Ga naar hoofdinhoud

Jill Huijbregts: ‘Ik schrok echt van de score’

Jill Huijbregts met Enzos-Armani. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Na een wedstrijdpauze maakte Jill Huijbregts vandaag op de Subtopwedstrijd in Heeswijk-Dinther met EventZ Enzos-Armani (v. Tuschinski) haar terugkeer in de ring. Er slopen meerdere dikke fouten in de Grand Prix-proef en tot Huijbregts' eigen verbazing kwam de score uit op 68,804%. Daarmee wonnen ze unaniem het gecombineerde klassement Zware Tour. 

Nadat Jill Huijbregts vorig jaar 25 werd, maakte ze een succesvolle overstap van de Grand Prix U25 naar de senioren Grand Prix. Het debuut in november was toen gelijk goed voor een overwinning met 68,804%: toevallig exact dezelfde score als vandaag. “De overstap naar de senioren ging best goed en we hebben vorig jaar drie wedstrijden gereden met ongeveer steeds deze scores. Daarna bedacht ik me dat ik wel door kon gaan met wedstrijden rijden maar ik wilde liever doortrainen met Anky”, legt Huijbregts uit.

Vandaag even niet

“Bij de jeugd volgen de wedstrijden elkaar snel op met onder andere de observaties en ik vond het super fijn om afgelopen winter thuis door te trainen. Ik heb in die periode veel geleerd en durf nu ook wat meer risico’s te nemen. Maar vandaag lukte het even niet. We hadden een beetje domme dingetjes en ik moet er zelf ook om lachen.”

Kostbare fouten

Zo slopen er drie kostbare fouten in de proef. “Enzos begreep de overgang van passage naar galop niet en dat ging helemaal mis. Ook de overgang van galop naar draf snapte hij niet en bij de laatste passage op de A-C lijn ging hij stilstaan. Dat was echt een groot drama”, zegt Huijbregt lachend. “Deze fouten zijn echt niet nodig.”

Hele rits achten

Met foutloze series, hoge punten voor de pirouettes en een hele rits achten kon Huijbregts de fouten ruimschoots goedmaken. “Enzos is veel verbeterd en technisch kan hij alles goed. Voor alle piaffes hadden we achten maar eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat we met zulke fouten zo’n hoog percentage zouden halen. Ik schrok echt van de score.”

Buiten even inkomen

Het was voor het duo weer de eerste buitenwedstrijd maar daar leek Huijbregts meer last van te hebben dan Enzos. “Enzos is, zacht uitgedrukt, niet zo’n held. Maar hij was vandaag totaal niet kijkerig terwijl dat wel een beetje zijn dingetje is. Zelf kan ik me buiten niet zo goed concentreren. Met meerdere ringen en veel te zien krijg ik net iets teveel mee van de rest. Daar moet ik weer even inkomen.”

Goed in shape

De amazone hoopt nu een goede balans te vinden tussen het thuis doortrainen en op wedstrijd gaan. “Enzos is echt goed in shape en hij wordt steeds bevestigder. Hij is best gevoelig voor spierpijn en dat moet ik echt goed managen. Hij is natuurlijk ook pas tien en het Grand Prix-werk is echt zwaar. Nu begint het allemaal meer te vallen bij hem en het plan is om wat wedstrijden te rijden en hem tussendoor in de training een beetje beter te maken. Ik ben heel blij met hem en hoop dat we het zo door kunnen zetten. We snappen elkaar heel goed, alleen vandaag even niet.”

Brouwer en Binoeska

Kirsten Brouwer reed met de eerder door haar moeder in de Grand Prix gereden Binoeska SB (v. Tuschinski) de Intermédiaire II. De score van 67,868% betekende de tweede plaatst in het gecombineerde klassement Zware Tour. De Inter II-proef van Joyce Lenaerts en Euro (v. Voice) was goed voor 65,956%.

Rawlins wint jeugd

In de gecombineerde jeugdrubriek mocht young rider Holly Rawlins het oranje lint ophalen. Haar landenproef met Show Boy (v. Show Star) leverde 61,985% op. Beste junior was Nicole van Noord. Met Haakon’s Dutella (v. Norbertijn) kwam de score uit op 60,682%.

Lees ook:

Dinja van Liere: ‘Met Geniaal en Hartsuijker is het heerlijk sturen’

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook