Ga naar hoofdinhoud

Deelname Russisch team aan Olympische Spelen hangt aan zijden draadje

De Russische Elena Sidneva en Fuhur op het EK in Rotterdam Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op maandag 9 december heeft de World Anti-Doping Agency (WADA) unaniem gestemd Rusland voor de komende vier jaar uit te sluiten van deelname aan sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor het Russische dressuurteam, dat zich voor het eerst in achttien jaar heeft genomineerd om deel te nemen aan de Spelen.

Recent stelde de Russische Hippische Federatie Ferdi Eilberg aan als teamcoach om het dressuurteam richting de Spelen in Tokio te begeleiden. Of het besluit van de WADA dit in de weg gaat staan, is nog de vraag. Wellicht kunnen de teamruiters bewijzen geen betrokkenheid met doping te hebben, maar het kan ook zijn dat Rusland de teamplaats verliest.

FEI komt snel met duidelijkheid

De FEI heeft aangegeven snel meer duidelijkheid te geven aan de situatie. Het kan zijn dat Rusland, als de teamplaats verloren gaat, individuele ruiters mag inzenden of de startplaats verloren ziet gaan aan Belarus, dat tweede werd in de Groep C kwalificatie.

Zware straf

Rusland kreeg de straf opgelegd, omdat het land ervan wordt beschuldigd een systematisch dopingprogramma te hebben en cruciale bewijsstukken zou hebben vernietigd. Individuele Russische atleten die kunnen bewijzen geen betrokkenheid bij doping te hebben, mogen nog wel in wedstrijden uitkomen onder een onafhankelijke vlag.

Bron: Eurodressage

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook