Ga naar hoofdinhoud

Mara de Vries en Habibi slaan twee klassen over en winnen dik PSG-debuut

Mara de Vries met Habibi. Foto: Foto4U

Met Habibi DVB (v. Don Schufro) was Mara de Vries eerder al succesvol bij de jonge paarden en in de basis. Na de gouden medaille op de KNHS Indoorkampioenschappen vorig jaar in het Z2 nam het duo in augustus - voor het tweede jaar op rij - deel aan het WK voor jonge dressuurpaarden in Ermelo. Daarna trainde De Vries de vos thuis door en vandaag maakten ze hun wedstrijdrentree en gelijk ook het debuut in de Subtop. Dat pakte goed uit: met de fraaie score van 73,24% wonnen ze met overmacht de Prix St. Georges in Houten.

Mara de Vries sloeg met Habibi de klassen ZZ-Licht en ZZ-Zwaar over. “We hebben er de tijd voor genomen maar hij was er nu echt aan toe. Dan kan je zo’n stap ook maken”, vertelt De Vries.

Go waar je U tegen zegt

De amazone is haar nopjes met het geslaagde debuut in de Prix St. Georges. “Habibi is een paard met een enorm bewegingsmechanisme en heeft een go waar je U tegen zegt. En dan gaat het soms hard zonder dat het moeite kost.”

Uitzondering

De Vries rijdt vooral paarden met oog op de verkoop maar Habibi vormt daarop een uitzondering. Ze heeft hem in gedeeld eigendom met Dressuurstal van Baalen en verkoop is niet aan de orde. “We beleven samen heel veel plezier aan de trainingen en dit is een mooie bevestiging dat we goed op weg zijn. De weg er naar toe is ook top maar dat Habibi niet hoeft te vertrekken is extra leuk. Coby was er vandaag ook bij en we genieten hier met z’n allen enorm van. Het plafond is er nog lang niet en ik ben heel happy met deze die mij zó goed past. Hij geeft echt iedere dag een gruwelijk goed gevoel. Als vier- en vijfjarige was hij een beetje een belofte en dan weet je niet wat de toekomst gaat brengen. Maar ik denk dat hij straks echt goed mee gaat doen.”

Wat dingetjes

Gelijk na de proef had De Vries een goed gevoel. “Ik was heel benieuwd hoe Habibi het in de Lichte Tour zou gaan doen, maar ook hier staat hij er gewoon weer”, looft De Vries de zevenjarige vosruin. “We hadden het en der wat dingetjes maar dat is inherent aan zijn leeftijd. De pirouettes mogen nog wat kleiner en meer gezet maar hij loopt er eigenlijk al zonder grote dingen foutloos doorheen en het gevoel was heel goed.”

NK en WK

De combinatie reed dit seizoen de WK-observatie en is ook uitgenodigd voor de eerste WK-selectie. Daarnaast is met de score van dik 73 procent de eerste stap gezet richting een NK-ticket, waarvoor twee keer een score van minimaal 68 procent vereist is. “We rijden binnenkort sowieso de WK-selectie en misschien start ik hem nog een keer in de Lichte Tour voor het NK. Om zowel het NK als het WK te rijden lijkt me een beetje veel maar daarover gaan nog even in conclaaf. Deze kampioenschappen zijn ook niet het doel. Dat is uiteindelijk de Grand Prix en we zijn zuinig op hem.”

Ook 70+ voor Schoots

Naast De Vries reed ook Lotje Schoots een 70 procent plus-score bijeen. Schoots stuurde Grace of Rose (v. Jazz) naar 70,29% in de Intermédiaire I en daarmee de tweede plek in het gecombineerde klassement Lichte Tour. De nagenoeg onoverwinnelijke Dominique Filion moest vandaag genoegen nemen met de derde plek. Haar proef met Winters Diego (v. Flemmingh) werd beloond met 69,04%. Tommie Visser en de bij het BWP goedgekeurde hengst Genesis Begijnhoeve (v. Jazz) werden vierde met 67,94%.

Grand Prix voor Huijbregts

Jill Huijbregts lijkt een abonnement te hebben op de eerste plek in de Grand Prix. Sinds de amazone de overstap maakte van de U25 naar de senioren staat ze geregeld bovenaan en ook vandaag mocht ze oranje lint ophalen. Met EventZ Enzos-Armani (v. Tuschinski) noteerde ze 68,37%. In de Intermédiaire II zette Kirsten Brouwer met Urielo du Houx (v. Sandro Hit) het beste resultaat neer. De score van 67,35% betekende de tweede prijs in het gecombineerde klassement Zware Tour.

Lees ook:

Fransje van der Meer terug in de Subtop: ‘Echt weer een uitdaging’

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook