Ga naar hoofdinhoud

Alex van Silfhout: ‘Ik ga de boel niet opjagen’

Alex van Silfhout werd dit jaar aangesteld als bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters en bekeek op Indoor Brabant aandachtig de verrichtingen van de Nederlandse ruiters. "In de breedte is er gewoon echt goed gereden. De scores zijn nog niet zoals we ze wensen, maar je ziet bij iedereen wel de potentie dat er gewoon meer in zit. Ik denk dat ik daar voor dit moment gewoon heel blij mee moet zijn", aldus Van Silfhout.

Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio en de Wereldruiterspelen van 2018 in Tryon bleven medailles uit. “Kwestie van geduld”, zegt Alex van Silfhout. Hij wil zich niet blindstaren op de Spelen in Tokio die volgend jaar zomer op de kalender staan. “Je kunt van een paard niet eisen dat er volgend jaar gepiekt moet worden. Er is best wat druk omdat de medailles uitblijven. Maar ik ga de boel niet opjagen. Als je sneller wil gaan dan het paard kan, maak je alleen maar dingen kapot. Dat willen we niet. We zijn tenslotte allemaal dierenvrienden.”

Centrale trainingen

Van Silfhout wil dat de ruiters meer en beter met elkaar gaan samenwerken. Daarom heeft hij een aantal centrale trainingen ingepland, iedere keer op een andere plek. “We zijn met zijn allen een weg ingeslagen om veel meer centraal te trainen en elkaar op te vangen. We proberen iedere twee drie weken met alle kaderleden te trainen. Dit centrale trainen betekent dat je met meer mensen kijkt.”

Soort bedrijfsblind

“Je hebt altijd wel op een bepaald moment dat je een soort bedrijfsblind wordt, als je elkaar daarin op kunt vangen, laat je daar minder liggen. Ik had het gevoel dat samenwerking hoog nodig is. Bij de springruiters zie je dat veel meer, dat mensen elkaar helpen op evenementen.”

Eigen voetstuk

“Dat kan bij ons net zo goed, alleen die traditie hebben we niet. Iedereen doet zijn eigen dingetje. Ik wil dat ze van hun eigen voetstuk afkomen, dat ze tips gaan uitwisselen. Deze nieuwe weg wordt door iedereen heel goed en enthousiast ontvangen.”

Winst halen

“Natuurlijk gaan we straks kijken hoe het in de praktijk blijft lopen, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat we als groep naar bijvoorbeeld een Nations Cup gaan, we elkaar bij kunnen staan. Het gebeurt best wel eens dat er een trainer niet mee kan of dat er iets anders is, als je dat zo kan ondervangen denk ik echt dat we daar winst kunnen halen.”

Bron: KNHS/Trouw

Eén reactie op “Alex van Silfhout: ‘Ik ga de boel niet opjagen’

  • R. Smeenk

    Iedereen gevolgd tijdens indoor Brabant? Tijdens het losrijden van Diederik heeft hij geen andere proeven gezien (van kaderleden) en had alleen oog voor Diederik. Terwijl Diederik ook door Nicole geholpen werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.