Ga naar hoofdinhoud

FEI schrijft zonder aankondiging weer verkorte Grand Prix uit op London Olympia

Hans Peter Minderhoud won met Glock's Dream Boy N.O.P. de verkorte Grand Prix in 2018Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl Hans Peter Minderhoud en Glock's Dream Boy N.O.P.

Vorig jaar deed de verkorte Grand Prix die op de London Olympia Horse Show werd gereden flink wat stof opwaaien. Daarna werd het idee achter gesloten deuren verder uitgewerkt. Nu mag de London Olympia Horse Show zich gaan opmaken voor de tweede versie van de verkorte Grand Prix. De proef is zelfs nog korter dan de eerste versie, maar de moeilijkheidsgraad ligt een stuk hoger.

De nieuwe verkorte Grand Prix heeft slechts één lijn met uitgestrekte draf in plaats van drie, er is een piaffe- en passagetour geschrapt en in plaats van een diagonaal met vijftien wissels om de pas, worden er nu elf eners tussen de pirouettes in gereden. Het achterwaarts maakt wel weer een retour in de proef. Daarmee lijkt de proef een stuk ingewikkelder dan die van vorig jaar.

Aantrekkelijkere sport

Het doel van de verkorte Grand Prix vorig jaar was een vlotte en interessante eerste dag op de wereldbekerwedstrijd in Londen. Het publiek moest zich, mede door het interviewen van de deelnemers direct na de proef, meer betrokken voelen. Dat paste perfect in het plaatje van de FEI om de sport aantrekkelijker en een minder zwaar geheel te maken. Daarmee ging de FEI echter wel voorbij aan echte dressuurliefhebbers, die goede en klassieke dressuur wilden zien.

Essentie verloren

Na de test in Londen kwamen er behoorlijk wat klachten binnen, onder andere van de organisatie van Olympia, de deelnemers en belanghebbenden. Door het verkorten van de proef, zou de essentie van de dressuur verloren gaan. Daarnaast waren verschillende deelnemers het erover eens dat de lijnen in de proef niet vloeiend genoeg waren.

Trial

Na Londen 2018 gingen de leden van de werkgroep en het FEI Dressuurcomité achter gesloten deuren verder met het uitwerken van het idee. In september dit jaar bracht de Duitse Hippische Federatie (DOKR) een persbericht naar buiten dat er – zonder aankondiging – een nieuwe trial met verkorte versies van de Grand Prix had plaatsgevonden in Warendorf. Voor deze meeting had de FEI de hulp van gerenommeerde ruiters als Isabell Werth en Hubertus Schmidt en bondscoach Monica Theodorescu ingeroepen.

Lees ook:

FEI test verkorte versies van Grand Prix (11-09-2019)
Kan de verkorte GP-proef de dressuursport redden? (03-01-2019)
Verkorte Grand Prix is geen optie voor Werth (17-12-2018)
Christoph Hess: ‘Verkorte Grand Prix stap in verkeerde richting’ (05-12-2018)
Richard Davison: ‘Verkorte Grand Prix verbetert paardenwelzijn’ (10-10-2018)
FEI test korte en vernieuwde Grand Prix op London Olympia (04-10-2018)

Bron: Eurodressage

2 reacties op “FEI schrijft zonder aankondiging weer verkorte Grand Prix uit op London Olympia

 • Verkorten van de GP proef om die aantrekkelijker te maken voor een groter publiek is een verschrikkelijk stompzinnig, idioot plan.
  Om even te chargeren; de ellende minder lang laten duren brengt geen hond er toe te besluiten nu wél naar de dressuur te gaan kijken. Veel mensen vinden bv. de soep niet lekker. Welke restaurateur, denkt u, gaat het in z’n hoofd halen ‘n kleinere soepkop te gaan gebruiken om dezelfde soep in te serveren om die zo populairder te maken bij z’n clientèle?
  De enige oplossing is de kwaliteit verhogen. Stress en spanning in de ring elimineren. De neusriem regel zal daar indirect toe bijdragen mits daar eindelijk eens structureel op gecontroleerd gaat worden. Volgens Jan van Hooff, de bekende gedragsdeskundige, ziet iedereen, dus zeer zeker ook de dressuur-leek, het verschil tussen een fysiek en psychisch gespannen; gestresst paard en een fysiek en psychisch ontspannen paard. Een ontspannen paard is een paard dat aan het doel en de algemene voorwaarden van de dressuur, de Rijkunst, voldoet!!!!
  Ontspanning in de beweging is een essentiële voorwaarde voor, en onderdeel van HARMONIE. Harmonie maakt beweging mooi om te zien voor iedereen! Zie alle dans programma’s. Het ballet is een oude nog immer wel bezochte kunstvorm.
  In de GPS op het EK in Rotterdam heb er amper tien gezien die ontspannen, los door het lijf, onafhankelijk van de hand als ‘happy athlete’ door de baan gingen. Dat is slechts 33%! Dat betekend dat 66% op een EK niet eens aan de doelstelling en algemene voorwaarden van de sport voldoet! Daar alleen ligt de oplossing. Door enkel psychisch ontspannen en los door het lijf, fysiek ontspannen, onafhankelijk van de hand, harmonieus bewegende paarden in de ring te hebben kun je interesse en aandacht van de ‘leek’ trekken. En ook die van de liefhebbers van de Rijkunst. En alleen zo kun je ook de dieren-activisten de wind uit de zeilen halen.
  De oplossing ligt besloten in BETER en zeker niet in MINDER!
  Een kortere proef beter voor het paardenwelzijn? Onzin!!! De kwaliteit verzekerd het paardenwelzijn het allerbest. Of het moet zijn dat de zenuwbaan onder de neusriem minder lang beknelt zit, het paard minder lang niet kan slikken of kauwen.
  FEI,KNHS gebruik uw verstand, handhaaf uw regels, streef uw doelstelling na en laat u niet beïnvloeden door een steigerende gevestigde orde die de door de jaren heen ingeslopen slechte gewoonten niet willen loslaten.
  Een kortere proef is dus gewoon een beetje dom.

 • eddy crul

  Mooi geschreven Sjak Arts. Alleen zal de huidige dressuurgeneratie dit niet snappen of willen snappen. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook