Ga naar hoofdinhoud

Kerstcadeau voor Charlotte Dujardin: 90,2% met Freestyle en 88,05% met Gio

Charlotte Dujardin en Mount St John Freestyle. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dat op nationale kampioenschappen iets positiever wordt gepunt is in de dressuur een vaker voorkomend verschijnsel, maar de punten die Charlotte Dujardin vandaag kreeg in de kür (en gisteren ook al in de Grand Prix) op het Brits Kampioenschap in Hartpury zijn niet helemaal serieus te nemen. 90,2% voor de zeker niet foutloze kür van MSJ Freestyle (v. Fidermark) gaat wel erg ver.

Grote pirouettes, nog altijd af en toe problemen met de overgangen passage-piaffe (wel stukken beter dan voorheen), niet alle piaffes helemaal uit het boekje, een fout in de eerste zeer groot gesprongen en slingerende enerserie (die wel foutloos, maar nog steeds niet perfect werd herhaald op de reservelijn) en erg veel moeite met een simpele galop-draf overgang haalt geen 90% zou je zeggen.

https://www.facebook.com/RidelyApp/videos/1097815410657695

Op het Britse Kampioenschap wel en gisteren in de Grand Prix (eerste piaffes te vroeg en slechts acht passen, laatste piaffe veel te lang bijna twintig passen en ook moeite met de pirouettes – allemaal dubbeltellers) was de 83,04% ook al royaal bedeeld. De merrie laat uiteraard ook heel veel mooie dingen zien: uitblinken in laterale werk, super uitstrekken (in draf en galop), een goede staptour en gedurende de hele proef een zeer aansprekend beeld.

90+lijstje

Oké, het is geen internationale score, maar toch komt Charlotte Dujardin nu ook met Freestyle in het 90+lijstje. Daarin staan verder zij zelf met Valegro, Isabell Werth met Bella Rose en Weihegold OLD, Edward Gal met Totilas, Helen Langehanenberg met Damon Hill en Sönke Rothenberger met Cosmo.

88,05 voor Gio

Dujardins jonge troef Gio (Apache x Tango) ging ook al richting de 90% met 88,05% in de kür vandaag. De door H.J. de Jong gefokte negenjarige vos van 1,61 m. liet zich in de kür (de oude kür van Valegro die goed bij hem paste) vandaag een stuk beter zien dan gisteren, maar ook hier was er wel enige fantasie nodig voor 88,05%.

Carl Hester op 3 met Envogue

Carl Hester stuurde zijn nieuwe KWPN-troef En Vogue (Jazz x Contango), gefokt door wijlen Adriaan van de Goor, naar 86,5%, goed voor de derde plaats. Deze elfjarige maakte veel indruk in het draf- en galopwerk en liet zien dat hij nog meer in zijn mars heeft.

De kür was niet perfect: de verzamelde stap neigt naar telgang en de uitgestrekte stap bleef wat beperkt en te weinig over de rug, in de tweeërs sloop een fout aan het begin van de serie en op de laatste lijn werd En Vogue wel heel heet (afgroeten Salinero-style).

Vierde over de 80%

Een vierde ruiter ging in de kür over de 80%: Sonnar Murray-Brown met Erlentanz (v. Latimer), die in 2019 door Dujardin uitgebracht werd vanwege de door een auto-ongeluk geblesseerde Murray-Brown. Hij stuurde Erlentanz naar 83,58%.

Op de vijfde plaats kwam met 79,95% Laura Tomlinson met Rose of Bavaria (v. Bordeaux). Deze tienjarige merrie maakte vandaag haar kürdebuut en deed dat op indrukwekkende wijze. Een lastige kür was het ook (eners op gebogen en rechte lijn, piaffepirouette etc) en de merrie scoorde flink met de kleine dubbele galoppirouettes en de uitgestrekte stap.

Volledig resultaat

Bron: Horses.nl

4 reacties op “Kerstcadeau voor Charlotte Dujardin: 90,2% met Freestyle en 88,05% met Gio

  • Gea Planken

    Dit is wel een heel negatief geschreven artikel zeg.

  • Conrad Beck

    Uiteindelijk is belangrijk dat ze in de goede volgorde staan; de beste voorop! Of dat nu op dit concours met wat meer punten als gebruikelijk gebeurt, vind ik niet echt belangrijk.

  • Eens met bovenstaande reactie Gea. Een positief-kritisch artikel kan ik altijd waarderen, daar is echter weinig van te bemerken hier. Jammer Rick! Een dergelijk artikel had ook geschreven kunnen worden over het verreden NK einde zomer…

  • jan jonas

    Een proef die zeker niet het aantal punten had moeten krijgen wat ze gekregen heeft. Een matige proef met slechte wissels aan het einde. In de verzamelde stap een telgang. En zo waren er nog wat punten. Wat mij opviel met deze proef is het slechte rechterachterbeen. Het paard wilde daarop scheef gaan lopen wat aan de hals was te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook