Ga naar hoofdinhoud

Kaderscores voortaan alleen te behalen op CDI’s, ook voor de jeugd

Update

De topsportovereenkomsten voor dressuurruiters van de KNHS worden dit jaar door de KNHS flink gewijzigd. Zo kunnen kaderscores per februari alleen worden behaald op internationale wedstrijden, waarvan één buiten Nederland. Dat geldt niet alleen voor de senioren, maar ook voor U25, young riders en junioren. Voor de pony's en children is 2022 een overgangsjaar.

Update 13 januari: In een eerdere versie van dit artikel stond in de passage over het geannuleerde CDI Exloo dat de Subtopwedstrijd in Tolbert het concours zou hebben dwarsgezeten (het enige dressuurconcours dat op verder op de agenda staat in januari). De organisatie van de K&U-wedstrijd in Tolbert laat weten dat dit niet het geval is.

Ook wordt er één en ander aangepast aan de minimumscores die behaald moeten worden. Wat exact, maakt de KNHS nog bekend. “De ruiters worden eerst geïnformeerd over die wijzigingen”, laat KNHS woordvoerder Jantien van Zon weten aan Horses.nl. Nu liggen de grenzen bij 74% voor het Olympisch kader senioren, 71% voor het B-kader senioren, 71% voor de jeugd A-kaders en 69% voor de jeugd B-kaders. Die moesten voor het Olympisch kader al op CDI’s behaald worden (maar dat mocht wel drie keer in Nederland), voor het B-kader senioren twee keer op CDI’s en een keer nationaal en voor de jeugd in het A-kader twee keer internationaal en B-kader één keer internationaal.

NOC*NSF

De wijzigingen hebben te maken met het topsportbeleid van NOC*NSF. “Het doel bij de wijzigingen is dat er combinaties in het Olympisch kader komen, die ook op internationale kampioenschappen vooraan mee kunnen doen”, aldus Van Zon. Daaruit lijkt te zijn op te maken dat de vereiste minimumscores omhoog zullen gaan. Verder is het ook NOC*NSF dat eist dat de kadereisen van de jeugd gelijk getrokken worden met die van de senioren.

Tolbert is de allerlaatste kadervorming

De nieuwe regels gaan in per februari en komend weekend is er een K&U-wedstrijd in Tolbert. Heeft dat nog wel zin als over twee weken alleen CDI’s nog gelden voor kadervorming? “Ja. Als een combinatie is Tolbert hun ontbrekende nationale score haalt, komen ze gewoon in het kader”, meldt Van Zon.

Per februari worden K&U-wedstrijden uitzendwedstrijden. De ruiters die per februari in het kader zitten, hebben vervolgens tot 1 juli de tijd om de drie internationale scores te behalen (in een cyclus van 9 maanden).

De nationale kadervorming voor children en pony’s kunnen dit jaar nog wel uitgeschreven worden, voor de jongste ruiters is 2022 een overgangsjaar.

‘Eerst ruiters informeren’

De nieuwe eisen gaan per februari in, maar tot op heden zijn alleen nog de overeenkomsten uit 2021 te vinden op KNHS.nl. “We willen eerst alle ruiters geïnformeerd hebben, alvorens we de overeenkomsten publiceren”, aldus Van Zon. Zij vindt niet dat de KNHS daar aan de late kant mee is: “De overeenkomsten gelden niet per januari 2022, maar per 1 februari.”

Verder zegt Van Zon dat de kaders met name belangrijk zijn voor de senioren. “Die kunnen in het Olympisch kader eventueel aanspraak maken op tegemoetkomingen van NOC*NSF. Met de eventuele opname in teams voor kampioenschappen of om aanspraak te maken op kadertrainingen gaan we flexibel om. Ruiters die goede scores neerzetten komen daarvoor in aanmerking, ongeacht of ze nu exact aan de kadervoorwaarden voldoen of niet.”

Toch liever CDI Exloo?

Met het bekend worden van de nieuwe kadereisen was een extra CDI in Exloo overigens een mooie uitkomst geweest en hadden de Nederlandse ruiters dicht bij huis al aan een internationale score kunnen komen. Hippisch Centrum Exloo kreeg het in december (na het bekend worden van de lockdown) snel voor elkaar een extra CDI op de kalender te zetten, maar zette daar even later weer een streep door. “Er kwamen te veel afwijzende meningen, omdat in dezelfde periode te veel conflicterende wedstrijden op de agenda staan”, aldus de organisatie.

Bron: Horses.nl

4 reacties op “Kaderscores voortaan alleen te behalen op CDI’s, ook voor de jeugd

 • MB

  Voor de jeugd zijn er sinds november geen CDI’s meer in Europa georganiseerd. Met deze wijziging wordt het voor talentvolle jeugd bijna onhaalbaar om in een kader te komen. De jeugd heeft namelijk meestal maar 1 of 2 jaar de mogelijkheid om in een kader te komen vanwege hun leeftijd. Als er dan 4 maanden überhaupt geen CDI’s op 10 u reisafstand zijn én je moet je kaderscores iedere 9 maanden ververst hebben, oja: en door Corona is het wedstrijdritme ook ver te zoeken, dan moet dus echt alles toevallig meezitten én ben je veel geld en reiskilometers kwijt. Risico wordt dan wel groot dat er voor de EK’s pas op het laatst duidelijk is welke combinaties de internationale potentie hebben kunnen laten zien en dan kunnen deze maar heel kort getraind worden in het kader voor die grote wedstrijden. dat is denk ik niet wat we willen bereiken met de topsportprogrammas?
  Je kunt je afvragen of met deze aanpassing de jeugd subtopsport daarmee vooral een sport wordt voor degenen die het geld er voor hebben, in plaats van voor de ontwikkeling van jeugdig sporttalent?

 • J. Vd Berg

  Zeer trieste ontwikkeling dit! Dit is voor de jonge ruiters/ amazones niet te behalen. De kader leden gaan voor CDI wedstrijden. Dus mensen worden hier enorm mee in de kosten gejaagd. Schandalig van de KNHS. Het is prima om de scores omhoog te brengen. Alhoewel er in de jeugd maar heel weinig kaderleden zijn. Maar geen maandelijkse kader wedstrijden is echt een grote stap terug. Juist op die maandelijkse kader wedstrijden die goed gevuld waren deden ze t meest inspiratie op en was er een competitie gevoel. Wat een Armoede dit

 • Johan

  Drie CDI’s in negen maanden. Kosten per CDI bedragen ruim 1500 euro en 1 CDI moet in het buitenland, dus daar komen nog minimaal 500 euro extra (reis en verblijfs-)kosten bij. Dus ouders, zoek een goed betaalde baan, want per kind is dat minimaal 5000 euro om in een kader te kunnen komen, als de scores overal direct goed zijn. En dat is naast de kosten voor paard, stalling, training, paardenvervoer middel, veterinaire begeleiding . En omdat CDI’s veel tijd kosten en niet altijd in de schoolvakantie vallen, zouden er ook nog wat extra kosten bij kunnen komen door studievertraging en dergelijke.
  De sportbond zou er goed aan doen de jeugd in hun schooltijd en in de aanloop richting hun maatschappelijke carrière niet te veel tijd te ontnemen om aan allerlei tijdrovende en dure evenementen deel te nemen. Zorg dat ze kunnen sporten en een combinatie met een studie/opleiding mogelijk blijft. En zorg dat het voor zo veel mogelijk jeugd ook financieel haalbaar blijft om in een kader te komen. Want de nieuwe regels maken geen kwalitatieve selectie, maar een selectie op financiële middelen. Daar wordt het kader niet beter van en de jeugd die het betreft ook niet.

 • Maarten

  johan:helemaal mee eens dan heb je nog een zoon op voetbal en een dochter op ballet dus dan kost een cdi eigenlijk 4500.
  als we naar de pijpen van noc/nsf gaan dansen komt het wel goed met de paardensport in Tokyo al mooi voor proefje van gehad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook