Ga naar hoofdinhoud

Gerdine Marée terug in de Subtop: ‘Echt een project van gemaakt’

Gerdine Marée met Holiday. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Nadat Gerdine Marée ruim drie jaar geleden de teugels van de KWPN-hengst Dream Boy (v. Vivaldi) overdroeg aan Hans Peter Minderhoud verscheen ze niet meer in de Subtop. Maar nu is Marée terug. Met Holiday, een zoon van de door haar tot en met de Lichte Tour opgeleide Dream Boy, beleefde ze uiterst succesvol weekend. Vrijdag zilver op de KNHS Indoorkampioenschappen ZZ-Licht en vandaag op de Subtopwedstrijd in Den Hoorn met 69,714% een winnend debuut in het ZZ-Zwaar.

“Ik ben er heel tevreden over”, zegt Gerdine Marée over haar geslaagde weekend met de zevenjarige ruin die vandaag pas zijn vijfde wedstrijd liep. “Holiday is nog maar heel weinig mee geweest en ik dacht dat hij na Ermelo misschien een beetje in het ritme zou zitten. En Den Hoorn is voor mij vlakbij, dus ik dacht: waarom niet?”

Ultieme 10

Bij het Subtopdebuut werd het duo beloond met een hele rits achten, onder andere voor de basisgangen, schouderbinnenwaarts, drafappuyementen en de pirouette naar rechts. “Vooral in de draf scoort Holiday goed, in de galop sloop nog een beetje spanning maar die kon ik ook weer laten afvloeien”, vertelt Marée over haar proef waarin ook de ultieme tien op het protocol verscheen. Dat cijfer werd gegeven voor het halthouden, voorafgaand aan het achterwaarts dat overigens een vier opleverde. “Voor Holiday was bij de letter L een beetje een vreemde plek om halt te houden en achterwaarts te gaan. Hij wist niet helemaal wat de bedoeling was en dacht aan naar voren en niet aan terug waardoor hij na het halthouden een pasje naar voren ging.”

Prettige jurering

“Leuk dat ze die tien gaven en ook goed dat ik werd afgerekend op het achterwaarts. Heel prettig als er op die manier gejureerd wordt”, looft Marée de juryleden in Den Hoorn. Ze is minder te spreken over de jurering afgelopen vrijdag in Ermelo. “In de klassieke proef varieerden mijn scores van 66 tot 72 procent en in de kür van 66 tot 74. Met alle respect maar daar heb ik toch een beetje moeite mee. Gelukkig kon ik me vandaag goed vinden in de punten maar heel jammer van de verschillen op het NK.”

Verkenningsreis

Vrijdag in Ermelo maakte Marée van de gelegenheid gebruik om baan te verkennen maar vandaag was de voorbereiding anders. “Nu was het een kwestie van gaan, losrijden en de proef rijden. Dit was een beetje een verkenningsreis en hoort bij de opleidingstour”, zegt ze lachend. “Zo kan hij mooi leren hoe het werkt. Aan inzet ontbreekt het Holiday zeker niet. Hij is heel elektrisch en als ‘ie gaat dat gaat ‘ie, echt een heerlijk gevoel. Bij hem gaat het er om de beste weg te vinden in de africhting en ik ben blij dat de filosofie voorlopig werkt.”

Weinig benzine

De amazone kreeg Holiday, die het echtpaar Marée in gedeeld eigendom heeft met de familie Plaizier uit Heerjansdam, als vierjarige onder het zadel. “Het is een delicaat paard en we hebben er echt een project van gemaakt. Hij moest vertrouwen in de ruiter krijgen en dat hebben we eerst thuis opgebouwd. Het was geen paard om eerder bijvoorbeeld in het L mee te nemen. Voor mijn gevoel moest ik hem eerst meer kunnen balanceren en echt een eenheid zijn. Dat kwam dit seizoen beter voor elkaar en toen zijn we in het ZZ-Licht gestart. Hij heeft in ieder geval weinig benzine gekost”, grapt de amazone die Holiday vandaag voor de vijfde keer meenam op wedstrijd.

Topweekend

“Holiday heeft veel kwaliteit en we zien wel waar het schip strandt. En gelukkig een Dream Boy, hoe leuk is dat!”, vervolgt Marée enthousiast die niet alleen Dream Boy succesvol uitbracht tot en met de Lichte Tour maar ook nog steeds deels eigenaar is van de hengst. “Vrijdag zilver op het NK, vandaag een klasse hoger, gisteren Dream Boy met Hans Peter vierde in de Wereldbeker kür en ook mijn leerlingen hebben ook goed gereden. Het was echt een topweekend.”

Debutant Filion volgt

Ook de tweede prijs ging naar een debutant. Dat was Dominique Filion die met de achtjarige ruin Winters Grand Amour (v. United) debuteerde in het ZZ-Zwaar en 69,214% noteerde. Daar waar de juryleden mooi op één lijn zaten in hun beoordeling van de nummers 1 en 2, waren ze het niet eens over de proef van Ingrid Moerman met Guapomunde (v. Cantos). Na een verschil van bijna zes procent (negende met 60,43% en derde met 66%) kwam de gemiddelde score uit op 63,214% en de derde plek.

Reedt Dortland wint tweede proef

In de buiten verreden tweede proef kwamen topscoorders Marée en Filion niet aan de start en benutte Anton Reedt Dortland zijn kans. Hij reed Calypsowald (v. Florencio) naar de unanieme overwinning en bleef met zijn score van 64,571% een kleine drie procent voor op Evelien Huberts. Zij stuurde Uno (v. Metall) naar 61,643%. Latoya van der Meer, die in de eerste proef de vierde prijs mocht ophalen (63,143%), werd in de tweede proef derde met 61,286%. Dat deed ze met Voice-dochter Cheyenne.

Lees ook:
Dominique Filion: ‘Ik heb de loterij nog niet gewonnen’

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.