Ga naar hoofdinhoud

Dominique Filion: ‘Ik heb de loterij nog niet gewonnen’

Dominique Filion met Winters Diego. Foto: Foto4U

Sinds haar terugkeer in Nederland is Dominique Filion niet de stoppen: keer op keer staat ze hoog in de uitslagen en vandaag was dat niet anders. Op de Subtopwedstrijd in Den Hoorn reed ze Winters Diego (v. Flemmingh) in de Prix St. Georges naar 71,765%. Die score betekende behalve de dikke overwinning ook een nieuw persoonlijk record. Daarnaast debuteerde Filion met Winters Grand Amour (v. United) in de Subtop en noteerde in het ZZ-Zwaar de tweede score van 69,214%, achter Gerdine Marée die haar terugkeer in de Subtop won.

“Diego liep fantastisch en deed het super goed”, vertelt Dominique Filion over haar tweede wedstrijd in de Prix St. Georges met de Flemmingh-zoon. “Ik denk dat er nog wel ruimte is voor verbetering maar hij loopt als een trein en het klikt echt heel goed tussen ons. Hij is echt mijn droompaard.”

Soort van overwinning

Met Grand Amour, die zijn naam qua grootte alle eer aandoet, debuteerde ze in het ZZ-Zwaar. “Het was onze eerste keer in de Subtop en daardoor voelde de tweede plek toch als een soort van overwinning”, vervolgt Filion lachend over haar rit met de United-zoon die ze eerder een paar keer in het ZZ-Licht uitbracht. “Hij kende nog niet zoveel en daarom heb ik hem eerst in het ZZ-Licht gereden. Het is een heel kwaliteitsvol paard maar naar mijn idee wordt in de basis een foutje sneller afgestraft in plaats van dat de kwaliteit wordt beloond. De juryleden in de Subtop kijken meer naar de kwaliteit en daarop besloot ik om hem even thuis te houden en dan de overstap naar het ZZ-Zwaar te maken. Ook met hem had ik vandaag nog genoeg dingetjes maar ik ben super blij dat zijn kwaliteit werd beloond.”

Weinig vertrouwen

Met de 1.80 m grote Grand Amour was het aanvankelijk nog niet zo simpel. “Hij had niet zoveel vertrouwen in de ruiter en daar heb ik écht hard aan moeten werken. Hij heeft heel veel talent maar raakte gauw in paniek. Het heeft een tijd geduurd voordat we een band hadden opgebouwd en ik zijn vertrouwen had gewonnen. Het is een groot paard met een klein hartje en nu krijg ik het gevoel dat het steeds meer van mij wordt.”

Emotioneel

Filion rijdt een groot deel van haar wedstrijdpaarden voor Judy de Winter, voor wie verkoop uiteindelijk het doel is. “We moeten wel verkopen omdat ze van Judy zijn, maar eigenlijk hoop ik dat er niet één verkocht wordt”, verklapt Filion die het liefst alle paarden zelf houdt. “Ik ben een emotioneel mens en zou het liefst alles houden. Maar ik heb helaas de loterij nog niet gewonnen.”

Heel rijk

Hoewel verkoop op de loer ligt staat er voor Filion zat opvolging te trappelen. “Ik heb nog drie of vier paarden die zeker zo goed zijn maar heb gewoon nog geen tijd gehad om ze op wedstrijd uit te brengen. Zodoende stelde Judy voor om ze door een andere ruiter te laten rijden, maar ik wil ze zeker niet laten wegpakken”, vervolgt Filion lachend. “Ik heb een stal vol met paarden die ook nog getalenteerd zijn. Daarnaast vind ik de wedstrijden nog steeds heel leuk en volgende week gaan we weer op concours. Ik ben niet zo van het uitgaan en voel me met mijn ouders, grootouders en vriend die me allemaal supporten heel rijk in de sport.”

Kral op afstand tweede

Twee combinaties reden de tweede score van 62,279% bijeen. Na toepassing van de ex aequo-regeling mocht Johan Kral voor zijn proef met Eugene (v. Special D) het rode lint ophalen en werd Debby de Graaf met de Fries Gerrit Galloper (v. Leffert) als derde geplaatst.

Inter I voor Van Logchem

In de kleine groep Intermédiaire I trok Trudy van Logchem aan het langste eind. Met Enorm (v. Ziësto) noteerde ze 64,632%. Liane van der A volgde met Da Vinci (v. Vivaldi) op de tweede plek met 63,015%.

Zware Tour

In de Intermédiaire II ging de zege naar Machteld Hoeflake met Everything Is Possible (v. Ehrentanz I) met 65,735%. Marijke van Giesen was met Esther SVN (v. Voice), gefokt uit de onlangs overleden topmerrie O.Esther, de beste in de Grand Prix U25 met 65,513%. In de Grand Prix mocht Carola Kral het oranje lint ophalen. Haar proef met Dancer (v. United) leverde 60,489% op.

Junioren-linten voor Hedeman en Van der Meer

Voor de junioren stond zowel de landen- als de individuele proef op het programma. Bente Hedeman Joosten en Hippy Evitia (v. Briljant) wonnen de landenproef met 64,318%. In de individuele proef noteerde Dana van der Meer met Caittin (v. Olivi) de hoogste score van 62,206%.

Noordijk scoort met twee paarden

Voor Kim Noordijk had de wedstrijd niet beter kunnen verlopen. Ze werd zowel eerste als tweede bij de young riders. Haar debuut in deze klasse met Vonkenstein (v. Ferro) was goed voor de winnende score van 66,103%. Daarnaast reed ze Cees (v. Santano) met 64,706% naar de tweede plek.

Lees ook:
Gerdine Marée terug in de Subtop: ‘Echt een project van gemaakt’

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook