Ga naar hoofdinhoud

Britse studie: dressuurpaarden met neus op of achter de loodlijn krijgen hogere punten

Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh hebben recent onderzocht hoe dressuurjuryleden omgaan met conflictgedrag en gedragingen die duiden op ongemak of pijn bij paarden. De resultaten van die studie zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Veterinary Behavior en laten onder andere zien dat (Britse) juryleden paarden die met de neus op of achter de loodlijn (tegen de FEI regels in) significant hoger beoordelen dan paarden die met hun neus voor de loodlijn lopen.

Middels videobeelden van Britse landelijke dressuurwedstrijden werd door de onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh onderzocht in hoeverre juryleden conflictgedrag en gedrag dat duidt op pijn of ongemak in hun beoordeling meenemen. 75 combinaties werden opgenomen in de uiteindelijke studie, waarbij in totaal 447 bewegingen geanalyseerd werden.

De videobeelden van individuele proeven (op het Britse Preliminary-,novice-, en Elementary-niveau, de basissport dus) werden eerst geanalyseerd (waarbij de analysator niet op de hoogte was van de gegeven punten) op gedragsreacties van paarden.

83% twee of meer conflictgedragingen

Dat gebeurde met behulp van eerder ontwikkelde beschrijvingen van conflictgedrag (Gorecka-Bruzda et al., 2015) en pijngerelateerd gedrag ( Hall et al., 2014; Dyson et al., 2018), en deze werden vervolgens gematcht met gegeven punten. Bij 83% van de totale geanalyseerde bewegingen werden twee of meer conflictgedragingen geïdentificeerd.

Strijdig met FEI-regels

Een opvallend resultaat van de studie is dat Britse juryleden duidelijk hogere punten gaven aan paarden die met hun neus op of achter de loodlijn liepen, dan paarden die met hun neus voor de loodlijn liepen. En dat is dus strijdig met de FEI-regels.

Algehele lichaamstaal

Wel werd door de juryleden de algehele lichaamstaal van paarden meegenomen. Algehele lichaamstaal die duidde op conflict, ongemak of pijn kreeg lagere cijfers van juryleden en daarnaast kregen paarden die met de oren naar voren liepen duidelijk hogere punten.

Bepaalde gedragingen niet meegenomen in punten

De onderzoekers kwamen erachter dat de juryleden alleen bepaalde conflictgedrag meenamen in de punten. Zo konden een onrustige mond, een onrustige staart en verzet niet in verband worden gebracht met de gegeven punten, terwijl het orenspel, de houding van hals en hoofd en de algehele lichaamstaal wel werd meegenomen.

Conclusie

De onderzoekers concluderen het volgende: “De resultaten van deze studie geven aan dat juryleden de proeven momenteel niet consistent op basis van de FEI-richtlijnen (FEI, 2020) beoordelen, waarbij sommige gedragingen die duiden op ongemak of pijn worden genegeerd of, nog zorgwekkender, worden beloond. In overeenstemming met eerder onderzoek, benadrukken de resultaten van deze studie de noodzaak voor bestuursorganen zoals de FEI en BD (British Dressage, red.) om hun juryopleiding en bijscholingen opnieuw te evalueren om deze gedragscriteria beter te integreren. Meer aandacht voor het nauwkeurig interpreteren van gedrag en het inbedden hiervan in beoordeling zou resulteren in een verbeterde training en welzijn van het paard, en daarnaast de kansen op een duurzame toekomst voor de paardensport verhogen.”

Soort neusriem

Een andere interessante bijvangst van de studie is dat de soort neusriem die het paard op had in verband kon worden gebracht met bepaalde gedragingen. Gecombineerde neusriemen werden geassocieerd met meer staartbewegingen en een onrustige mond werden het vaakst opgemerkt met Mexicaanse of Micklem-neusriem.

Lees hier de gehele studie
Lees hier een uitgebreid artikel over de studie

Bron: Horsesport.org / Journal of Veterinary Behavior

9 reacties op “Britse studie: dressuurpaarden met neus op of achter de loodlijn krijgen hogere punten

 • Jan Jonas

  Toen ik vroeger dressuur reed moest ik in de B proeven altijd, mijn paard z’n neus voor de loodlijn rijden, anders kreeg ik min punten. Toen ging men het systeem van Anky volgen want die won goud met het systeem, het paard werd toen achter de loodlijn gereden. De jury’s hadden kennelijke een switch gemaakt in haar beoordeling. Nu in de dressuur, als ik het artikel lees krijgt men plus punten (in England) als men achter de loodlijn het paard laat lopen. Veel paarden hebben een probleem in mijn dagelijks werk met de 6 en 7 halswervel.

 • Geessien

  Ook in Nederland wordt in de basis een paard hoger beoordeeld die met een te korte hals en veelal achter de loodlijn lopen, hoger beoordeeld. Vooral in de B en L klasse zie je dit helaas al. Ook worden deze paarden nogal hoog ingesteld.

 • Frans Berings

  De neus op of achter de loodlijn zegt niet alles, een paard kan daarbij in goede aanleuning gaan met harmonisch spiergebruik door het lichaam. In het andere geval neemt het paard het bit niet aan en gaat dus achter de teugel en de hulpen, waarbij dus geen goed spiergebruik in het lichaam mogelijk is.
  Een goede jury kan dat verschil goed zien.

 • Jan Jonas

  de 6-7 halswervel is cruciaal in de dessuur maar wordt bepaald door de achterhand. Als paarden naar voren lopen moet die kracht in de hand worden op gevangen, wat de houding van het paard in de dressuur wordt bepaald.

 • A Hop

  Goedemorgen
  Ik ben het helemaal met Frans Behrings eens
  Voor of achter de loodlijn geeft niet bijvoorbaat de kwaliteit van goed rijden aan
  Het is voor velen het enige wat ze aan een paard kunnen zien
  Mvg Toon Hop

 • @ Frans Berings
  Wat men terecht gecheckt heeft of de jury zich aan de FEI-regels houdt waar bindend staat voorgeschreven: “The head should remain in a steady position, as a rule slightly in front of the vertical, with a supple poll as the highest point of the neck, and no resistance should be offered to the rider.”
  Wat u er van maakt, staat dus helemaal NIET in de regels. Veel belangrijker dan spiergebruik en de nietszeggende goede aanleuning is de voorgeschreven balans. Want die raakt onmiddellijk zoek bij een paard dat achter de loodlijn loopt.

 • Frans Berings

  @Karel de Lange
  De FEI regel waar U het over heeft, geeft het ideale beeld weer waaraan een grand prix paard moet voldoen, en zo’n paard is door jarenlange arbeid systematisch gegymnastiseerd, zodat deze sterk en soepel genoeg is om in balans de gevraagde oefeningen uit te voeren. Dat beeld moeten wij als opleider van paarden steeds in het achterhoofd houden.
  Het onderzoek waar bovenstaand artikel over gaat is gedaan bij paarden in de basisopleiding die nog niet zo goed ontwikkeld zijn.
  Goed gereden jonge paarden die fijn nageeflijk zijn, niet alleen in de mond maar in het hele lichaam zullen makkelijk iets te diep gaan.
  Wat betreft uw mening uw mening over de voorgeschreven balans kan ik kort zijn, zonder harmonisch spiergebruik en daarmede automatisch goede aanleuning, geen balans!

 • @ Frans Berings
  Voor balans is een goede hoofd/halshouding nodig en dat is altijd een gevolg van de juiste skeletverhoudingen en het daarmee gepaardgaande biomechanisch proces van een dalende achterhand dat door spieren in gang wordt gehouden. Het zijn dus niet de spieren die balans generen maar de dalende achterhand.

 • Sjak Arts

  Een paard kan perfect in evenwicht en balans gaan achter de loodlijn, mits er een goede aanleuning is. Het feit van een aanwezige contactteugel zegt absoluut niets over de kwaliteit van de aanleuning. Zonder correcte aanleuning deugd het per definitie niet en dan maakt het niet uit of het paard achter, aan of voor de loodlijn loopt.
  Wanneer je echter een paard op een dressuurwedstrijd in de ring presenteert dient te worden voldaan aan de gestelde eisen. Dus met de ‘nek’ als hoogste punt en de neus als regel licht voor de loodlijn.
  Als je in de opleiding van het paard nog niet zover bent moet je eerst thuis je paard verder opleiden totdat de ruiter in de ring wel het gevraagde kan tonen.
  Krijgt een paard achter de loodlijn toch hoge punten dan kent de jury het reglement niet of vindt hij/zei zich door zichzelf gemachtigd de regels naar eigen, vaak beperkt, inzicht te interpreteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.