Ga naar hoofdinhoud

Tanja Bunschoten gaat als een speer: ‘Achteraf een hele goede gok’

Tanja Bunschoten met Hadorijke. Foto: Anne Marie Ostendorf

Tanja Bunschoten en Hadorijke (v. Desiderius L) gaan als een speer in het ZZ-Zwaar. Begin dit jaar maakten ze met een dubbele overwinning een geslaagd debuut in de Subtop en ook vorige maand was het twee keer raak. Op hun derde Subtopwedstrijd vandaag in Emmeloord won de amazone met haar eigengefokte merrie met 64,857% en 64,071% opnieuw beide proeven ZZ-Zwaar en boekten daarmee de zesde zege op rij. 

“Het gaat super fijn en we zetten de zegereeks maar voort. Maar er deden er vandaag niet heel veel mee hoor”, vertelt Tanja Bunschoten lachend. “Hadorijke is met haar zeven jaar nog een jong paard dus ik mag zéker niet klagen.”

Gewoon fijn en makkelijk

Zowel de eerste als de tweede Subtopwedstrijd reed het duo in Wormerveer, maar nu besloot de in Noord-Holland gevestigde amazone iets verder van huis te gaan. “Ik dacht we gaan een keer in een andere regio kijken en ook in Emmeloord liep ze heel lekker. Hadorijke is heel werkwillig en gewoon een heel fijn en makkelijk paard.”

Uit nood

Hadorijke werd door Bunschoten zelf gefokt uit haar als veulen aangeschafte Sadorijke (v. Neostan), die ze tot en met het ZZ-Licht uitbracht. “We hebben eigenlijk uit nood een veulen uit Sadorijke gefokt”, blikt Bunschoten terug. “Sadorijke raakte geblesseerd en was daardoor een beetje klaar. We besloten haar te dekken met De Niro maar dat veulen werd met zes maanden verworpen. Vervolgens kozen we voor de De Niro-zoon Desiderius L. Dat was toen een jonge hengst maar hij sprak ons aan. Het was een gok maar achteraf een hele goede gok. Dat je dit met een eigen fokproduct kan doen is wel heel erg leuk. Hadorijke is echt een cadeautje.”

Slipjas weer aan

Bunschoten reed met de eveneens als veulen aangeschafte Bonorijke al eerder in de Subtop. Met deze inmiddels verkochte Ronaldo-zoon schopte ze het tot en met de Intermédiaire I. “Met Hadorijke hoop ik straks ook weer de slipjas aan te kunnen doen. We gaan kijken hoe ver we kunnen komen maar doen rustig aan en nemen er de tijd voor. Het gaat tot nu toe al hartstikke hard”, zegt Bunschoten die destijds met Hadorijke begon in het L2 en vervolgens alle klassen doorliep.

Familie hobby

De sport en de fokkerij is een gezamenlijke hobby van de familie Bunschoten. Echtgenoot Niels is het oog aan de grond en gaat mee op concours. Schoonouders Bunschoten fokten al heel wat paarden en zijn trouwe fans. “We doen alles samen en dit is voor ons allemaal een hele mooie hobby. Mijn man helpt in de weekenden met rijden. Hij weet geen oplossingen maar ziet vanaf de grond wel wat goed is en wat niet en ondersteunt me. En mijn schoonouders zijn naast mede-eigenaren van Hadorijke ook mijn vaste supporters. Echt leuk om dit zo samen met z’n vieren te kunnen doen.”

Filmpjes op internet

Naast haar echtgenoot heeft Bunschoten momenteel geen trainer. “Soms rijden we clinics en dat vind ik echt heel leuk en leerzaam om te doen. Daarnaast kijk ik samen met Niels veel naar andere wedstrijden en filmpjes op internet. Je pikt van iedereen wat op.”

Weerstand twee keer tweede

Margriet Weerstand mocht twee keer het rode lint ophalen. Haar eerste proef met Ziberlin (v. Whisper) was goed voor 61,000% en de tweede voor 62,071%. In de eerste proef reed Isabelle Ottens met Workmed Ferdinand (v. Quaterback) de derde score van 60,643%. De overige combinaties in het ZZ-Zwaar bleven onder de 60 procent.

Spaak wint Lichte Tour

In het gecombineerde klassement Lichte Tour noteerde Mylene Spaak de hoogste score. Haar Prix St. Georges-proef met Ziteldo (v. Royal Dance) was goed voor 66,397%. Justine Mudde debuteerde met Easy Rider (v. Sorento) in de Intermédiaire I met een score van 64,485% en daarmee de tweede plek in het gecombineerde klassement. De Prix St. Georges van Saskia Meijer en Dior (v. Dreamcatcher) was goed voor de derde score van 63,750%.

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook