Ga naar hoofdinhoud

KNHS zet op 44 dressuurwedstrijden toezichthouder op voorterrein

Dit jaar is op 44 KNHS-dressuurwedstrijden op het voorterrein een toezichthouder aanwezig. Deze official let op veiligheid, fair play en welzijn en draagt zo bij de sport. Met deze ruimere proef geeft de KNHS een vervolg aan de goed ontvangen test in 2018.

Deze wedstrijden vormen het vervolg op een succesvolle proef in 2018. De toezichthouder is present op het voorterrein. Die let op welzijn van mens en dier, eerlijk spel, veiligheid en de naleving van de regels bij bijvoorbeeld de optoming. Zo rijdt iedereen onder gelijke en plezierige omstandigheden en dat komt weer de kwaliteit en – last but not least – de sfeer van de wedstrijden ten goede. De testcase vorig jaar liet zien dat dit inderdaad zo is.

Preventieve werking

Een toezichthouder op het voorterrein werkt bovendien preventief, zo blijkt. Daarom is het tijd voor het doorontwikkelen van de pilot. Dit jaar komen de toezichthouders steekproefsgewijs opnieuw in actie op vier verschillende dressuurwedstrijden per regio, legt Adrianne van Waardenberg, manager wedstrijdsport bij de KNHS, uit. “Dit gebeurde al op kampioenschappen en selectiewedstrijden. De KNHS-regio’s wijzen zelf de toezichthouders, zijnde officieel gekwalificeerde dressuurjuryleden, op de 44 dressuurwedstrijden aan. Uiteraard is iedere wedstrijdorganisatie vrij om daarnaast zelf een toezichthouder op het voorterrein aan te stellen.”

Nieuwe stap

De KNHS zet zich in voor paardenwelzijn, veiligheid, fair play en de ontwikkeling van de paardensport in het geheel. Met de nieuwe lijn in de dressuurproeven, de bijscholingen voor de officials en de opleiding van instructeurs is een eerste stap gezet. De toezichthouder op het dressuurterrein vormt een volgende stap. De rapportages die de toezichthouders maken, komen elk seizoen ter sprake in het dressuurforum. Dit sportforum voor en door leden is er voor de ontwikkeling van de dressuur van binnenuit. De verslagen geven meer zicht op de gebeurtenissen op het voorterrein en bieden het forum de kans om voorstellen te doen voor aanpassing van de regels.

Toekomstmuziek

Toezichthouders op 44 dressuurwedstrijden, naast de selecties en kampioenschappen, is het begin. De wens van de KNHS is om in de nabije toekomst op meer wedstrijden toezichthouders in te zetten. Nu is dat nog even toekomstmuziek. Vaak zijn meerdere juryleden nodig om als toezichthouder te fungeren. Dit brengt voor wedstrijdorganisaties extra kosten met zich mee en is daarom nog niet altijd mogelijk.

Bron: KNHS

3 reacties op “KNHS zet op 44 dressuurwedstrijden toezichthouder op voorterrein

  • A

    Heel goed. De eerste stap is er. Top.

  • Conrad Beck

    Beter laat dan nooit!
    Hier in Duitsland is dat al jaren het geval. Op alle wedstrijden, dressuur of springen, groot of klein, is er een extra jurylid als toezichthouder op het voorterrein aanwezig. Met bevoegdheden uitgerust om onsportief gedrag tot en met diskwalificatie te vervolgen. Uiteraard mogen ze ook uitrustingsstukken, neusriem, beenbeschermers, etc. controleren.

  • H. Paerels

    Dat is allemaal wel mooi en aardig, maar ik zie het in eerste instantie als een zoethoudertje om de onrust weg te nemen.
    Zo lang niet duidelijk is waar de KNHS voor staat vwb men wil zien in de ring en vooral hoe dit tot stand is gekomen (trainingsmethode) kan het dus gewoon blijven bestaan dat men op een “vriendelijke manier” een uur in Rollkur rijdt.
    Toezichthouders, stewards in Duitsland weten heel goed wat wel en niet te tolereren is op het voorterrein, maar dat is hier in Nederland een heel ander geval. Is er dan ook nog een naam aan verbonden of “leerling van”, dan zie ik het nog niet gebeuren dat een toezichthouder daarop afstapt.
    Eerst moet duidelijk zijn wat men wil zíen! Dat staat overigens al decennia lang vast in het regelement van de FEI, maar iedereen schijnt dat op zijn eigen wijze te mogen interpreteren.
    Dus opleiding van instructie, juryleden en stewards. Vervolgens de juíste stageplaatsen vinden voor deze mensen. Iedereen moet vanuit hetzelfde gedachtegoed gaan instrueren en beoordelen en dan pas kan er toezicht gehouden worden of dit inderdaad allemaal volgens dezélfde regels gebeurt.
    Ik weet wel dat er gezegd wordt dat eraan gewerkt wordt, maar ik ben erg sceptisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.