Ga naar hoofdinhoud

Sterke rentree voor Jeanine Nieuwenhuis en Pavo-kampioene Great Lady TC

Jeanine Nieuwenhuis met Great Lady TC. Foto: Paardenkrant/Melanie Brevink-van Dijk

Met drie scores boven de 70 procent kende de Prix St. Georges van de Subtopwedstrijd vandaag in Oud-Beijerland een sterke kopgroep. Stephanie Kooijman won met 71,765%, Jeroen Okkema werd tweede met 70,368% en Jeanine Nieuwenhuis werd derde met 70,221%. Dat deed ze met Great Lady TC (v. Bretton Woods) die na de overwinning in de Pavo Cup van 2017 niet meer in de ring verscheen en nu een zeer geslaagd debuut in de Subtop maakte.

De door Tim Coomans gefokte Great Lady TC bouwde een fraaie erelijst op. Zo liep de merrie naar een hoge IBOP-score, was ze finalist in de VSN Trofee, stond ze met Jeanine Nieuwenhuis zowel als vier-, vijf- en zesjarige op de podium van de Pavo Cup en schopte ze het twee jaar op rij tot de finale van het WK voor jonge dressuurpaarden. Haar laatste optreden was een kleine twee jaar geleden in de Pavo Cup voor zesjarigen, die ze glansrijk won.

Beetje spontaan

“In principe willen we Great Lady thuis doortrainen en vanwege haar grootte nemen we rustig de tijd om haar te ontwikkelen. De wedstrijd van vandaag kwam eigenlijk een beetje spontaan. Het was vijfhonderd meter verderop, waarop ik dacht: zal ik haar niet een keertje starten? En ik ben super blij dat ik het heb geprobeerd. Door een keer de ring in te gaan weet je ook waar je verder aan moet sleutelen”, vertelt Nieuwenhuis over de afwezigheid en terugkeer in de ring van Great Lady.

Nog groen

Het debuut in de Prix St. Georges pakte met ruimschoots 70 procent goed uit. “Voor de hele draftour hadden we hoge punten en het was leuk dat de juryleden zo enthousiast waren. De pirouettes moeten echt nog meer bevestigd, daaraan zie dat het nog groen is. Maar dat is ook niet erg. Er valt nog veel winst te behalen.”

Op slag verliefd

Zowel met haar prestaties als met haar stokmaat van bijna 1,80 m. doet Great Lady haar naam alle eer aan. “Tuurlijk is ze groot en ik schrok wel even van haar maat. Maar ze geeft zó’n ruig gevoel. Ze is super groot maar ook super talentvol”, vervolgt de 1,64 m. ‘kleine’ Nieuwenhuis lachend. Toen ze destijds als stalamazone bij Tim Coomans aan de slag ging, was Great Lady een van de eerste paarden die ze te rijden kreeg. “Ik was op slag verliefd op haar en ben stapel dol op haar. En inmiddels rijd ik haar al zo’n tijd waardoor ik wel gewend ben aan haar grootte.”

Echte grote werk

Nieuwenhuis heeft nog geen verdere wedstrijdplanning met Great Lady. “Als het zo uitkomt neem ik haar weer een keer mee maar het belangrijkst is om haar klaar te maken voor het echte grote werk. Ze kan super stappen, waanzinnig draven, goed galopperen en biedt alles aan voor het grote werk. Ik denk dat ze daar super geschikt voor is. Het is echt een toptalent.”

Kooijman naar NK

De zege in de Prix St. Georges ging naar Stephanie Kooijman. Zij reed Dibert L (v. Vivaldi) naar 71,765% en heeft met deze score nu ook voldaan aan de kwalificatie-eis van twee keer minimaal 68% voor een startplek op het NK volgende maand in Ermelo. Jeroen Okkema noteerde met Hyatt (v. Lord Leatherdale) de tweede score van 70,368%. Annemijn Boogaard mocht de vierde prijs in ontvangst nemen. Haar proef met Fullspeed TC (v. Ziësto) leverde 63,162% op.

Overige rubrieken

Zowel in de Intermédiaire I, de Intermédiaire II als in de Grand Prix ging één combinatie van start die daarmee automatisch verzekerd was van de overwinning. De Russische amazone Valeria Yunaeva noteerde met Amazing (v. Krack C) 61,985% in de Inter I, Floor van Beek reed Wisconsin (v. Polansky) naar 64,779% in de Inter II en Claudia Witte scoorde met Carlette (v. Briar) 62,391% in de Grand Prix.

Lees ook:

Dominique Filion maakt keuze: ‘Eigenlijk is dit een luxepositie’

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook