Ga naar hoofdinhoud

Dinja van Liere: ‘Met Geniaal en Hartsuijker is het heerlijk sturen’

Dinja van Liere met Geniaal. Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Met drie dikke overwinningen en drie scores boven de 70 procent hadden de Subtopdebuten van Dinja van Liere met Geniaal (v. Vivaldi) en Hartsuijker (v. Johnson) niet beter kunnen verlopen. Op de Subtopwedstrijd vandaag in Heeswijk-Dinther liep de KWPN-hengst Geniaal in zijn eerste Prix St. Georges naar 70,956%. Het eerste optreden in het ZZ-Zwaar van Hartsuijker werd beloond met 70,643% en 71,429%.

Dinja van Liere heeft Geniaal nu een jaar onder het zadel en bracht hem een aantal keer succesvol uit in het ZZ-Licht met scores ver boven de 70 procent. Ook in de hengstencompetitie waren ze succesvol met een tweede plaats in de eindstand van de klasse Z/ZZ-Licht. Nu gaat het succes door in de Subtop. “Dit was onze eerste buitenwedstrijd en Geniaal was best een beetje fris. Ik had een half uurtje genomen om los te rijden en dat bleek toch wat kort. Maar in de ring voelde hij gelijk heel goed. Hij heeft echt een fantastisch karakter en deed super z’n best”, vertelt Van Liere.

Héél gek

“Hij is ook helemaal niet kijkerig of vervelend op andere paarden. Thuis is hij altijd fijn te rijden en op wedstrijd is dat hetzelfde. Ik ben echt héél gek met hem”, looft Van Liere de achtjarige KWPN-hengst.

Rommeltjes en slingertjes

De amazone is ook goed te spreken over de proef. “Ik denk dat Geniaal echt gemaakt is voor de Lichte Tour-proef. We hadden nu wel nog wat rommeltjes en slingertjes maar hij kan alles voor een acht. Als het wat strakker wordt denk ik dat de score zeker omhoog kan.”

Mega grote wissels

Voor het drafgedeelte verschenen meerdere achten op het protocol en volgens Van Liere valt in de series nog wist te behalen. “Geniaal springt mega grote wissels en daarom moeten we als we de diagonaal voor de serie oprijden gelijk de eerste wissel springen. Ze waren wel allemaal raak maar omdat hij zó groot van de grond springt is het nog een beetje moeilijk om hem recht en ertussen te houden waardoor de lijn iets slingerend was. Maar een jaar geleden sprong hij nog geen wissels, dus het gaat hard zat”, zegt Van Liere lachend.

Pavo-zilveren Hartsuijker

Naast Geniaal is Hartsuijker haar tweede nieuwe Subtoppaard. Deze Johnson-zoon heeft Van Liere sinds zijn derde onder het zadel en het duo boekte al heel wat successen in de jonge paarden-wedstrijden met als hoogtepunt vorig jaar de zilveren medaille in de finale van de Pavo Cup voor zesjarigen. “Hij heeft eigenlijk altijd bovenaan meegelopen maar was vaak een beetje ondergesneeuwd door de andere paarden die ik reed. In zijn eerste jaar van de Subli Competitie door Total U.S. en in het jaar daarop door Hermès, doordat ik alleen met één paard in de finale mocht rijden. De Pavo van afgelopen jaar was natuurlijk fantastisch, dat hij daar zó kwam bovendrijven.”

Beetje vakantie

Na de Pavo Cup liep Hartsuijker de Hippiade in de klasse Z2 en daarna verscheen hij niet meer in de ring. “Hij had best veel gedaan en daarna heeft hij een beetje vakantie gehad. We zijn thuis verder gaan trainen en hebben we rustig afgewacht totdat hij klaar was voor dit niveau. Met hem had ik vandaag echt ook nog wel wat verbeterdingetjes maar ik vind het super knap van hem dat hij na zo’n lange tijd gelijk twee van zulke mooie scores loopt.”

NK en WK

Met Hartsuijker rijdt Van Liere dit seizoen de WK-selecties en daarnaast hoopt ze met beide paarden het Nederlands kampioenschap te rijden. Met twee scores boven de 68 procent heeft ze met Hartsuijker nu gelijk al voldaan aan de kwalificatie-eis voor het NK. “Dit was een heel mooi begin en ik ben met allebei de paarden heel erg blij. Hartsuijker is als ruin iets simpeler dan een hengst maar beide hebben een topkarakter. Met deze twee is het echt heerlijk om rond te sturen.”

Lichte Tour: Boschman tweede

Seth Boschman reed Emporio MB (v. Armani) naar 66,985% en daarmee de tweede plek. Sandy van Boxmeer – Westerhuis noteerde met Fernando (v. Tango) de hoogste Intermédiaire I-score van 65,956% en dat betekende in dit gecombineerde klassement Lichte Tour de derde plaats. Over de Prix St. Georges van Robin van Lierop en RS2 Brigitte Bardot (v. Belissimo M) waren de juryleden het met ruim vijf procent verschil (68,382% en 63,235%) niet helemaal eens. Met de gemiddelde score van 65,809% werd het de vierde prijs.

ZZ-Zwaar: D’Hoore en Van Dommelen strijden om volgprijzen

In het ZZ-Zwaar ging de strijd om de volgprijzen vooral tussen Dominique D’Hoore – Van der Horst en Lieke van Dommelen. In de eerste proef trok D’Hoore – Van der Horst aan het langste eind. Zij noteerde bij haar debuut met Wolfshoeve’s Amor 66,714% en verwees daarmee Van Dommelen en Esprit (v. Zizi Top) naar de derde plaats (66,286%). In de tweede proef waren de rollen omgedraaid en mocht Van Dommelen het rode lint ophalen (65,643%) en sloot D’Hoore – Van der Horst als derde aan met 63,357%.

Lees ook:

Jill Huijbregts: ‘Ik schrok echt van de score’

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.