Ga naar hoofdinhoud

Marieke van der Putten: ‘Het was een pittig ritje’

Update
Marieke van der Putten met Zingaro-Apple. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Door de flinke storm was het vandaag geen makkelijke wedstrijd voor Zingaro-Apple RS2 (v. Painted Black). Maar Marieke van der Putten stuurde de sensibele ruin vakkundig rond en noteerde de fraaie score van 70,109%. Daarmee wonnen ze met een kleine drie procent voorsprong de Grand Prix van de Subtopwedstrijd in Nijkerk .

“Ik ben heel erg blij met de punten want het was een pittig ritje vandaag”, vertelt Marieke van der Putten. “Door de storm was het onderweg al heel spannend en op de wedstrijd was er constant lawaai onder de dakplaten. Echt niet normaal hard. Ik twijfelde vooraf wel even om op concours te gaan maar thuis scheen het zonnetje en ik dacht: we gaan gewoon. Maar onderweg bleek het iets erger dan gedacht.”

Veel geleerd

Door het lawaai raakte Zingaro gespannen. “Hier zijn de meeste paarden niet op getraind en Zingaro had tussendoor wel wat schrikmomenten. Normaal zou hij in paniek raken maar voor m’n gevoel kan ik de spanning nu sneller oplossen. Een jaar geleden kon ik hem echt nog niet zo sturen. Nu kan ik zeggen: opletten en weer door!”, zegt Van der Putten lachend. “En daardoor kon ik hem aardig bij de les houden. Zingaro heeft veel geleerd vandaag.”

Hoge punten voor dubbeltellers

De combinatie werd beloond met hoge punten voor de zijgangen: zowel voor de draf- als de galopappuymenten verschenen negens en 8,5-en op het protocol. Ook de piaffe leverde meerdere negens op en Zingaro passageerde voor achten. “Ik ben blij dat ik ondanks wat er om hem heen gebeurde een redelijk goede proef kon rijden. En met die hoge punten voor de dubbeltellers hebben we de score omhoog kunnen halen.”

Juryverschil

Met bijna vijf procent juryverschil (72,391% en 67,826%) werd de proef nogal wisselend beoordeeld. “Ik kan me het verschil helemaal voorstellen. Het ene jurylid was net wat strenger op de spanningsmomenten en het andere jurylid was net nog iets positiever over de goede onderdelen. Ik kan me in beide kanten vinden en ben echt meer dan tevreden.”

Cornelissen tweede

Adelinde Cornelissen volgde op de tweede plaats. Met Zephyr (v. Jazz) kwam de score uit op 67,554%. Suzanne van de Ven reed Vdv D’avicci (v. Jazz) in de Grand Prix U25 naar 65,064% en dat betekende de derde plek in het gecombineerde klassement.

Weise pakt dubbel

In de ochtendgroep ZZ-Zwaar vielen de scores tegen en keerde geen enkele combinatie met een winstpunt huiswaarts. In de avondgroep was dat helemaal anders: zowel in de eerste als in de tweede proef behaalde het overgrote deel van de combinaties een voldoende score. Grote winnares was Aimée Weise. Met Dante van de Wetering (v. De Niro) won ze de eerste proef met 67,143% en de tweede met 67,500%. Esmee Janssen debuteerde met Hummer (v. Andretti) in de Subtop en werd in de eerste proef tweede met 65,786%. In de tweede proef was die plek voor Rob Kuijper. Hij stuurde Anky V.d.T. (v. United) naar 65,357%. Ook Suzanne Frijlink was goed op dreef. Met Fidelity, net als Anky V.d.T. een nazaat van United, werd ze in beide proeven derde met 64,929% en 64,643%.

Uitslag

Lees ook:
Laura Quint wint PSG: ‘Dit was een goed oefenrondje’

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook