Ga naar hoofdinhoud

FEI test verkorte versies van Grand Prix

De FEI heeft in Duitsland enkele verkorte Grand Prix-proeven getest. Dit gaat om kortere versies van de Intermédiaire A en B, de jonge paarden Grand Prix, enkele varianten op de Grand Prix en de Under 14 Children's Challenge. Frank Kemperman, voorzitter van het FEI dressuurcomité, noemde het een interessant evenement en gaat de commissie adviseren.

Op de London Olympia Horse Show afgelopen jaar werd een verkorte versie van de Grand Prix gereden. Hier kwam van enkele critici, waaronder een aantal ruiters en juryleden, het nodige commentaar op. Volgens hen zou er uitvoeriger getest moeten worden alvorens kortere versie van de proef op wedstrijden wordt gereden. Na de Wereldbekerwedstrijd was er tot dusver nog geen indicatie wanneer en of er überhaupt nieuwe formats zouden worden geïntroduceerd.

Samenwerking

De laatste test werd gehouden in samenwerking met Hubertus Schmidt, Isabell Werth en bondscoach Monica Theodorescu. Aanwezigen waren enkele andere ruiters, trainers, juryleden, organisatoren en vertegenwoordigers van de FEI. “De omstandigheden waren uitstekend, waarvoor we alle betrokkenen erg dankbaar zijn. Het was een interessante test en we hebben veel impressies en inzichten opgedaan, die we nu kunnen overleggen aan het comité”, aldus Kemperman.

Support dressuursport verbeteren

Enkele organisatoren zijn van mening dat er kortere versies van de Grand Prix en andere proeven op verschillende niveaus moeten komen, om de support voor de dressuursport te verbeteren. De huidige Grand Prix kent 35 onderdelen en duurt 5 minuten en 45 seconden.

Bron: Dressage News

2 reacties op “FEI test verkorte versies van Grand Prix

 • “Meer support voor de dressuursport door het verkorten van de proeven”
  Nog nooit een dommer, onzinniger idee gezien dan dit.
  Je hebt bijvoorbeeld een restaurant en veel mensen vinden de soep niet zo lekker. Is dan de soep maar serveren in een kleinere kom de oplossing ? Of misschien een marketing campagne starten om de soep te promoten ? Hoe moeilijk kan het zijn ?
  Je moet je energie steken in het verbeteren van de kwaliteit, cq de smaak, van de soep.
  Dat is wat er moet gebeuren om de dressuursport bij een groter publiek in de ‘smaak’ te laten vallen en zo in de toekomst de dressuur op het IOC menu te houden.
  Met meer informatie en uitleg ga je die mensen niet over kunnen halen de soep wel lekker te vinden.
  ‘aanspannen’, spectaculair, fysieke en mentale spanning valt slechts bij pseudo-kenners in de smaak. Enkel en alleen de ‘happy athlete’ uit art. 401 FEI kan kenner EN leek bekoren!

 • A. van Duinen

  Ik ben het helemaal met u eens Sjak Arts en wat een mooi en creatief gekozen vergelijk met de hedendaagse paardensport. Zolang de paardensport niet drastisch veranderd en we nu geen happy athletes gaan zien in de ring en daar buiten zal het publiek niet naar de sport gaan kijken. Ik ga al jaren niet meer naar top wedstrijden omdat ik de enkele combinaties waar ik graag naar kijk niet de moeite vindt om een zeer duur ticket te kopen. En het helpt dan zeker niet om de proeven in te korten. Wat een onzin, en dan hebben we het over dierenwelzijn. Alles snel achter elkaar gepropt in een paar minuten. Nee, gewoon een goed gaand paard door het lijf en zelfverzekerd die baan door laten gaan. Ik sleutel nog wel even verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook