ring en wordt dan ook heel heet. Doel was dus om een zo ontspannen mogelijke proef te laten zien en dat is aardig gelukt”, lacht de amazone.
Deborah Pijpers eindigde in deze groep als derde met Besterly’s Look at Him. Met dit resultaat is de amazone nog niet zeker van een startplaats in Hoofddorp, maar ze is al wel heel blij met de progressie die de combinatie afgelopen tijd heeft geboekt. “Ik had nu al meer controle dan tijdens de afgelopen wedstrijden. Ook liep Look at Him meer gedragen. We hadden van de week extra geoefend op de keertwendingen en daar hadden we nu achten voor, dat is wel heel leuk.”

Eigen concurrent

In de avondgroep van de Prix St. Georges was Marieke van der Putten haar eigen concurrent. Met Zip-A-Way Texel en Ambria heeft ze twee sterke troeven. Uiteindelijk was het verschil tussen beide paarden minimaal. Met Zip-A-Way Texel scoorde de amazone net 0,07% meer. De geweldige draf van dit paard gaf hoge punten. In de galop slopen nog wat spanningsfoutjes. Over Ambria was de amazone nog niet 100% tevreden. “Ze kan zo gaaf gaan, maar in de ring vindt ze het allemaal nog erg spannend waardoor ze wat terughoudend wordt. Ze kan echt nog zoveel beter. Toch gaat ze elke keer weer vooruit dus voor nu moet ik heel tevreden zijn.”

Klik hier voor alle uitslagen.

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses/ De Paardenkrant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.