Ga naar hoofdinhoud

Van Silfhout over sabbatical Edward Gal: ‘Ik zag het al een poos aankomen’

Edward Gal met Glock's Total US. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

NRC Handelsblad sprak met een boel mensen over de sabbatical van Edward Gal, maar het lukte journaliste Danielle Pinedo ook niet om Edward Gal zelf aan het praten te krijgen over zijn wedstrijdpauze. Wel doet onder andere bondscoach Alex van Silfhout zijn zegje. Hij zegt onder andere dat hij het al een tijd zag aankomen en dat hij er wel vanuit gaat dat Gal nog een comeback maakt.

“Ik zag het al een poos aankomen”, vertelt Van Silfhout aan NRC Handelsblad. “Het werd steeds moeilijker Edward mee te krijgen naar wedstrijden. Het plezier ontbrak, de motivatie.” Hoe lang al? “Twee of drie jaar.”

Daniellle Pinedo sprak verder met andere ruiters (Imke Schellekens-Bartels: “ik denk dat heel wat ruiters stiekem denken: kon ik maar doen wat Edward doet”, en over haar zwangerschapsverlof: “om eerlijk te zijn miste ik de wedstrijdsport niet.”), trainers (Leunus van Lieren: “In de paardensport spreken we niet van een burnout. We zeggen alleen: ik ben moe.”) en juryleden.

De druppel

In het artikel gaat het ook nog over de druppel die de emmer deed overlopen. Waren het de PETA-rechtszaken? “Je hoeft geen rocket scientist te zijn om te begrijpen dat die rechtszaken Edward niet in de koude kleren zijn gaan zitten”, zegt KNHS-directeur Boelhouwer. Maar of het de druppel was? „Daar ga ik mij niet aan wagen.” Paardenhandelaar Nico Witte, een goede kennis van Gal: “Ik denk dat hij dat soort kritiek naast zich kan neerleggen, omdat hij weet dat het geen hout snijdt.”

Comeback

Tot slot komt Van Silfhout nog aan het woord over de duur van deze sabbatical. Hij gaat er niet vanuit dat Gal niet meer terugkomt, omdat hij te veel geniet van het leven dat hij nu leidt. “En als dat wel zo is, wordt het uithuilen”, zegt hij.

Lees het hele artikel hier

Bron: NRC Handelsblad

2 reacties op “Van Silfhout over sabbatical Edward Gal: ‘Ik zag het al een poos aankomen’

  • Hans M.

    Begrijpelijk toch? Je hele leven aan de paarden gewijd, alles bereikt in je carrière wat mogelijk is, een prachtige job bij een werkgever die je daarvoor beloont waardoor financieel onafhankelijk bent geworden. Edward Gal heeft ons, het Nederlands (liefhebbers)publiek héél veel gegeven, prestaties geleverd die paarden tot helden verhieven… Van mij mag hij even de tijd nemen om zichzelf en zijn achterliggende leven even te reflecteren, in de hoop dat hij dan, als ik em zo in zijn bijzondere matblauwe SUV tegenkom op de Veluwe (veulentjes kijken), zich realiseert dat hij, in zijn toekomstige leven, nog van grote waarde is en kan zijn in de paardensport!
    Geniet, aub, meneer Gal!

  • Ilona Wind

    Ik hoop dat we Edward ooit weer terug gaan zien in de wedstrijdring en dat er ooit nog een Olympische gouden medaille om zijn nek gehangen wordt. Niemand in de paardensport verdient dat meer dan hij. Een fantastische ruiter (voor mij de beste ter wereld) en een mooi mens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook