Ga naar hoofdinhoud

Liesbeth Geven terug in de Subtop: ‘Ik zit echt op een roze wolk’

Liesbeth Geven met Iago. Foto: Yvette Ros-Lapré

Nadat Liesbeth Geven drie jaar geleden na een ongeluk haar Grand Prix-paard Black Shadow verloor, overwoog ze om te stoppen met rijden. Uiteindelijk kocht ze toch weer jonge paarden, waaronder Iago (v. Dream Boy). Met deze inmiddels zesjarige hengst is Geven nu weer terug in de Subtop. In Bodegraven debuteerde het duo vandaag in het ZZ-Zwaar en won beide proeven met 63,714% en 64,000%.

“Nadat ik Black Shadow verloor wilde ik stoppen met rijden omdat ik dacht nooit meer zo’n paard te kunnen vinden”, blikt Liesbeth Geven terug. “Maar mijn man zei: je bent me al 26 jaar aan het gek maken met paarden dus je gaat nu niet stoppen. En toen zijn we op zoek gegaan naar nieuwe paarden. Maar dat was nog niet zo makkelijk. We zijn echt overal geweest en ik ging alles vergelijken met Black Shadow.”

Verreden of onbetaalbaar

Uiteindelijk kwam Geven bij de destijds 2,5-jarige hengst Iago uit. “Ik had een bepaald budget en de iets oudere paarden waren of verreden of onbetaalbaar. Daarom leek het me uiteindelijk beter om een heel jong paard te kopen. Ik ben echt mega blij met hem en had het totaal niet verwacht want meestal kom je maar één keer in je leven je once in a lifetime paard tegen. Hij is echt een cadeautje om te rijden en een grote knuffel in de omgang.”

Kilometers maken

Geven trainde Iago thuis, op ander terrein en bij haar trainer Diederik van Silfhout. Een paar maanden geleden maakten ze hun wedstrijddebuut in de klasse Z2. “Diederik zei dat ik wel wat kilometers moest gaan maken en toen dacht ik aan het Z1, het Z2 of het ZZ-Licht. Maar Iago doet alles eigenlijk heel makkelijk en ik vind de lijnen in het ZZ-Zwaar fijner. En ik wilde weer heel graag in de Subtop rijden. Ik ben zó blij dat ik terug ben en weer leuke dingen kan doen zoals de wissels en pirouettes.”

Geen verwachting

Zonder verwachting ging Geven vandaag naar Bodegraven. “We hadden wat slordigheidsfoutjes en tuurlijk moet alles nog strakker. Maar ik kwam de baan goed rond, dat was voor mij al een overwinning. Iago is heel ijverig en wil heel graag. Dat zit hem nog wel eens in de weg en ik moet hem echt tegen zichzelf beschermen. Maar het is een goede eigenschap straks voor de Grand Prix.”

Echt wauw

De amazone hoopt dat Iago straks haar volgende Grand Prix-paard gaat worden. “Met Diederik hebben we al een beetje de piaffe en passage aangeraakt en dat is echt wauw”, zegt Geven lachend. “En toen ik bezig was met de series van het ZZ-Zwaar sprong hij per ongeluk een paar eners. Toen dacht ik: als hij het per ongeluk kan, kan ik ze ook expres rijden. Het moet wel heer raar lopen wil hij straks geen Grand Prix gaan lopen. In train hem vijf keer per week een half uurtje en wil hem wel heel houden. We gaan lekker kilometers maken en ik heb er helemaal zin in. Ik zit echt op een roze wolk en ga er niet meer vanaf.”

Debutant Tol tweede

De tweede prijs in de eerste proef ging ook naar een debutant: Esmeralda Tol met President’s L.A.W. Tol’s Enzo (v. Lancet), een volle broer van Grand Prix-paard Uzzo. Het duo noteerde 63,571%. Merel Verkade reed Benetton (v. Citango) met 63,214% naar de derde plaats, gevolgd door Mariëtte Kunz met Google (v. Apache) met 61,929%.
Tol reed alleen de eerste proef in de de tweede proef steeg Merel Verkade een plek in het klassement. In deze proef reed ze 62,071% bij elkaar. Bianca Bunt en Black Pearl (v. Gribaldi) werden derde met 61,714%.

Lichte Tour voor Hogendoorn

In de gecombineerde rubriek Lichte Tour behaalden alleen Jos Hogendoorn en Esmee van Veen een voldoende score. Hogendoorn won met overmacht de rubriek, zijn Prix St. Georges met Convalaria (v. Valdez) was goed voor 66,103% en daarmee ook de hoogste dagscore in Bodegraven. Van Veen en Featherlight (v. Wynton) scoorden 61,397% in de Intermédiaire I en dat betekende het rode lint.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook