Bijzondere bijscholingen op diverse topstallen - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Bijzondere bijscholingen op diverse topstallen

Wie met paarden werkt raakt nooit uitgeleerd. Dat geldt niet alleen voor ruiters, maar net zo goed voor trainers en juryleden. De KNHS is voortdurend op zoek naar kansen om haar trainers en juryleden van nog meer kennis te voorzien. Binnenkort staan er voor dressuurjuryleden vanaf Lichte Tour en niveau 5/6 dressuurtrainers bijzondere bijscholing gepland op diverse topdressuurstallen in Nederland.

Eerder werden juryleden vanaf Lichte Tour en dressuur trainers/coaches niveau 5/6 al geïnformeerd over bijscholingen, maar die konden vanwege de coronamaatregelen steeds niet doorgaan. Met een iets aangepaste indeling en uiteraard de nodige maatregelen, kunnen de speciale bijeenkomsten nu wel van start.

Het ‘gaan’ van paarden

Tijdens de bijeenkomsten die onder leiding staan van Marion Schreuder is het de bedoeling dat diverse combinaties in de baan verschijnen. Aanwezige trainers, coaches en juryleden zullen aan de hand van de verrichtingen samen ‘het gaan’ van de paarden bespreken.

Ethiek en welzijn

Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor vraagstukken over de paardensport in de politiek en zaken als ethiek en welzijn. Onderwerpen die uitermate belangrijk zijn voor de toekomst van de paardensport en dus items waarop moderne juryleden en coaches een antwoord moeten kunnen formuleren.

Kijkje in de keuken

Dressuurjuryleden vanaf Lichte Tour en niveau 5/6 dressuurtrainers worden dan ook van harte uitgenodigd deel te nemen aan de stalbezoeken annex bijscholingen. Het is natuurlijk altijd leuk en leerzaam om tijdens de stalbezoeken een kijkje te krijgen in de keuken van deze stallen, maar het is tegelijkertijd een bijeenkomst waar we met elkaar afstemmen wat wordt verstaan onder het goedgaande paard. Ook is het van belang dat we dit bekijken vanuit de leerlijn die we met elkaar hebben neergezet.

Gemeenschappelijk doel

Vraagstukken die zeker aan de orde komen zijn: Spreken we als trainers en juryleden dezelfde taal? Willen we als trainers en juryleden hetzelfde beeld zien? Wat ziet en hoort de buitenstaander? Met elkaar hebben wij het gemeenschappelijk doel om het mooie en unieke aan de  dressuursport aan iedereen te tonen.

De volgende stalbezoeken staan gepland:

Academy Bartels (Hooge Mierde)15-jun-2118:30 – 22:30Klik hier om naar Mijn KNHS te gaan
Stal Hexagon (Schore)20-jul-2118:30 – 22:30Klik hier om naar Mijn KNHS te gaan
RS2 Dressage Center (Groesbeek)3-aug-2113:30 – 17:30Klik hier om naar Mijn KNHS te gaan
Stal van Silfhout (Lunteren)7-sep-2113:30 – 17:30Klik hier om naar Mijn KNHS te gaan
Trainingsstal De Hoeve (Naaldwijk)12-okt-2113:30 – 17:30Klik hier om naar Mijn KNHS te gaan
Dressuurstal Van Baalen (Brakel)26 okt-2113:30 – 17:30Klik hier om naar Mijn KNHS te gaan

*U kunt zich inschrijven voor maximaal één bijscholing. Voor iedere bijeenkomst geldt VOL=VOL

Vanwege de Coronamaatregelen zullen de groepjes tijdens deze bijscholing klein zijn. Mocht een stalbezoek vanwege de Coronamaatregelen niet door kunnen gaan dan wordt deze verzet naar een later te bepalen moment tijdens deze licentieperiode.

Het volgen van deze bijscholing is verplicht voor juryleden met de kwalificatie LT en ZT, voor deze bijscholing wordt 1 (één) theoriepunt toegekend. Iedere coach 5/6 ontvangt automatische 50 licentiepunten.
Verdere informatie over de bijscholing wordt in een aanvullende email voorafgaande aan de bijscholing (waar te melden, geldende maatregelen enz.) toegestuurd.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan er contact opgenomen worden met [email protected]

Bron: Persbericht

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Bijzondere bijscholingen op diverse topstallen

 • Niet deze vraagstukken: Spreken we als trainers en juryleden dezelfde taal? Willen we als trainers en juryleden hetzelfde beeld zien? Maar de vraag: Waarom zijn we zover van de FEI-regels en zoals de proeven eruit horen te zien afgeweken, moeten aan de orde komen. Deze regels, het naleven en het handhaven van deze regels vormen immers de enige garantie voor het paard en het publiek dat in en buiten de ring zijn welzijn gewaarborgd wordt en dat de voorstellingen op deze wijze zijn welzijn niet schaden maar zijn natuurlijke ontwikkeling zelfs bevorderen.

 • K. Engel.

  Dit valt uiteraard toe te juichen, het wordt dringend tijd dat er beter wordt getraind en gejureerd echter, het is ruim onvoldoende immers, wat gebeurt achter de coulissen. Daar worden we niet toegelaten, daar worden we ook niet blij van, daar gebeuren dingen die niemand mag zien, onlangs wat ik per toeval weer eens getuige van druk, dwang en LDR, langer dan de toegestane 10 minuten, ik druk me voorzichtig uit, het was niet om aan te zien, het liefs had ik er iets van gezegd, was niet mogelijk. Helaas mag ik geen naam noemen! Het verbaasd mij zeer dat de ruitersport nog steeds olympisch is. Er zijn teveel (top)ruiters die nog steeds niet begrijpen dat de de manier waarop getraind wordt ontoelaatbaar is, bovendien overbodig, het is absolut niet nodig. Regelmatig bezoek ik onaangekondigd de stallen van Ingrid Klimke, Klaus Balkenhol, Jan Nivelle, Uta Gräff, etc, nog nooit heb ik bij deze toppers Trainings-methoden waargenomen die niet door de beugel kunnen, het kan dus anders. Misschien is het zinnig als trainers van dat kaliber uitgenodigd worden om kennis te overdragen. Uiteindelijk gaat het om kennis, waar kennis eindigt begint veel gepruts uit onvermogen. Het zou goed zijn als het KNHS en Horses.nl daar meer positieve aandacht aan besteed. Als Animal-Rights en andere tegenstanders het gaan doen gaan we het uiteindelijk verliezen. Willen we dat? Mijnh Rosie? Wordt wakker, stop met druk en LDR, investeer in zuivere kennis. Zie hierboven wat de heer de Lange schrijft. De regels en kennis bestaan reeds!

 • Sjak Arts

  Dat heeft Karel de Lange heel goed gezien.
  We hebben eerder het ‘Dashboard’ plan voorbij zien komen met het idee het jureren naar een hoger niveau te brengen.
  Het enige resultaat hiervan is dat de jury op èèn lijn komt. Dat kun je ook als positief zien, maar het gemiddelde niveau wordt niet verbeterd.
  L’histoire se répète.
  Op de ‘top’ stallen wordt de trainers en juryleden bijgebracht hoe een ‘goed’ gaand paard er uit ziet.
  Dit ipv een ieder aan het verstand te brengen , dat de principes uit het FEI reglement in ere moeten worden hersteld. Lichtheid en ongedwongenheid; ontspanning is zelden te zien in de wedstrijdring. Om de meute voor te zijn; ontspanning en inspanning kunnen perfect samen gaan, omdat het eerste gaat over de psyche van het paard en het tweede over het fysieke.
  Elke humane atleet zal dit beamen.
  En die lichtheid, ongedwongenheid en ontspanning , dus zonder de “paralysing effects of resistance(art 401 FEI)” gaan duizend maal meer doen voor de aantrekkelijkheid van de dressuur dan het in dit verband absoluut onzinnige en idiote idee van de verkorte GP. En ook het borgen van het welzijn van het paard in de wedstrijd ring kan niet zonder aan deze voorwaarden van lichtheid, ongedwongenheid en ontspanning te voldoen.
  Dus KNHS, niet alles op een lijn, maar terug naar de ook door u onderschreven “Object and General Principles of Dressage” uit het FEI reglement.
  Neem uw verantwoordelijkheid en breng dit in de praktijk en u zult zien hoe ‘vernieuwend’ dat wordt gevonden.

 • Hoe “bijzonder” en hoe vrij van commerciele invloeden zijn deze bijscholingen, in het hol van de modern rijdende “RK-leeuw”?!
  Geheel sluit ik mij aan bij mijn drie voorgangers.
  De “Ophef …” die de hoofdredacteur van de Sankt Georg zeer terecht, ondanks de treurnis met veel humor heeft gemaakt noem ik lef hebben! Een diepe buiging voor iemand in zijn positie, ophef maken omdat niet het correcte maar het spectaculaire is beloond door de juryleden!
  Daarmee wordt tevens aangetoond dat de invloed van de media vwb de algemene opinie zeer bepalend is. In het Duitse voorbeeld positief gebruikt, maar als we ons even tot Nederland wenden en we steeds weer lezen “hoe fantastisch” de vier Totilas-nakomelingen toch “gepresteerd” hebben, nee niet in het Duitse hol van de leeuw, zoals Dinja van Lieren (respect!), dan zie je hoe de beinvloeding van de gewone man plaatsvindt door de media.
  Ga daar maar eens tegenin als jury, terwijl een ieder kan zíen dat van zuivere takt, losgelatenheid en uiteindelijk Durchlassigkeit geen sprake kan zijn bij deze paarden. Taps-, wijd- spastisch en onregelmatiggaande paarden in de Piaffe, met zwiepende ipv met pendelende staarten! Ja, wel hóóg van de grond, alsof het daarom gaat ….
  Of de uitgestrekte draf, waar de handrem nog op zit, … zeer “imponerend” die voorbenen die het paard bijna een bloedneus slaan, terwijl het achterbeen geen centimeter verder onder de massa komt, terwijl er toch echt een goed achterbeen in gefokt is …. Deze gaat wel omhoog in sommige gevallen (vooral bij de Apaches) maar niet naar voren!
  Maar het kán ook niet anders, want het frame kán agv die “handrem” niet verlengen, de hals, zijn balansstok, kán er door die handrem niet uitkomen om de verruiming uberhaupt mógelijk te maken! Tel voor de grap eens het aantal verruimde passen op de diagonaal en vergelijk die eens met bijv een Franziskus op diezelfde diagonaal en kijk dan eens naar het gehele beeld en vergelijk ….
  Zouden ze echter die handrem hier in Nederland eraf halen, tja … wat zal er dan gebeuren … Dat moge duidelijk zijn …! En dit zijn nog maar twee voorbeelden.
  Kortom, juryleden en instructie kunnen weliswaar dezelfde taal spreken en hetzelfde beeld zien, maar wat als die taal en dat beeld niet correct zijn, omdat men decennia terug het kind met het badwater heeft weggegooid in Nederland?!
  Veel zinvoller is het voor hen om eens een trainingsdag te volgen bij Ingrid Klimke in Munster, staat voor iedereen vrij!
  En vervolgens misschien eens gaan samenwerken met het Instituut Warendorf, nadat mw. Kristina Ankerhold opzij is gezet.
  Dáár zouden we hier in Nederland wijzer van worden, vanuit ethisch oogpunt, het welzijn van het paard en dus automatisch ook tbv het behoud van de paardensport.
  Maar dan zullen de vakmensen eerst het onderscheid moeten gaan leren zien en maken tussen africhtingsfouten en uitvoeringsfouten. We moeten weer de échte Happy Athletes kunnen gaan zien. We zullen weer gaan moeten opleiden ipv paarden kunstjes aanleren.
  Dit alles staat “gewoon” beschreven in de FEI, die koers vaart op het Skala der Ausbildung.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook