Ga naar hoofdinhoud

Dominique Filion stelt orde op zaken: ‘Ik ging als een westerngirl door de baan’

Update
Dominique Filion met Dastan. Foto: Alexander Kotodian

Sinds haar terugkeer in Nederland is Dominique Filion veel op concours met haar trainingspaarden. Zoveel dat haar eigen paard Dastan (Sydney x Voltaire) bleef staan. Na een lange wedstrijdpauze maakten ze eerder deze week hun terugkeer in de ring maar toen besloot Filion af te groeten doordat haar schimmel té vrolijk was. Vandaag op de Subtopwedstrijd in Soest had ze hem beter bij de les: goed voor de fraaie score van 73,09% en daarmee ruimschoots de overwinning in de Prix St. Georges. 

“Deze score met m’n eigen paard. Ik ben echt heel blij”, vertelt Dominique Filion enthousiast. De laatste wedstrijd van het duo dateert van twee jaar geleden, toen nog in Rusland. In de training thuis werkte ze met Dastan richting de Grand Prix.

Beetje lak aan dressuur

“Een half jaar geleden reden we een clinic en toen was Dastan heel wild doordat hij zo lang niet van huis was geweest. Daarop besloot ik hem nu weer op wedstrijd te rijden en tussendoor thuis verder te trainen richting te Grand Prix”, legt Filion uit die eerder deze week opnieuw te maken kreeg met een wilde Dastan en vervolgens afgroette. “Hij is helemaal springgefokt en heeft een beetje lak aan dressuur. Dan maakt hij hier een sprong en springt daar ergens met vier benen de lucht in. Hij is heel jolig en heeft veel plezier in z’n eentje. Van de week in Westmaas hadden we hele mooie stukken maar hij ging bokkend over de diagonaal en sprong hier en daar opzij. Echt ondeugend, ik ging als een westerngirl door de baan.”

Net een heel jong paard

Vervolgens besloot Filion het vandaag nog een keer te gaan proberen. “Met losrijden ging hij piepen en met z’n hoofd schudden. Het leek net een heel jong paard. Ik bedacht me dat hij niet zo ondeugend mocht zijn, heb hem er een beetje meer aan gezet en was zelf heel geconcentreerd en gefocust. Nu moest hij echt een dressuurpaard zijn”, zegt Filion lachend die meerdere achten kreeg en voor een van de pirouettes zelfs een negen.

Ervaring opdoen

“We gaan nu lekker door, nog een paar keer Prix St. Georges en dan ook Inter I. Daarna kijk ik wel wanneer we de overstap naar de Inter II maken. Dastan heeft eigenlijk geen moeite met de oefeningen maar we missen ervaring. Daar gaan we de komende tijd eerst aan werken.”

Rueben volgt

Sabine Rueben volgde op de tweede plaats. De Duitse amazone reed de Oldenburger premiehengst Cristall (v. Christ) naar 65,735%. Iris Klaassen en Denzel B (v. Jazz) noteerden met 64,485% de hoogste score in de Intermédiaire I en eindigde daarmee in het gecombineerde klassement Lichte Tour op de derde plek.

Timmerman en Van Kersbergen

Voor de klasse ZZ-Zwaar stonden twee proeven op het programma. Marije van Kersbergen was de overtuigende winnares van de eerste proef. Zij reed WK-merrie Tarpania’s Hollywood (v. Fürst Romancier) naar 64,286%. Bij Veronie te Pas – De Vries met Easy Boy L (v. Special D) en Lianne Timmerman – Kooij met Wobelisk (v. Obelisk) lagen de punten van de twee juryleden niet heel ver uiteen maar de plaatsingen wel. Beide combinaties werden als tweede en negende geplaatst. Met 61,429% ging de tweede prijs naar Te Pas – De Vries en de derde met 61,286% naar Timmerman – Kooij. Die score van 61,286% behaalde ook Romy Staal met Gascoigne (v. Zambuka) maar na toepassing van de ex aequo-regeling eindigden zij als vierde.
In de tweede proef ZZ-Zwaar waren de juryleden het opnieuw niet helemaal eens (1e en 5e plaats) over de proef van Lianne Timmerman – Kooij met Wobelisk. Uiteindelijk bleven ze met de gemiddelde score van 63,714% nipt voor op Marije van Kersbergen en Tarpania’s Hollywood die 63,571% noteerden. Sarah-Anna Oude Munnink met Verdi (v. Gribaldi) en Romy Staal met Gascoigne behaalden dezelfde score van 61,929%. Net als in de eerste proef zorgde de ex aequo-regeling ervoor dat Staal vierde werd.

Kok wint junioren

Nikita Kok was de enige deelnemer bij de junioren. Zij kwam met twee paarden aan de start en won met Sandman (v. Ragazzo) de landenproef met 64,47% en de individuele proef met 65,441%.

Lees ook:

Robin van Lierop wint GP-rentree: ‘We gaan lekker verder puzzelen’

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook