Ga naar hoofdinhoud

Saskia van Es wint GP-debuut: ‘Wel even een traantje weggepinkt’

Saskia van Es met Elastico. Foto: Peggy Leijssen
Nadat Saskia van Es de hengst Elastico (v. Johnson) als driejarige te rijden kreeg boekten ze al heel wat successen. En dat gaat nu door op het allerhoogste niveau: vandaag maakte het duo op de Subtopwedstrijd in Liempde een overtuigend debuut in de Grand Prix. Het eerste optreden in de koningsklasse werd beloond met de fraaie score van 69,239% en daarmee stonden ze ruimschoots aan kop in het gecombineerde klassement Zware Tour.

“Thuis doet Elastico het super goed en ik hoopte dat het ook in de ring zou lukken. Maar het was even afwachten of dat ook lukt en wat de juryleden er van vinden. Elastico gaf vandaag een super fijn gevoel en toen ik de score zag kon ik het bijna niet geloven. Dit is echt heel bijzonder en ik heb wel even een traantje weggepinkt”, vertelt Saskia van Es over haar allereerste keer in de Grand Prix.

9 voor passage, 1 voor tweeërs

Het duo scoorde hoge punten voor de draftour, de pirouettes en maar liefst een 9 voor de passage. Een aantal dure fouten stonden een nog hogere score in weg. “Tot de eerste serie ging het echt super goed. In de serie om de twee sprong Elastico alleen maar eners en we hebben geen enkele tweeër gereden. Daarvoor kregen we een 1”, zegt Van Es die daarnaast ook voor de serie om de pas een onvoldoende op haar protocol zag verschijnen. “Elastico sprong ze perfect maar helaas hadden we twee wissels teveel. Maar dat vind ik niet zo erg.”

Niks te klagen

Volgens Van Es, die na de mislukte serie om de twee even de kluts kwijt was, mocht het zig zag-appuyement in galop mooier. “Dat is zó moeilijk maar waar hebben we het over? De fouten hebben ons echt wel wat procenten gekost maar ik heb absoluut niks te klagen”, zegt ze lachend. “De juryleden zaten ook mooi op één lijn, dat is ook wel prettig. Scores boven de zeventig procent zitten er zeker in.”

Internationaal

Van Es in van plan om Elastico binnenkort nog een keer in de Grand Prix te starten en hoopt dan haar tweede score boven de 65 procent te rijden om internationaal te mogen starten. “En dan gaan wat uitkiezen en kijken wat er mogelijk is. Hij is pas tien en heeft nog wat tijd nodig om voldoende kracht te krijgen. Maar ik heb er alle vertrouwen in, dat komt wel.”

Klinkers volgt

Op een kleine vijf procent achterstand volgde Kyra Klinkers. Haar Grand Prix-proef met de thuisgefokte Zitara (v. Rubin Royal OLD uit Klinkers’ voormalige Grand Prix-merrie Tara) was goed voor 64,565%. Melissa Stikkelorum en Baruch (v. Painted Black) reden de hoogste Intermédiaire II-score van 63,897% bijeen. Dat betekende in het gecombineerde klassement Zware Tour de derde plaats.

Lees ook:

Zinzi Aegten scoort nieuw Inter I-record: ‘De overgang liep als een speer’

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

'Ik ben veel onderweg. Door Horses Premium ben ik elke minuut van de dag op de hoogte van alles wat er speelt.' Rob Ehrens
Ontdek jouw voordelen!