Ga naar hoofdinhoud

Lynne Maas durft hardop te dromen: ‘Hopelijk wordt 2020 ons jaar’

Lynne Maas met Electra. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De strijd in Grand Prix vandaag op de Subtopwedstrijd in Hoogerheide ging vooral tussen twee onervaren Grand Prix-combinaties: Lynne Maas met Electra (v. Jazz) en Geert-Jan Raateland met Don Bravour (v. Painted Black). Op haar tweede wedstrijd in de koningsklasse liep Electra onder Maas naar de hoogste score van 69,511%. Don Bravour en Raateland werden op hun vierde start in deze klasse tweede met 68,043%.

Lynne Maas en Electra debuteerden twee weken geleden in de Grand Prix en reden toen gelijk 70,54% bijeen. “We zaten nu al veel lekkerder in de proef”, vertelt Maas die vandaag onder andere voor de drafappuyementen, uitgestrekte draf en pirouettes 8-en en 8,5-en op haar protocol zag verschijnen.

‘Wachten toch?’

Daarmee was het duo goed op weg naar een nieuw persoonlijk record maar twee dure fouten in de galoptour gooiden roet in het eten. “Electra begon super mooi aan de eners maar we oefenen er in de training op dat ze op mij moet wachten en nu stopte ze na vijf wissels. Electra dacht: Ik moest wachten toch?”, zegt Maas lachend. “Dat overviel me een beetje en was jammer. Daarna begonnen we gewoon weer opnieuw en hebben we alsnog vijftien goede eners gesprongen. De eners waren nu al veel beter dan de vorige keer alleen was de serie in tweeën verdeeld. Maar Electra bleef mooi wachten dus daar kan ik niet kwaad om worden.”

Vieren voor dubbeltellers

Ook het dubbeltellende zig zag-appuyement leverde een onvoldoende op. “Eén van de juryleden zag daarin een telfout. Ik heb het op de video wel honderd keer teruggekeken maar geen fout kunnen ontdekken. Maar oké, dat kan gebeuren. Maar vieren in dubbeltellers tikken hard aan. Die drukten de score. Inmiddels heeft Electra voor alle oefeningen al een keer een acht of achtenhalf gescoord en ik hoop dat we straks van de zevens ook achten kunnen gaan maken. Het is nog niet af, dat komt wel. We zijn nu nog aan het zoeken in de ring. Maar ik ben super tevreden, heb lekker gereden en zéker niks te klagen. Als alle puzzelstukjes straks in elkaar vallen denk ik dat het echt heel goed gaat worden.”

Spelen Tokio

Dit jaar richt Maas zich met Electra op het opdoen van Grand Prix-ervaring maar voor volgend jaar zijn de ambities groter. “Ik hoop dat 2020 ons jaar gaat worden”, onthult ze over haar planning in het olympische jaar. “Ik ben er wel voorzichtig mee maar zou liegen als ik zeg dat het niet zo is. We hebben nog een lange weg te gaan maar het begin is er. Tokio zit zeker in m’n achterhoofd en tuurlijk zou ik dat willen. Het is nu nog allemaal vroeg zat maar het is wel een droom. Er valt nog een hoop te oefenen en daar werken we samen met Anky hard aan. Hopelijk kunnen we volgend jaar zeven procent erbij.”

Raateland tweede

Geert-Jan Raateland zette met Don Bravour afgelopen weekend een nieuw persoonlijk record neer van exact 70 procent. Nu kwam de score uit op 68,043%. De ruiter, die vandaag zijn vierde Grand Prix-proef reed, is blij met zijn rit. “De punten waar we deze week aan hebben gewerkt kwamen beter uit in de proef dus de missie is voor nu geslaagd. Er valt nog genoeg te verbeteren, maar ik ben super blij met deze progressie.”

GP-debuten Nijvelt en Van Olst

Zowel Karen Nijvelt met Elysias (v. Jazz) als Anne van Olst met Diëgo (v. Negro) debuteerden in de Grand Prix. Na vele successen bij de jonge paarden en in de Subtop reed Nijvelt met Elysias in de Grand Prix de derde score van 67,609% bijeen. De nu elfjarige KWPN-hengst Diëgo debuteerde onder Van Olst bijna een jaar geleden succesvol in de Intermédiaire II en verscheen daarna niet meer in de ring. Het debuut in de Grand Prix werd vandaag beloond met 65,815%.

U25 voor Zoutendijk

In de gecombineerde rubriek Intermédiaire II en Grand Prix U25 zette Lisanne Zoutendijk het winnende resultaat neer. Haar Grand Prix U25 met Kostendrukkers Watteau (v. Jazz) werd beloond met 64,744%.

Opnieuw Zoutendijk

Bij de young riders mocht Lisanne Zoutendijk haar tweede oranje lint van de dag ophalen. Hier reed ze Zilverstar (v. Rousseau) naar 67,794%. Amber de Groot en Homemade (v. Hexagon’s Louisville) werden tweede met 67,206%.

Van Bedaf wint junioren

Chiel van Bedaf reed Fernando (v. Tango) bij de junioren naar een unanieme zege. Met 66,818% bleef hij drie procent voor op Brandy Bos en Cadassa Finch (v. Johnson).

Lees ook:
Britney Schut 1, 2 én 3: ‘Het kon niet beter, echt super tof!’

Uitslag jeugd/PSG/ZT

Uitslag ZZ-Zwaar/Intermédiaire I

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook