Ga naar hoofdinhoud

‘Nepschuim’ mogelijk in de ban

In november wordt op de algemene vergadering van de FEI in Antwerpen een definitieve beslissing gemaakt over het wel of niet verbieden van 'nepschuim'. Deze suikerpasta, ook bekend als marshmallow fluff, wordt bij paarden in of op de mond aangebracht om aanleuningsproblemen, zoals een onrustige mond, te verhullen.

De FEI heeft de wijziging in het reglement als volgt voorgesteld: “Het is ten strengste verboden om enige vorm van witte substantie rond de mond van het paard te gebruiken, om daarmee schuimvorming na te bootsen. Dit wordt beschouwd als valsspelen en als ingaan tegen het welzijn van het paard, omdat het wondjes op de lippen kan verbergen. Het gebruik hiervan wordt opgevolgd met een waarschuwing of gele kaart”.

Definitieve ‘nee’ tegen hoedjes

Verschillende nationale federaties en andere belanghebbenden dienden bij de FEI een verzoek in om hoedjes weer toe te staan. De FEI wees dit verzoek af.

Bron: Eurodressage

5 reacties op “‘Nepschuim’ mogelijk in de ban

 • Maarten

  jammer die hoedjes nooit meer een verrassing uit de hoge hoed toveren.

 • Fem

  Hmmm volgens mij is het anti-schuim artikel niet voldoende juridisch afgedekt. Er staat nu: “enige vorm van witte substantie rond de mond van het paard te gebruiken,”. Volgens mij zou het beter als volgt omschreven kunnen worden: “enige vorm van witte substantie in en/of rond de mond van het paard te gebruiken,”. Ik wist overigens niet eens van het bestaan af .

 • Maar hoe zit het nu met spoorgebruik ik zie veel te vaak misbruik van sporen veel te lange wieltjes met sterpuntjes moeten we toch niet meer willen

 • jan jonas

  Als een ruiter op heterdaad betrapt wordt bij het geven van een suikerkontje of zo iets dergelijks, waardoor nep schuim ontstaat dan kan ik er bij iets voorstellen. Er zijn genoeg bitten die door een legering van metalen het zelfde effect maken. Het lijk mij dan ook juridisch een onmogelijke opgave. In het paardenwereldje is schuim op de mond een teken van acceptatie van het bit. Een moeilijk zaak.

 • MJ Kochx

  Gaat de groundjury na inspectie een likje van het schuim nemen om vast te kunnen stellen dat het hier om ‘marshmallow fluff’ gaat? Het moet toch niet gekker worden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.